AJÁNLÓ
 
16:32
2012. 05. 02.
A bodza nagy kedvenc, nem is kell magyaráznunk, hogy miért érdemes gyűjteni. A hagyományos...
A bejegyzés folyatódik
 
16:32
2012. 05. 02.
Igazán nem panaszkodhatunk az időjárásra, a gyenge kezdés után elég erőteljesen kitavaszodott....
A bejegyzés folyatódik
 
16:32
2012. 05. 02.
Májusi piacmustránkból kiderül, mik azok az alapanyagok, melyeket érdemes most frissen beszerezni...
A bejegyzés folyatódik
 
16:32
2012. 05. 02.
A tavaszból pár nap alatt hirtelen nyár lett, mi pedig nagy örömmel zúdulunk ki a szabadba!...
A bejegyzés folyatódik
 
16:32
2012. 05. 02.
Házilag füstölt halak, saját kezűleg bontott mangalica, frissen (na jó, aznap hajnalban) sült...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

A májusi piac maga a csábítás! Ebben a sokszínű választékban elveszve hajlamos vagyok rá, hogy túlvásároljam magamat. Ízek, színek, illatok csábítanak és eldöntöm, hogy akkor ezt és azt a receptet is kipróbálom a következő héten és megveszek olyat is, amit nem is terveztem. Lássuk, miféle friss jókat kínál a májusi piac, és mihez kezdjünk ebben a nagy bőségben!


A május végre igazi bőséget hoz a piacra járóknak számos új alapanyaggal. Igyekezzetek tanulni az én hibámból és bevásárláskor némi önmérsékletet tanúsítani. Ha a fejvesztett vásárlás előtt megpróbáljuk tudatosítani hányszor fogunk főzni a következő héten, elkerülthetjük a lelkesedésből elkövetett túlvásárlást.

Sóska

A sóska kinézetre könnyen összekeverhető a spenóttal, azonban, ha egy darabkát megkóstolunk azonnal különbséget tudunk tenni. (Érdemes kérdezni is mielőtt kiállnánk a sort...) Kinézetre a spenót húsosabb, sötétzöldebb, a sóska vékonyabb levelű. Jellegzetes savanyú ízét az oxálsavnak köszönheti (hashajtó hatása is van!).  Magas a C-vitamin tartalma, sok vasat, foszfort tartalmaz. Készíthetünk belőle levest, mártást, főzeléket, ízesíthetünk vele salátát.

És hogy mi mindent főzhetünk belőle a főzeléken kívül?

Tejszínes sóska krémleves
Sóskás ricottás quiche
Erdélyi tárkonyos sóskaleves túrógombóccal

Csalán

Legelterjedtebb teaként való fogyasztása (kiváló vér- és vesetisztító hatású). De használhatjuk minden receptben amiben spenótot használnánk: készülhet belőle leves, főzelék, lasagna, de akár derelye is. Fontos, hogy ne forgalmas, poros utak mellett gyűjtsük. Érdemes munkakesztyűben vagy gumikesztyűben szedni, mert hangyasav, acetilkolin, szerotonin és hisztamin tartalma miatt égető és fájdalmas a csípése, ha hozzáérünk.

Csalánfőzelék
Csalánleves
Zöldcsütörtöki csalánfőzelék
Csalános derelye
Csalán sabayon



Mángold


Nagyon sokáig termelték, aztán eltűnt egy időre, most pedig újra a felfedezettek között tartjuk számon. Íze a spenóthoz hasonlít. Levélnyele fehér, piros és sárga színű lehet, amit szintén felhasználhatunk (nem kell eldobni!). Azt szokták mondani, a mángold szárát a spárgához hasonlóan, levelét viszont a spenóthoz hasonlóan érdemes felhasználni. Jó alapanyag, magas az A-, B1-, B2- és C-vitamin tartalma, ezen kívül cukrot, pektineket, szerves savakat (oxálsav, almasav, citromsav), foszfort, káliumot, kalciumot, vasat és magnéziumot tartalmaz. Készülhet belőle krémleves, saláta, párolt köret, tésztás étel, de belesüthetjük pogácsába is.

Mángold bab ragu
Krémes fehérbab mángold rizottó
Fetás mángold lepény
Mángoldos gnocchi
Mángold-padlizsán cannelloni paprikás-zsályás mángolddal
Mángoldos quiche



Spárga


Biztosan emlékeztek Bridget Jones-ra, aki a spárga szót olvasva egy receptben kék madzagot tesz a levesbe, ezért az világoskék színű lesz. Szóval a spárga nem madzag, hanem egy zöldség. Ismert fajtái a fehér, a lila és a zöld, amely a legnagyobb népszerűségnek örvend. Én szeretem a fehéret is, szerencsés vagyok, ugyanis ezen nőttem fel. Szüleim hobbikertjében gyerekkorom óta fehéret termesztünk. Hajtása A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminban, folsavban gazdag. Vízhajtó, vesekő-eltávolító hatása ismert, ezért segíti a szervezet méregtelenítését. Felhasználása nagyon sokrétű, ezt az általunk összeválogatott receptek is tanúsítják.

Zöldspárga parfé
Spárgás quiche
Zöldspárgás-gorgonzolás spagetti
Indiai spárgakrémleves
Zöldspárgás árpagyöngy kása
Lasagnelapokba tekert zöldspárga
Fehér spárga krémleves eperrel



Zsenge zöldborsó


Nagyon népszerű zöldség Magyarországon, szinte minden veteményeskertben megtalálható. A nyers, zsenge friss cukorborsó kedvenc gyerekcsemege. Ilyen formában még a héjával együtt is meg lehet enni. B1-, B2-, és C-vitamint tartalmaz. Leggyakrabban leves és főzelék készül belőle, de az alábbi receptek bizonyítják, hogy mennyi minden jót süthetünk-főzhetünk belőle.

Mentás zöldborsó krémleves
Indiai fűszeres zöldborsó curry
Parmezános zöldborsó krokett
Csalános zöldborsó krémleves
Zöldborsó rizottó
Zöldborsókrém fetával és bazsalikommal
Zöld gazpacho
Zöldborsós-kecskesajtos tészta



Rebarbara


Szárzöldségek közé tartozik, de többnyire édesség formájában fogyasztjuk. Sokszor eperrel kombinálva készül belőle valami finomság. Felhasználása egyre népszerűbb és még levest vagy akár ketchupot is főzhetünk belőle. Csak a szárát fogyasztjuk, mely lehet zöld vagy piros színű is. A szár legkülső vékony rétegét finoman húzzuk le főzés előtt. Savanykás ízét a benne lévő oxálsav okozza.

Fahéjas rebarbara-alma kenyér
Rózsavizes eper rebarbara lekvár
Epres rebarbarás clafoutis
Rebarbara chutney
Rebarbarás ketchup
Rebarbara leves
Epres rebarbarás crumble
Körtés rebarbara krémleves
Sült kacsamell rebarbara szósszal
Epres rebarbara smoothie bazsalikommal
Eper rebarbara szuflé



Földieper


Késő tavasz és kora nyár egyik legnépszerűbb gyümölcse. C-vitamin tartalma igen magas, található még benne vas, kálcium és magnézium is. Leggyakrabban édességek, sütemények készítéséhez használjuk, de a színes recept-csokor, amit összeállítottunk sós epres ételeket is tartalmaz.

Eper-kacsamell nyárs
Eperfelfújt
Eperkuglóf
Epres ordás levendulás csokikocka
Túrógombóc vörösboros eperöntettel
Csokoládés ricotta torta rózsaborsos eperöntettel
Fordított epres cheesecake
Eperfagylalt
Eper-rebarbara sütemény rosé boros eperfagylalttal



Zöldsaláták


Késő tavaszi időszakhoz tartoznak még a saláták (fejes, batávia, tölgylevelű, szalanova, stb.), a turbolya, a tyúkhúr és a porcsin is.

Néhány recept érdekességként:

Turbolyás túróval töltött paradicsom
Turbolyás sárgarépakrémleves
Turbolyás spárga
Tyúkhúr uborka saláta
Tárkonyos salátaleves

A cikket Nagy Zita, a Zizi kalandjai blog szerkesztője írta.

A 100fok mentora a Makifood Főzőiskola
Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk.

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog