Ha szereted a mandulát és a pisztáciát, akkor ezt a receptet neked találta ki Homebisztro, a 100 fok gasztrobloggere. Elég egy jó aprítógép hozzá, és akkor tényleg kész van negyedóra alatt.
Hozzávalók:
- 80g puha teavaj
- 60g nádcukor
- 100g fehér búzaliszt
- 30g pisztácia (finomra darálva)
- 30g mandula (finomra darálva)
- 1 kiskanál vanília aroma
- 1 lime héja (vagy 1 kisebb citrom héja)
- fél kiskanál fahéj (elhagyható)
Elkészítés:
Kapcsoljuk be a sütőt 180 fokra. Keverjük habosra a vajat a cukorral, körülbelül 3-5 perc alatt. Adjuk hozzá lassan a lisztet, majd a darált pisztáciát és mandulát is. A végén pedig öntsük bele a vanília kivonatot, és adjuk hozzá a citromhéjat. Keverjük az egészet atehomogénre.
Formázzunk 12 db ping-pong labda nagyságú golyót (szükség esetén enyhén lisztes kézzel), és tegyük őket szilikon lapra, vagy sütőpapírra egymástól körülbelül 2-3 centire. 13-15 percig süssük. Fontos, hogy ne süssük túl, mert akkor kiszáradhat!
Elkezdődött a birsalmaszezon, és ha eddig nem kerültetek közelebbi kapcsolatba ezzel a gyümölccsel, érdemes kipróbálnotok. Gazdag ásványi anyagokban (többek között vasat, rezet, káliumot és foszfort tartalmaz), görcsoldó hatású, és magas az öregedési folyamatokat gátló P-vitamin tartalma. Régen a savanyított káposzta eltevésekor annak ízesítésre használták. Sokoldalú alapanyag: készülhet belőle lekvár, leves, kompót, likőr - és birsalmasajt, ami tulajdonképpen egy ízletes "gyümölcskocsonya." Mi főleg előételként, sajtokhoz és húsokhoz fogyasztjuk, a spanyolok vaníliával készítik, az ausztrálok pedig kéksajttal eszik. A legtöbb receptben diót kevernek hozzá, de a Colors In the Kitchen szerzője egy sokkal izgalmasabb variációt készített, pisztáciával.
Múlt héten Föld körüli útra indultunk a lepénykenyerek nyomában. Európáig jutottunk, skandináv és mediterrán lepényekkel ismerkedtünk, de hamarosan távoli kontinensek különleges kenyereit vesszük számba. Lepénykenyér sorozatunk szerzője, Herczeg Gabriella, addig is hozott nektek egy keleti hangulatú, pitaszerű, joghurtos-pisztáciás lepény receptet.