Ez egy tökéletes, szezonális őszi köret, amelyben két olyan hozzávaló találkozik a tányéron, amelyekről elsőre azt gondolnánk, soha nem fognak közelebbi kapcsolatba kerülni egymással. A savanyú káposzta és a birsalma duója elképesztően jól illik vadhúsokhoz, házi kolbászokhoz és sültekhez is. Maki Stevenson, a Makifood főzőiskola alapító-séfjének receptjét könnyű elkészíteni, és 100 százalékosan az őszről szól.
Savanyú káposzta birsalmával
Hozzávalók: (köretként 6-8 főre)
Fotó: Edward Kimbler /Flickr.com
1 db nagy vöröshagyma, vékonyan "sauté" szeletekre vágva. (A sauté azt jelenti, hogy a zöldséget vagy a húst „megreptetjük”, dobálgatjuk a serpenyőben. A célra magas szélű, rozsdamentes vagy öntött acélból készült serpenyőt érdemes használni.)
1 kevés vaj
1,5 kg savanyú káposzta (gyorsan öblítsük át hideg vízben)
2 nagy birsalma, meghámozva és vékony szeletekre vágva
250 ml száraz fehérbor, pl. rizling
2-3 evőkalnál sötétbarna cukor - nem ugyanaz, mint a barna cukor. Magasabb a melasztartalma, lágyabb, nedvesebb cukor.
1 db babérlevél
Elkészítése:
Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat közepes lángon. Addig pároljuk a hagymát, amíg barnulni kezd. Hozzáadjuk a káposztát, a birsalmát, a bort és a babérlevelet, megkeverjük és felforraljuk.
Lefedjük és forraljuk, időnként megkeverve, amíg a hozzávalók megpuhulnak (kb. 1,5 óra).
Hozzáadjuk a cukrot, és ha kell, sózzuk és borsozzuk.
További birsalmás receptjeink: