Végre kapható az újkrumpli a piacokon. Legtöbben a hagyományos, petrezselymes verziót ismerjük és szeretjük, de miért is ne próbálnánk ki néhány új ízt, új kombinációt? Kicsi Vú, Vegasztrománia, valamint Flatcat receptjeit ajánljuk. Fehérboros újkrumpli rukkolával, újhagymával
Hozzávalók:
0,5 kg apró szemű újkrumpli
2 ek olívaolaj
1-2 ek. teavaj (lehet sós is, édes is)
1,5 dl száraz fehérbor
2-3 szál újhagyma
egy kis marék rukola
ízlés szerint nagyszemű tengeri só (normál is lehet)
Elkészítés:
Jól megmosom a krumplikat, szárazra törölgetem őket és egy akkora teflon serpenyőben, amelyben egy rétegben elférnek felforrósított vajon és olívaolajon 10-15 percig sütöm őket. Közben gyakran megkeverem. Kissé megsózom.
Hozzákeverem a megtisztított, félbevágott újhagymát, aláöntöm a bort, és megsózom a nagyszemű tengeri sóval is.
Fedő alatt puhulásig sütöm (kb. 15 perc), a végén pedig beleforgatom a rukkolaleveleket is.
Avokádós újkrumplisaláta
Hozzávalók:
0,5 kg újkrumpli (ha lehet, apró szemű)
2 avokádó
1 fej lilahagyma, hajszálvékony szeletekben
1 lime
0,5 dl olívaolaj
4 marék (~ 80 gr) rukkola
Elkészítés:
Az újkrumplit egészben, héjában megfőzöm. Ha megpuhult, leszűröm, lehűtöm, majd meghámozom. Ha kis szemű krumplit sikerült beszerezni, akkor maradhatnak egészben, de ha nagyobb szemek is vannak benne, akkor azokat félbe-negyedbe vágom.
A lilahagymát szintén félbevágom, majd hajszálvékonyan felszeletelem. Meglocsolom a lime levével és megsózom.
Az avokádót félbevágom, a magját kiveszem, és a húsát kanállal kivájom, a lime leves hagyma mellé, hogy a citrus savas leve meggátolja a bebarnulását.
Meglocsolom az olívaolajjal, és villával összetöröm az avokádó húsát, összedolgozom a lime leves hagymával.
Az újkrumplit összeforgatom a hagymás avokádóval, a rukkolát egy nagyobb tálra szedem, és erre halmozom az újkrumplit.
Langyosan a legfinomabb, de akkor sem lesz nagy baj, ha kihűl.
Citromos újkrumplisaláta
Hozzávalók:
0,5 kg kisszemű újkrumpli
1 citrom
1 ek. magos mustár (nálam most diós dijoni)
egy maroknyi metélőhagymam apróra vágva
néhány szem kapribogyó
4-5 db aszalt paradicsom
kb. 2 ek. extra szűz olívaolaj, só és frissen őrölt bors
Elkészítés:
A krumplikat és a citromot alaposan megmossuk (le is lehet róla kapirgálni a héjat, de az is jó, ha a főzés után hámozzuk meg őket), majd sós vízben megfőzzük a krumpliszemeket.
Közben egy tálban beleteszem a mustárt. Az olívaolajat cseppenként vagy nagyon vékony sugárban adom hozzá, közben folyamatosam keverem a mustárt. Beleöntöm a citrom levét, lereszelt héját, a kapribogyókat, a kis darabokra vágott aszalt paradicsomot és az apróra vágott metélőhagymát.
Ebbe teszem a megfőtt, leszűrt krumplikat, sózom, borsozom, összekeverem. Langyosan is kiváló.
Igazán nem panaszkodhatunk az időjárásra, a gyenge kezdés után elég erőteljesen kitavaszodott. Ez azt is jelenti, hogy tényleg egyre gazdagabb a kínálat a piacon, tobzódhatunk a zöldben: zöldfűszerek, salátafélék, csírák, friss hajtások és ehető vadnövények állnak rendelkezésre. Ha eddig nem tettétek volna, itt az ideje, hogy szakítsatok a hosszúra nyúlt tél beidegződéseivel: le a bő olajban sütéssel és a sütőben sültekkel, és a hosszan főtt levesek ideje is lejárt! Elő a wokkal - pároljatok, pirítsatok kevés olajon, a leveleseket blansírozhatjátok is. A sok friss zöldségből rövidebb idő alatt is ízletes leves készíthető, nem kell őket rommá főzni. Kezdődik a nyers saláták és a zöld turmixok szezonja!
Májusi piacmustránkból kiderül, mik azok az alapanyagok, melyeket érdemes most frissen beszerezni és enni nyersen, salátaként vagy főzve, befőzve, míg szezonjuk van. Most pedig adunk ezekhez a várva várt májusi zöldségekhez és gyümölcsökhöz nektek egy inspiráló receptcsokrot. Éljen az eper, a cseresznye, a friss fejes saláta és az újkrumpli (meg a többiek)!