Igazán nem panaszkodhatunk az időjárásra, a gyenge kezdés után elég erőteljesen kitavaszodott. Ez azt is jelenti, hogy tényleg egyre gazdagabb a kínálat a piacon, tobzódhatunk a zöldben: zöldfűszerek, salátafélék, csírák, friss hajtások és ehető vadnövények állnak rendelkezésre. Ha eddig nem tettétek volna, itt az ideje, hogy szakítsatok a hosszúra nyúlt tél beidegződéseivel: le a bő olajban sütéssel és a sütőben sültekkel, és a hosszan főtt levesek ideje is lejárt! Elő a wokkal - pároljatok, pirítsatok kevés olajon, a leveleseket blansírozhatjátok is. A sok friss zöldségből rövidebb idő alatt is ízletes leves készíthető, nem kell őket rommá főzni. Kezdődik a nyers saláták és a zöld turmixok szezonja!
A hónap újdonsága, hogy végre az almán kívül más helyi, szezonális gyümölcs is kerülhet az asztalra: kezdődik az eper és a cseresznyeszezon. Szerintem mindkettő nyersen a legfinomabb, de azért kaptok ötleteket a rafináltabb konyhai felhasználásukhoz is. Lássuk, mi kerül májusban az asztalra?
Újkrumpli
Kezdjük a legnépszerűbbel: nem ismerek olyat, aki az újkrumplit ne szeretné. Még a 800 forintos kilónkénti árat is kipengeti az ember szezon elején, hogy minél hamarabb átélhesse a frissen sült vagy petrezselymes újkrumpli élményét. Érdemes jó néhányszor vacsorának beiktatni, amíg tart a szezonja.
Receptjeinkért klikk ide! (A képek beszédesek!)
Karalábé
A karalábé már kicsit mostohábban kezelt zöldség, pedig van benne potenciál. A vasárnapi húslevesen és a töltött karalábén kívül sok más módja van az elkészítésének. Nyersen szuper salátaalapanyag, de krémlevesként is nagyon finom és vékony hasábokra vágva wokos zöldségek közé is keverhető, nem fog dominálni az íze.
Receptjeinkért klikk ide!
Rukkola
A rukkola, más néven borsmustár igazi megosztó salátaféle: van aki utálja, karakteres, csípős íze miatt, van aki, pedig épp ezért szereti. Még balkonkertészek is kísérletezhetnek a termesztésével, mert kisigényű, szapora növény, és intenzív íze miatt kisebb mennyiség is elég belőle. Nyersen, salátában az igazi, hőkezeléssel sokat veszít az „erejéből”.
Receptjeinkért klikk ide!
Fejes saláta
A tojásos nokedli fejes salátával valószínűleg minden második magyar háztartás kötelező tavaszi étele. Nem is vitatom, jó párost alkotnak, de azért érdemes a fejes salátát, és egyéb salátarokonait néha más szerepkörben is kipróbálni. Mondjuk levesbetétnek, főzeléknek vagy a reggeli zöld turmixba.
Receptjeinkért klikk ide!
Kínai kel
Az ázsiai konyha egyik kedvelt alapanyaga, szerencsére nálunk is elég könnyen beszerezhető, akárcsak rokona, a bordás kel más néven pak choi. Levelük és levélnyelük is fogyasztható, főként ázsiai ihletésű receptekben találkozhattok velük. Könnyen emészthető káposztafélék, értékes fehérje- és ásványi anyagforrások.
Receptjeinkért klikk ide!
Cseresznye és földieper
A két nagy kedvenc! Nem tudink betelni velük: frissen, turmixba, és végre eljön az ideje a pirosgyümölcsös édességeknek, süteményeknek is! Cseresznyéből minden évben kötelező tétel a francia tejes pite, a clafoutis, de egy focaccia tetején is jól mutatnak a piros szemek. Készíthettek fagyit (itt leírtuk, hogyan), reggeli turmixokat, de a gabonaalapú meleg reggelikbe is jól jön már egy kis változatosság. És természetesen befőzni (így), mert rövid a szezon!
Receptjeinkért klikk ide!
Külön recept-posztot készítettünk nektek a májusi szezonalitásokból készíthető ételekről: epres és cseresznyés süteményekért, újburgonya és rukkola salátákért - és még sokminden másért - klikk ide!
Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk.
A cikket Farkas Viktória, az Étel, ital, Kicsi Vú blog szerzője írta.