A tavaszból pár nap alatt hirtelen nyár lett, mi pedig nagy örömmel zúdulunk ki a szabadba! Borkóstolók, színvonalas vidéki éttermek, termelői és bio piacok, lakásétterem, tapas bár és street food mellett számtalan ízes-színes programot ajánlunk nektek a korai nyárra.
A Makifood Főzőiskola meghosszabbította pünkösdi akcióját!
Május végéig akciósan (5500Ft-ért) regisztrálhattok a Befőzés, Francia cukrászat és Sütés nélküli nyári sütemények órákra!
Jelentkezés és az órák menüje: Makifood Főzőiskola
Május 29. szerda - Based On Pig teadélután
14:00-16:00 között a Vivart Fesztivál keretében zajlik a Based On Pig teadélutánja az OS Kantine-ban. (Budapest, VI. Weiner leó utca 5.) Megismerkedhetsz a BOP csapatával, és ha vannak kérdéseid most választ kaphatsz rájuk. Teázás és beszélgetés közben bepillanthattok a konyhai kísérletek kulisszái mögé.
Az esemény facebook oldala itt.
Május 31. - Június 2. - Gourmet Fesztivál (Budapest, Millenáris Park)
Az idei fesztiválon már szinte a teljes hazai élmezőny bemutatkozik, a vidéki Magyarország gyöngyszemeitől a budapesti sztárséfekig. Egy helyen elérhetővé, megkóstolhatóvá teszik az ország legjobbjait: a legkiválóbb kistermelők, sajtkészítők és az éttermesek találkozhatnak egymással és a közönséggel.
Résztvevő éttermek és programok listája itt.
Május 31. - Június 2. - Kárpát-medencei Borászok és Zenészek Találkozója (Budatétény)
Magyarország egyik legszebb és legnagyobb rózsakertje ilyenkor már teljes díszében pompázik. A hazai pincészetek mellett, évről-évre nő a résztvevő határon túli borászok száma is. A szervezők eddig kevéssé ismert, de minőségi borokat előállító pincészeteket is meghívnak, lehetőséget biztosítanak a bemutatkozásukra.
Káptalantóti Liliomkert termelői piac (minden vasárnap)
Ha a Balaton környékén jártok valamelyik hétvégén, ide mindenképpen látogassatok el!
Termelői piac Tokaj-Hegyalján, a Disznókő birtokon (minden hónap 2. vasárnapján)
A programokat itt találjátok.
Ízelítő a júniusi programokból:
Június 3. - Húsmentes Hétfői Vacsoraklub
Jelentkezés és menü: Makifood Főzőiskola
Június 5. - Marmorstein péksége óra
Jelentkezés és menü: Makifood Főzőiskola
Június 6. - Katalán tapas óra
Ha nyár, akkor tapas! A Makifood Főzőiskola mexikói szakácsa, Patricio Paganoni, visszatér, hogy a katalán tapas-ok világába kalauzoljon el minden résztvevőt. A Barcelona és környéki konyha híres a tenger gyümölcseiről, a kolbászokról, a paradicsomról, a padlizsánról és az olívaolajról. A méltán híres konyhára hatással vannak a környékbeli régiók és a mediterrán konyha is. A tapas bárok úton-útfélen érik egymást Barcelonában olyan apró falatkákkal csökkentve a helyiek és turisták éhségét, mint töltött olívabogyók, chorizo (kolbász) gombával, marinált paprika, hagymakarikák sherry ecetben pácolva vagy rák fokhagymás olajban elkészítve.
Jelentkezés és menü: Makifood Főzőiskola
Június 8. - Hagyományos francia cukrászat Saint Tropez-ből (Stephane Gerphagnon)
Jelentkezés és menü: Makifood Főzőiskola
Június 8. - Befőzzünk be együtt!
Jelentkezés és menü: Makifood Főzőiskola
Június 14. - Sütés nélküli és hűsítő sütemények (Márk Szonja)
Jelentkezés és menü: Makifood Főzőiskola
A programok folyamatosan frissülnek, érdemes visszalátogatni!
A ti programjavaslataitokat is várjuk a 100fok facebook oldalán.
Lejárt programok:
Május 4. szombat - Szatyor Bolt 1 éves születésnapja
Termelői előadások, workshopok, házi finomságok, gyerekprogramok várnak minden érdeklődőt a Szatyor Boltban.
Május 4. szombat - Alap késtechnika kurzus Makival
Maki legnépszerűbb óráján már számtalan ismert blogger megfordult. Fűszeres Eszter beszámolóját például itt olvashatjátok.
Regisztráció: Makifood Főzőiskola
Május 4. szombat - Stílusos vidéki éttermiség, Villány
Magyarország legszínvonalasabb vidéki éttermei ezúttal Villányban találkoznak a "közönséggel", ahová minden résztvevő magával hozza a régiójára jellemző ízeket, különleges alapanyagokat és kézműves termékeket. Gyerekeket séf palánta képzővel, kézműves foglalkozásokkal, a felnőtteket különleges ízekkel és remek borokkal várják Villányban.
További információk és programok itt.
Május 4. szombat - Ázsiai tészta kurzus Makival
Ezen az órán a legkülönlegesebb ázsiai (japán, burmai, szecsuáni, stb.) tészta recepteket sajátíthatjátok el Chef Makitól.
Jelentkezés és menü: Makifood Főzőiskola
Május 6. hétfő - Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (Meatless Monday at Makifood)
Az igazi tavaszi alapanyagokból készülő 5 fogásos vacsora (3500Ft) vendégházigazdája (Maki mellett) Nemes Attila, a Based on Pig projektvezetője lesz.
Jelentkezés és menü: Makifood Főzőiskola
Május 8-12. - Pécsi Tavaszi Borfesztivál
Jó borok, remek koncertek és színes kulturális programok invitálják a Széchenyi térre az érdeklődőket. A bor- és gasztro-kulturális fesztiválon újfent felsorakoznak hazánk legkiemelkedőbb borvidékeinek jeles borai.
Május 10-12. - Street Food Show
Ezen a hétvégén nem kell nyakunkba venni a várost, mert a málnás vagy csokis sörökön, a Marmorstein pékség kemencében sütött pékáruin keresztül, az igazi cannolliig, a vietnámi phó levesen át mindent egy helyen kóstolhatunk. Korábbi nagy kedvencek, bloggerek, írók, népszerű és progresszív gasztrohelyek főznek együtt a Hold utcai piacon, és ezúttal a Szimpla őstermelői piaca is csatlakozik a forgataghoz.
A részletes programot és résztvevő éttermek listáját itt találjátok .
Május 11. szombat - Francia piknik (Hagyományos francia cukrászat órák)
Stephane Gerphagnon , a La Praline főcukrásza minden hónapban új menüvel kápráztatja el az óráira látogatókat. Májusban egy francia piknik kosarat tölthettek meg olyan nyalánkságokkal mint a brioche, madelaine, financiers, biscuit cuillére és biscuit daquoise.
Jelentkezés és menü: Makifood Főzőiskola
Május 11. szombat - Közös Piac (Budapest, Új Gödör Klub, Király utca)
Harmadik alkalommal nyitja meg kapuit a Közös Piac - Közösségi Termelői Vásár, ahol a termelők hatalmas választékkal várják az egészséges és megbízható forrásból származó termelői finomságokra vágyó érdeklődőket.
Május 11-12. - Pécsi Fűszer Ünnep
A fesztivál színes programjaiban lesz köztéri fűszerültetés, közösségi kertészkedés, a Jókain fűszerpiac és Hungarikumok találkozója, grillbajnokság híres séfekkel és népszerű gasztrobloggerekkel, és sok zene.
Május 12. vasárnap - Maki a tévében és a rádióban
M1 06:30-tól: Család Barát Hétvége c. műsorban Maki Rost Andreával beszélget
Katolikus Rádió 11:30-tól: Édesanyám főztje c. műsorban interjú Makival
Május 16. csütörtök, 18:15 - Dekoltázs Filmklub (Művész Mozi, Odeon Underground)
A Rövidlátók c. japán film vetítését követő beszélgetés vendégei: Pluhár-Schaff Ibolya, Integrál Tai Chi oktató és Maki Stevenson, a Makifood Főzőiskola japán alapítója és séfe.
A programról részletesen itt .
Május 18. szombat - Restaurant Day Budapest
Egy nap, amikor bárki nyithat éttermet! Számos alkalmi étterem külöleges menüjét kóstolhatjátok.
Pontos helyszínek és programok itt.
Május 18-19. - Kislaki Tavasz - Gasztro fesztivál a bor és hal jegyében
Szőlőskislakon a Kislaki Bormanufaktúra minden évben a Kislaki Tavasz c. ünnepséggel köszönti a szezont - sok jó borral és hallal, ismert gasztrohelyek és arcok részvételével.
További információk itt .
Május 18-20. - Pünkösdi Borpiknik, Csopak
A pünkösdi hosszú hétvégén kezdődik idén a szezon a Csopaki strandon, ahol ezeken a napokon a látogatóknak különböző programokkal kedveskednek. Idén először, de hagyományteremtő céllal kerül megrendezésre a Pünkösdi Borpiknik, melyen igazi piknikhangulat mellett finom csopaki borokkal, sport-, tánc- és borbemutatókkal, koncertekkel várják a csopaki strand látogatóit.
Részletes programok itt .
Május 19-20. - Tuba Tanya: A Nagy Ebéd
Négy kemence és négy gasztroblogger (Lila Füge. Fűszeres Eszter, Hódítás a konyhában, Szárnyas Ízvadász) Hajdúszoboszlóhoz közel, egy igazi vidéki tanyán. Gasztrovásár, kézműves- és gyerekprogramok, közös főzés.
Programok és menü itt.
Május 22. szerda - Marmorstein péksége óra
A Marmorstein Pékség fa tüzelésű kemecében, természetes kovásszal, lassú érésű, adalékanyag mentes kenyereket készít. Ha rajongtok a ropogós, friss illatú kenyérért, péksüteményért, akkor jó hír, hogy Misi júniusban is tart egy órát a Főzőiskolában, ahol a májusi "menütől" eltérő kenyerek elkészítését ismerhetitek meg.
Jelentkezés és menü: Makifood Főzőiskola
Május 23. csütörtök - Piték a nagyvilágból
Márk Szonja (az Édesem blog szerzője) óráján a világ legfinomabb pitéit készíthetik el a résztvevők. Francia, amerikai és magyar piték készülnek majd a friss tavaszi gyümölcsök jegyében.
Jelentkezés és menü: Makifood Főzőiskola
Május 25. szombat - Kamermayer Piknik (Kamermayer tér, Budapest)
A program kora reggeltől késő estig tart, színes, vásári forgatagot hozva a belváros e csodálatos kis terére, ahonnan ezen a napon száműzzük az autókat. A program célja a belvárosban és környékén élők és itt dolgozók közösséggé kovácsolása, a zenék, ízek, tánc közös élvezete által, és annak bemutatása, hogy egy teret milyen jó dolgokra is lehet használni. Például lehet piacozni, tangózni, füvet növeszteni, leheveredni, boldognak lenni. A vásárban megtaláljátok szerzőnk, Kósa Gabriella gyönyörű konyhai textiljeit is.
Részletes program itt.
Május 25-26. - Wekerlei Székelykapu Napok (Kós Károly tér, Budapest)
10 és 18 óra között Wekerlei Székelykapu Napok keretében számos érdekes program (előadások, játékok, piknik) várja a családokat a Kós Károly téren. Jelen lesz a Mi kosarunk csapat és a Kispesti Civilek a Közétkeztetésért, a Wekerlei Kertbarát Kör komposzt oktatást kínál az érdeklődőknek.
Szerzőnket, Kicsi Vút (Farkas Viktória) vasárnap a Zöld Hajtás közétkeztetős sátrában találjátok, ahol izgalmas fűszerfelismerő játékkal várja a kicsiket és nagyokat. És a vasárnap délutáni közös pikniket se hagyjátok ki!
Programok részletesen itt.
Május 26. vasárnap - Gyereknap a GrundKertben (Budapest)
Izgalmas szabadtéri, kertészkedős-főzős programok du.3-tól a GrundKertben (Bp.VIII. Nagytemplom u. 30.). Lesz bográcsozás, kertimozi, gyerekprogramok és a Messzelátó Egyesület jóvoltából paradicsom-palántaosztás!
Részletes program itt.