AJÁNLÓ
 
05:37
2014. 02. 03.
Valójábannemis mexikói, hanem egy Tex Mex fogást ajánlunk a csípősen hideg estékre, a Húsmentes...
A bejegyzés folyatódik
 
05:37
2014. 02. 03.
A nagy melegben is szükségünk van kalóriákra. Egy könnyű ebédet ajánlunk, ami jól fog...
A bejegyzés folyatódik
 
05:37
2014. 02. 03.
Ez a hosszú hétvége nem a szabadtéri programokról fog szólni, és sajnos még mindig nem kerülnek...
A bejegyzés folyatódik
 
05:37
2014. 02. 03.
Itt a spárgaszezon! Korábbi cikkünkből mindent megtudhatsz a spárgáról: hogyan vásároljunk,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:37
2014. 02. 03.
Néha olyan alapanyagokból is összeállhat egy tápláló fogás, amelyeknek első látásra nem...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Kevés télen is tárolható zöldség és gyümölcs áll frissen, szezonálisan rendelkezésünkre ilyenkor a piacokon. A télen is beszerezhető zöldségekről (káposztáról, savanyú káposztáról, sütőtökről, cékláról, stb.) és gyümölcsökről (citrusfélékről és piros bogyókról) "Téli vitainforrások" c. sorozatunkban már sokat írtunk. Most egy olyan színes és szezonális téli salátát állítottunk össze nektek, melyben egy téli-tavaszi zöldség - a retek -, és egy téli (déli-) gümölcs - a narancs - játssza a főszerepet. Vitaminbomba!

A téli hónapokban nagyon jóleső egy-egy üde színfoltot látni a piacon - és a tányérunkon. Szerencsére ilyenkor lehet igazán finom narancsot, citromot és mandarint kapni (nem is beszélve a cékláról és sütőtökről, melyekről korábban már itt és itt szót ejtettünk). A napsütötte vidékekről ilyenkor érkeznek hozzánk a legfrissebb citrusfélék: narancs, vérnarancs, grapefruit, pomelo, mandarin, citrom és lime. Sokat ezek közül csak ebben a pár hónapban (a vérnarancsot pedig csak egy rövid 1-1,5 hónapig) lehet elérhető áron, frissen, szezonjukban beszerezni a hazai piacokon.

A különböző citrusfélékről előző cikkünkből tudhattok meg még többet. (Például azt is, hogy honnan lehet felismerni és mire érdemes használni a híres meyer citromot.)

Ezt a salátát fogyaszthatjátok köretként vagy savanyúság helyett, de reggelire, vacsorára vagy egy szendvics mellé is nagyon jól passzol. Mivel nincsenek benne friss saláta levelek, ezért könnyen szállítható, tárolható.

Hozzávalók (2 főre):

2 narancs filézve
3 retek
3 pogácsahagyma (vagy 1 közepes lila hagyma)
kb. 15 szem fekete magozott olajbogyó
néhány szem koriander és római kömény (összesen kb 1/4 kk.)
egy csipet cayenne bors

egy kevés  frissen facsart citromlé
olívaolaj
néhány szál menta és petrezselyem vagy friss koriander levelei apróra vágva (amit éppen be tudunk szerezni szezonálisan)

A narancsokat filézem, majd minden szeletet ketté vágok. A retek tisztítása, hártyavékonyra vágása következik. Utána a hagymákat is megtisztítom, meghámozom és vékonyra szeletelem. A zöld fűszereket (menta és petrezselyem vagy koriander) megmosom, megszárítom és apróra vágom. A koriandert és római köményt száraz serpenyőben megpirítom (lehet mikróban is), majd mozsárban megtöröm.
Egy kisebb tálban összekeverem a filézett, feldarabolt narancsot, retek szeleteket, hagymát, olajbogyót. Hozzáadom a koriandert, római köményt, cayenne borsot és picit megsózom. Beleszórom az aprított mentát és petrezselymet, meglocsolom a citromlével és olívaolajjal. Hagyom egy keveset állni, hogy az ízek összeérjenek.

Kiváló köret lehet sültek mellé (vega sültekért/fasírtokért klikk ide), nagyon jól kiegészíthet egy szendvicset, uzsonnát, szerzőnk pedig - nem Húsmentes Hétfőn! - halak mellé ajánlja.

A cikket Túry Amália, a Colors in the Kitchen blog szerzője írta. 

Húsmentes Hétfői receptsorozatunkban még több zöldséges recept között böngészhettek.

Kommentjeiteket, észrevételeiteket a 100fok facebook oldalán várjuk!

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog