Elkezdődött a birsalmaszezon, és ha eddig nem kerültetek közelebbi kapcsolatba ezzel a gyümölccsel, érdemes kipróbálnotok. Gazdag ásványi anyagokban (többek között vasat, rezet, káliumot és foszfort tartalmaz), görcsoldó hatású, és magas az öregedési folyamatokat gátló P-vitamin tartalma. Régen a savanyított káposzta eltevésekor annak ízesítésre használták. Sokoldalú alapanyag: készülhet belőle lekvár, leves, kompót, likőr - és birsalmasajt, ami tulajdonképpen egy ízletes "gyümölcskocsonya." Mi főleg előételként, sajtokhoz és húsokhoz fogyasztjuk, a spanyolok vaníliával készítik, az ausztrálok pedig kéksajttal eszik. A legtöbb receptben diót kevernek hozzá, de a Colors In the Kitchen szerzője egy sokkal izgalmasabb variációt készített, pisztáciával.
Hozzávalók: (16*22 cm-es a tepsiben készültek, de mehet kisebbe is, akkor magasabb lesz):
7 birsalma, nagyobb-kisebb vegyesen (sütés után 1 kg püré)
500 g nádcukor
1/4 citrom leve
aprított pisztácia
Elkészítése:
A birsalmákat alaposan megmossuk. (Zöldségkefe ideális hozzá.) Egy vágódeszkán késsel szeletekre vágjuk. Mindenképp szükség van vágódeszkára, mert a birsalma kemény és kézben vágni lehetetlen, vagy a kezünk fogja bánni. Nem foglalkozunk a héjával, magházzal és a kisebb hibás részekkel sem. Ezeket sütés után könnyen el lehet távolítani.
A sütőt előmelegítjük 190 fokra. Egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral. A birsalmaszeleteket úgy helyezzük bele, hogy a héjas rész alul legyen. Nagyjából 40 perc alatt puhára sütjük. A szeletek méretétől függően ez az idő lehet több vagy kevesebb is. Amint puha, kivesszük a sütőből és eltávolítjuk a héjat, magházat és a kisebb hibás részeket is. Megmérjük a sült birsalma súlyát, mert ehhez képest érdemes cukrozni. Botmixerrel vagy turmixgépben pürésítjük. A pürésítés végén hozzáadjuk a cukrot és a citromlevet is, és egy kicsit ezekkel is összekeverjük.
Jön a sűrítés: lábosban, alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett nagyjából 25-30 perc elegendő. Ha már kellően sűrű a massza, akkor egy tepsit folpack-kal kibélelünk és beleöntjük. A felületét lesimítjuk. Megszórjuk pirított, apróra vágott pisztáciával (lehet dióval is). Hagyjuk szobahőmérsékleten kihűlni, majd hűtőbe tesszük. Másnap nagyobb darabokra vágjuk és papírba csomagoljuk. (Négybe vágjuk az adagot).
Csak közvetlenül a fogyasztáskor vágjuk kisebb szeletekre. Sajtok mellé is kitűnő, illetve süteményekbe.