Májusi piacmustránkból kiderül, mik azok az alapanyagok, melyeket érdemes most frissen beszerezni és enni nyersen, salátaként vagy főzve, befőzve, míg szezonjuk van. Most pedig adunk ezekhez a várva várt májusi zöldségekhez és gyümölcsökhöz nektek egy inspiráló receptcsokrot. Éljen az eper, a cseresznye, a friss fejes saláta és az újkrumpli (meg a többiek)!
Egyik legnagyob májusi kedvenc az újkrumpli. Ebben a receptben szerzőnk, Kicsi Vú, másik két szezonális alapanyaggal, a - többnyira saláta formájában fogyasztott - rukkolával és zsenge újhagymával házasítja.
Fehérboros újkrumpli rukkolával, újhagymával
Hozzávalók egy kis adaghoz (nyugodtan duplázzátok!):
50 dkg aprószemű újkrumpli
2 ek olívaolaj
1-2 ek. vaj
1,5 dl száraz fehérbor
3-4 szál újhagyma
1 marék rukola
nagyszemű tengeri só (normál is lehet)
Jól megmosom a krumplikat, szárazra törölgetem őket és egy akkora teflon serpenyőben, amelyben egy rétegben elférnek felforrósított vajon és olívaolajon kevergetve 10-15 percig sütöm őket. Közben megsózom. Ezután hozzákeverem a megtisztított, félbevágott újhagymát, majd aláöntöm a bort, és megsózom nagyszemű tengeri sóval. Fedő alatt puhulásig sütötm (kb. 15 perc), a végén beleforgatom a rukolaleveleket is.
Még több recept újkrumlira szerzőinktől
Avokádós újkrumplisaláta
Citromos újkrumplisaláta
Újkrumplisaláta kovászos uborkával, aszalt paradicsommal
Juhtúrós újkrumpli krémleves
Receptek karalábéra
Füstölt lazacos karalábésaláta
Karalábékrémleves diós-kéksajtos golyókkal
Rakott karalábé
Tejszínes karalábé gyömbéres sült oldalassal
Receptek rukkolára
Édesburgonyás rukkolasaláta
Sült céklás rukkolasaláta gránátalmával
Kacsamellsaláta körtével, rukkolával
Chorizós rukkolasaláta sült paprikával
Fejes saláta
A tojásos nokedli fejes salátával valószínűleg minden második magyar háztartás kötelező tavaszi étele. Nem is vitatom, jó párost alkotnak, de azért érdemes a fejes salátát, és egyéb salátarokonait néha más szerepkörben is kipróbálni. Mondjuk levesbetétnek, főzeléknek vagy a reggeli zöld turmixba.
Zelleres salátafőzelék
Saláta ringóval és camambert-rel (egy lehetőség a sok közül)
És persze mindenféle saláta variáció könnyen szállítható formában ÍGY
Kínai kel receptek
Kínai kel saláta pirított gombával, narancsos csirkemellel
Házi majonézes kínai kelsaláta
Wokos kínai keltorzsa
És végre a két nagy kedvenc!: Cseresznye és földieper
Ritka, hogy marad belőlük annyi, hogy süteménybe, turmixba is jut, de ha igen, akkor...
Cseresznyés-csokoládés clafoutis
Cseresznyés pite
Régimódi angol cseresznyés torta
Mascarponés eperkrémleves
Kakukkfüves eperkompót
Epres-rebarbarás crumble
Kecskesajttorta eperrel
Thai citromfüves eperlekvár
A májusi szezonalitásokról még többet olvashattok piacozós összeállításunkban.
Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk.
A 100fok mentora a Makifood Főzőiskola.
Legközelebbi óráinkon megtanulhattok befőzni, francia cukrászsüteményeket, tavaszi pitéket, kovászolt kenyereket és spanyol tapas-t készíteni.