AJÁNLÓ
 
12:25
2016. 06. 06.
A gyümölcsök közül sokak számára az egyik legnagyobb kedvenc az eper. Sajnos maximum egy...
A bejegyzés folyatódik
 
12:25
2016. 06. 06.
Minden hónapban körülnézünk a piacon, és a szezonális zöldségekhez, gyümölcsökhöz izgalmas...
A bejegyzés folyatódik
 
12:25
2016. 06. 06.
Most már érezni a piaci kínálaton, hogy végre nyár van. A napsütés és az eső jót tett...
A bejegyzés folyatódik
 
12:25
2016. 06. 06.
A májusi piac maga a csábítás! Ebben a sokszínű választékban elveszve hajlamos vagyok rá,...
A bejegyzés folyatódik
 
12:25
2016. 06. 06.
Az eperszezonnak lassan vége, de ha még maradt egy kevés, van ötletünk, mit kezdjetek vele! Ez a...
A bejegyzés folyatódik
Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Ütős páros: rebarbara eperrel

Nem kerül túl gyakran az asztalunkra, nem is édes - mégis érdemes közelebbről is megismerkedni a rebarbarával. Ha önmagában nem is, más ízek kiegészítőjeként izgalmas ételeket készíthetünk belőe. A rebarbara például igen jól illik az eperhez - érdemes kiélvezni a duójukat, amíg lehet. Egy különleges fűszeres chutney receptje következik Sárdi Danitól, a Makifood Főzőiskola tanárától, aki egyben a piacozás és a befőzés nagymestere is.

Egy zöldség, ami desszertekbe kerül

A rebarbara a sóskafélék rokona, őshazája Észak-Kína, Mongólia és Tibet magasan fekvő vidéke.  A rebarbara egyes fajainak gyökerét már régóta használják Európában is, gyógynövényként, zöldségként a 18. században kezdték el termeszteni. Ekkor már ismert volt ugyanis a répacukor, ami nélkül a rebarbara nem volt olyan népszerű.

rebarbara eper nyár június chutney sárdi dani recept csatni

Forrás: Flickr. com - Whitney

 

Jellegzetesen fanyar, savanykás ízű levélnyelét kora nyárig (június végéig), majd később ősszel javasolt fogyasztani, amikor kevés benne a vesekövet okozó oxálsav. (Az oxálsav nem mérgező - mert a szervezetünkben is jelen van -, viszont a túlzott bevitel káros lehet az egészségre.) Itt érdemes megjegyezni, hogy a pirosas szárú rebarbara kevesebb oxálsavat tartalmaz.

A piacon leginkább a levélnyelet árulják, de a fiatal lombozat is fogyasztható, főleg leves, saláta és főzelék készítésre alkalmas. A frisseségét úgy ellenőrizhetjük, hogy a szárát enyhén megkarcoljuk a körmünkkel - a friss zöldség nedvedzik kicsit.

Hűtőben több napig eláll anélkül, hogy megfonnyadna és fagyasztani is lehet. Fagyasztás előtt érdemes szeletelni, hogy amikor kivesszük már konyhakész legyen. Pucolása hasonlóan történik a spárgáéhoz: külső vékony héját (ez fásabb), hártyavékonyan húzzuk le róla.

rebarbara eper nyár június chutney sárdi dani recept csatni

Forrás: Flickr.com - Ulterior Epicure

Akinek fontos a kalóriartalom, azt megnyugtatjuk, hogy a rebarbara 100 grammjában mindössze 16 kalória van - a savanykás ízt ugyanakkor gyakran ellensúlyozzák cukorral, ezért nem az a tipikus fogyókúrás étel. Sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, C- és A-vitamin- valamint a kálium-, kalcium- és foszfortartalma kimagasló.

FONTOS:

Csak mértékkel fogyasszuk, nagy dózisban bélnyálkahártya-irritációt, gyomor- és bélgörcsöket okozhat!

A rebarbarához ne használjunk alumíniumedényeket, mert az oxálsavtartalma befeketíti azokat.

Chutney? Csatni?

A chutney (csatni) egy zöldségből vagy gyümölcsből készült, erősen fűszeres mártás, a dél-ázsiai konyha egyik alapfogása. Lehet pürészerű és van, amelyik inkább a dzsemekre hasonlít. A leggyakoribb alapanyagai a hagyma, a mangó, a barack, de készülhet sütőtökből és körtéből is, a mesés ízeket pedig a só, a cukor, a gyömbér, a kömény, a csili, a citrom és néha az ecet biztosítja.

rebarbara eper nyár június chutney sárdi dani recept csatni

Forrás: Flickr.com - Pat Kight

Csípős rebarbara-eper chutney

Hozzávalók:
2 fej vöröshagyma
60 dkg rebarbara
30 dkg eper
1 egész új fokhagyma
2 cm gyömbér
30 dkg barnacukor
olaj

Fűszerek:
garam masala
curry
őrölt római kömény
őrölt görögszéna
chili pehely

Elkészítése:
Az epret kicsumázzuk, alaposan megmossuk, apró kockákra vágjuk. A rebarbarát meghámozzuk, és 1 centis darabokra vágjuk. A hagymát közepes kockára vágjuk és az olajon üvegesre dinszteljük. Amikor készen van, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, gyömbért és a fűszereket, nagy lángon 1 percig pirítjuk, majd beletesszük az előkészített epret és a rebarbarát. Addig főzzük, ameddig levet nem enged, hozzáadjuk a cukrot és a sót, az ízeket véglegesítjük, üvegekbe merjük, majd a szokásos módon járunk el. Sültek, sajtok, indiai ételek mellé különleges csemege lehet.

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog