Kevés télen is tárolható zöldség és gyümölcs áll frissen, szezonálisan rendelkezésünkre ilyenkor a piacokon. A télen is beszerezhető zöldségekről (káposztáról, savanyú káposztáról, sütőtökről, cékláról, stb.) és gyümölcsökről (citrusfélékről és piros bogyókról) "Téli vitainforrások" c. sorozatunkban már sokat írtunk. Most egy olyan színes és szezonális téli salátát állítottunk össze nektek, melyben egy téli-tavaszi zöldség - a retek -, és egy téli (déli-) gümölcs - a narancs - játssza a főszerepet. Vitaminbomba!
A téli hónapokban nagyon jóleső egy-egy üde színfoltot látni a piacon - és a tányérunkon. Szerencsére ilyenkor lehet igazán finom narancsot, citromot és mandarint kapni (nem is beszélve a cékláról és sütőtökről, melyekről korábban már itt és itt szót ejtettünk). A napsütötte vidékekről ilyenkor érkeznek hozzánk a legfrissebb citrusfélék: narancs, vérnarancs, grapefruit, pomelo, mandarin, citrom és lime. Sokat ezek közül csak ebben a pár hónapban (a vérnarancsot pedig csak egy rövid 1-1,5 hónapig) lehet elérhető áron, frissen, szezonjukban beszerezni a hazai piacokon.
A különböző citrusfélékről előző cikkünkből tudhattok meg még többet. (Például azt is, hogy honnan lehet felismerni és mire érdemes használni a híres meyer citromot.)
Ezt a salátát fogyaszthatjátok köretként vagy savanyúság helyett, de reggelire, vacsorára vagy egy szendvics mellé is nagyon jól passzol. Mivel nincsenek benne friss saláta levelek, ezért könnyen szállítható, tárolható.
Hozzávalók (2 főre):
2 narancs filézve
3 retek
3 pogácsahagyma (vagy 1 közepes lila hagyma)
kb. 15 szem fekete magozott olajbogyó
néhány szem koriander és római kömény (összesen kb 1/4 kk.)
egy csipet cayenne bors
só
egy kevés frissen facsart citromlé
olívaolaj
néhány szál menta és petrezselyem vagy friss koriander levelei apróra vágva (amit éppen be tudunk szerezni szezonálisan)
A narancsokat filézem, majd minden szeletet ketté vágok. A retek tisztítása, hártyavékonyra vágása következik. Utána a hagymákat is megtisztítom, meghámozom és vékonyra szeletelem. A zöld fűszereket (menta és petrezselyem vagy koriander) megmosom, megszárítom és apróra vágom. A koriandert és római köményt száraz serpenyőben megpirítom (lehet mikróban is), majd mozsárban megtöröm.
Egy kisebb tálban összekeverem a filézett, feldarabolt narancsot, retek szeleteket, hagymát, olajbogyót. Hozzáadom a koriandert, római köményt, cayenne borsot és picit megsózom. Beleszórom az aprított mentát és petrezselymet, meglocsolom a citromlével és olívaolajjal. Hagyom egy keveset állni, hogy az ízek összeérjenek.
Kiváló köret lehet sültek mellé (vega sültekért/fasírtokért klikk ide), nagyon jól kiegészíthet egy szendvicset, uzsonnát, szerzőnk pedig - nem Húsmentes Hétfőn! - halak mellé ajánlja.
A cikket Túry Amália, a Colors in the Kitchen blog szerzője írta.
Húsmentes Hétfői receptsorozatunkban még több zöldséges recept között böngészhettek.
Kommentjeiteket, észrevételeiteket a 100fok facebook oldalán várjuk!