A téli hónapokban nagyon jóleső egy-egy üde színfoltot látni a piacon - és a tányérunkon. Szerencsére ilyenkor lehet igazán finom narancsot, citromot és mandarint kapni (nem is beszélve a cékláról és sütőtökről, melyekről korábban már itt és itt szót ejtettünk). A napsütötte vidékekről ilyenkor érkeznek hozzánk a legfrissebb citrusfélék: narancs, vérnarancs, grapefruit, pomelo, mandarin, citrom és lime. Sokat ezek közül csak ebben a pár hónapban (a vérnarancsot pedig csak egy rövid 1-1,5 hónapig) lehet elérhető áron, frissen, szezonjukban beszerezni a hazai piacokon. Nézzük, mit kezdhetünk a különböző citrusfélékkel a konyhában, melyik alapanyaggal és fűszerrel érdemes párosítani őket.
A legtöbb citrusféle héját sajnos kezelik a hosszabb eltarthatóság érdekében. Bár sok helyen olvasni róla, hogy alapos dörzsöléssel és forró vízben való átmosással a viaszréteget el lehet távolítani, mi próbáljuk elkerülni a kezelt citrushéj fogyasztását. Ilyen célra inkább bio piacokról vagy biztos forrásból szerzek be kezeletlen darabokat. Természetesen számolni kell azzal, hogy a kezeletlen citrusok ára jóval magasabb, és romlandóbbak is, ezért gyorsabban fel kell használni őket.
Honnan tudhatjuk, hogy kezelt e a citrusfélék héja?
A kétféle – kezelt és kezeletlen - gyümölcs közül a kezeletlen héja sokkal illatosabb, illetve a kezelt gyümölcs héja vastagabb és sokkal fényesebb a viaszos rétegtől.
A saját praktikám az, hogy a tél folyamán beszerzek néhány kiló kezeletlen narancsot, citromot, mandarint és a héjukat lereszelve kis folpack batyukban, dobozban lefagyasztom. A legfrissebb citrusokat levelekkel együtt árulják, ám sajnos ez nagyon ritka látvány a hazai piacokon.
A legtöbb vitamin nyersen marad meg a gyümölcsökben, ezért ha tehetjük ebben a formában fogyasszuk, mert hőkezeléssel például az értékes C vitamin is távozik.
Citrom - és a különleges meyer citrom
A citromot leggyakrabban sütemények ízesítésére használják fel (reszelt héját és a levét is), nagyon jól illik a mákhoz és különböző olajos magvakhoz: dióhoz vagy akár a pisztáciához is. A friss citrom leve pedig igen jó levesek, szószok, saláták és egyéb fogások ízesítésére, savanyítására. A halas fogások szinte kötelező eleme pár csepp frissen facsart citromlé vagy egy szelet citrom tálaláskor.
Ha már citrom, akkor érdemes megjegyezni azt, hogy minden évben, nagyjából januárban, nagy meyer citrom láz tör ki itthon azok körében akik ezt a citromfajtát ismerik. Amerikában igen népszerű a meyer citrom. Talán a legelterjedtebb a citromkrém (lemon curd), mely a meyer citromból még ízletesebb. A meyer citromot könnyű felismerni, ugyanis felülete sima, méretre általában kisebb mint a hagyományos citromé, gömbölyűbb, színe pedig narancssárgásabb. Ha félbevágjuk, akkor fűszeresebb illata van és egyértelműen narancssárgás színe. Ez a citrom kicsit narancsos, kicsit citromos aromájú. Érdemes a zöldségesnél, a piacon és a nagyobb áruházláncokban is körülnézni, mert itthon általában a többi citrommal vegyítve árulják ezt a különlegességet.
Citromos receptek
Meyer citrom olíva olajban elrakva
Citromsók készítése
Citromos cukkinifőzelék
Citromos makréla narancsos téli salátával
Lemon curd (a híres cukrászfinomság)
Lisztmentes (gluténmentes) citromkrémes máktorta
Narancs - és ami hozzá illik
Ha narancsról van szó, akkor nekem szinte egyből eszembe jut mellé az étcsokoládé, ebből is a magas kakaótartalmű étcsokoládé. A narancslekvár is egy igazi téli finomság. Általában jól illik a narancs az édesköményes (friss gumó), répás, sütőtökös és céklás ételekhez is.
A fűszerek közül pedig a szegfűszeg, fahéj, gyömbér és édeskömény egészíti ki jól az ízét.
A legelterjedtebb citrom, narancs és mandarin mellett a téli piacokon még több citrusféle - vérnarancs, grapefruit, lime és pomelo is – beszerezhető.
Narancsos receptek
Narancslekvár
Narancsos kelbimbó
Narancsos csokoládétorta (vegán)
Figyeljétek facebook oldalunkat, mert cikkünket hamarosan recepttel egészítjük ki!
A cikket Túry Amália, a Colors in the Kitchen blog szerzője írta.
A 100fok mentora a Makifood Főzőiskola.
Következő Húsmentes Hétfői Vacsoraklubunkat február 3-án tartjuk.