AJÁNLÓ
 
05:08
2013. 10. 07.
A boeuf bourguignon, vagyis a burgundiai marharagu egy híres egytálétel, amely elkészítéséhez...
A bejegyzés folyatódik
 
05:08
2013. 10. 07.
Az ázsiai konyha elképzelhetetlen az ínycsiklandó, illatos töltött gombócok nélkül, amelyek...
A bejegyzés folyatódik
 
05:08
2013. 10. 07.
A French brunch fogalma egyet jelent a bőséges, ráérős, reggelivel és a változatos, izgalmas...
A bejegyzés folyatódik
 
05:08
2013. 10. 07.
A legtöbb gyerekkori ízélményünk a karácsonyhoz kapcsolódik, jó visszaemlékezni a régi kiadós...
A bejegyzés folyatódik
 
05:08
2013. 10. 07.
A csapatépítő főzések népszerűsége töretlen. Részben mert divat lett a főzés, részben...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

A minden hónapban megrendezésre kerülő Húsmentes Hétfői Vacsoraklub vendégei ezúttal (október 7-én) a Restaurant Day Budapest szervezői. Ennek apropóján (is) szerzőnk, Nagy Zita beszélgetett a szervező lányokkal, akik ma este Chef Maki mellett az est házigazdái lesznek.



Mit jelent pontosan a Restaurant Day?
A Restaurant Day Helsinkiben indult, az elsőt 2011. május 21-én tartották. Néhány fiatal gondolt egyet, hogy mi lenne ha egy napra éttermet nyitnának. Az ötlet villámgyorsan terjedt a barátok és ismerősök között és az első alkalommal majd 40 étterem született 13 különböző városban. Azóta évi négy alkalommal kerül megrendezésre, egyre növekvő népszerűségnek örvend és szerte a világban csatlakoznak hozzá. A legutóbbi alkalommal augusztusban már több mint 1500 étterem valósult meg több mint 50 városban világszerte.

És kik vagytok ti, mikor és miért indítottátok el a mozgalmat itt Magyarországon is?
A Restaurant Day Budapest önkéntes csapata nagyjából egyezik a Based on Pig (megj. szintén vendégei voltak már Húsmentes Hétfői Vacsoraklubunknak) kajás kutatásokkal foglalkozó projekt csapatával - amihez csatlakozott még Bircsák Eszter. Az utóbbi évben főként mi ketten (Spios Melinda és Bircsák Eszter) koordináltuk az itthoni eseményeket, de Csík-Kovács Zoltán is sokat segített a dokumentációban, kommunikációban. Az étel és evés iránti érdeklődésünk adott, másrészt mindannyian elkötelezettek és aktívak vagyunk az alulról szerveződő kulturális projektek létrehozásában és fenntartásában. Eszter például nemrég indította el itthon a Sofa Underground Budapestet.

Többünknek aktív kapcsolata van a Helsinki kulturális underground szcénával, így jutott a fülünkbe a RD híre és szerettük volna, ha ez a kezdeményezés Magyarországon is elterjed. Ezért tavaly koranyáron elhatároztuk, hogy elterjesztjük az eseményt itthon is. Ezt megelőzően azonban 2012. május 18-án már felkerült egy budapesti helyszín a térképre: a Finn Nagykövetség csatlakozott szakácsuk Tommi Simpanen jóvoltából.

Hogy miért? Mert hisszük, hogy a nagyváros elevenségét a benne élő emberek közötti közvetlen kapcsolatok, interakciók táplálják. Az alulról szerveződő eseményeknek fontos szerepük van abban, hogy a nagyvárosi ember kreativitását, és lelkesedését életben tartsa a város sorsát illetően, és fokozza a kötődését magához a városhoz és a benne élő közösségekhez. A közösségi főzés és étkezés népszerűsítésével ezeknek az értékeknek a megőrzéséhez szeretnénk hozzájárulni.

Fotó: Panka - Restaurant Day Budapest

Hány alkalommal rendeztek eddig Restaurant Day-t?
Tízszer, a novemberi lesz a tizenegyedik. Magyarországon pedig ebből eddig hatszor csatlakoztak éttermek, most (november 16-án) lesz hetedszerre.

Hogyan fogadják az emberek (akik éttermet nyitnak egy napra és az érdeklődők)? Mennyire tetszik nekik, mik a visszajelzések?
Ezidáig mindkét részről lelkesedést, nyitottságot tapasztaltunk. Aki egyszer belevág az általában visszatér, mind vendégként, mind vendáglátóként. Külön öröm, hogy vidéken is egyre aktívabbak az emberek.

És ti már nyitottatok saját éttermet?
Igen, többször is, és mindig nagyon jó élmény volt.

Mik a jövőben tervek a mozgalommal kapcsolatban?
A fő csapást a finnek határozzák meg. Fontos, hogy az emberek tudják, hogy ez egy globális mozgalom és azon az adott napon hasonló helyek százai nyitnak ki egy napra ahol emberek ezrei-tízezrei merülnek el az ételek kavalkádjában. Ez a közösségi érzés nagyon felemelő. A magunk részéről szeretnénk továbbra is segíteni a dolgot, de egyébként ha bárkinek van kedve beszállni egy kis háttérmunkval, szívesen várjuk.

Mikor lesz legközelebb Restaurant Day?
November 16-án, szombaton.

Köszönjük Bircsák Eszternek és Sipos Melindának az interjút!

Fotó: Restaurant Day Budapest

A Restaurant Day Budapest facebook oldalán rengeteg kedvcsináló fotót találtok a korábbi eseményekről, itt követhetitek a híreket is.

A 2013. október 7-i Húsmentes Hétfői Vacsoraklub - ahol Eszter és Melinda is házigazdák - menüje pedig a következő:

Sütőtök humusz fokhagymás pitával
Csípős sült répa krémleves cirokkal
Karfiol steak sáfránnyal és kurkumával
Töltött kápia paprika
Birsalma és körte kompót kardamomos mascarponeval

Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk. 
A Makifood vacsoraklubjaira és főzőskurzusaira itt tudtok jelentkezni. 

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog