Ha szereted a mandulát és a pisztáciát, akkor ezt a receptet neked találta ki Homebisztro, a 100 fok gasztrobloggere. Elég egy jó aprítógép hozzá, és akkor tényleg kész van negyedóra alatt.
Hozzávalók:
- 80g puha teavaj
- 60g nádcukor
- 100g fehér búzaliszt
- 30g pisztácia (finomra darálva)
- 30g mandula (finomra darálva)
- 1 kiskanál vanília aroma
- 1 lime héja (vagy 1 kisebb citrom héja)
- fél kiskanál fahéj (elhagyható)
Elkészítés:
Kapcsoljuk be a sütőt 180 fokra. Keverjük habosra a vajat a cukorral, körülbelül 3-5 perc alatt. Adjuk hozzá lassan a lisztet, majd a darált pisztáciát és mandulát is. A végén pedig öntsük bele a vanília kivonatot, és adjuk hozzá a citromhéjat. Keverjük az egészet atehomogénre.
Formázzunk 12 db ping-pong labda nagyságú golyót (szükség esetén enyhén lisztes kézzel), és tegyük őket szilikon lapra, vagy sütőpapírra egymástól körülbelül 2-3 centire. 13-15 percig süssük. Fontos, hogy ne süssük túl, mert akkor kiszáradhat!
Vajon lehetséges megunni a medvehagymát? Mire bekövetkezne ez az esemény, kedvenc első tavaszi zöldünk már el is tűnik a piacokról és az erdőkből. Éppen ezért használjuk ki, amíg lehet!
A Homebisztro által elkészített recept nemcsak medvehagymával, hanem spenóttal is nagyon finom - ha valaki eetleg besokallt volna a medvehagymától. A palacsinta lime-os fűszervajjal szerepel - nagyon finom, friss és különleges az íze.
"Viszont a palacsintát mártás nélkül nem ajánlom, így két másik lehetőséget is ajánlok hozzá, ami szintén finom, és közelebb is áll az itthoni ízlésvilághoz" - írja a szerző.
"Köretként egy egyszerű salátát készítettem, kb. 100g rukkolához, vagy salátamixhez vagy madársalátához vagy bébispenóthoz öntetként mindössze kb. 4 evőkanál olívaolajat, egy kiskanál sherry ecetet tettem, majd sóval és borssal ízesítettem. Lehet hozzáadni még 10-12 felezett koktélparadicsomot, vagy nagyon finom hozzá még ez a tavaszi saláta is."
Medvehagymás alacsinta lime-os fűszervajjal
Januárban különösen nehéz a "mi legyen ma este a vacsora?" kérdésre válaszolni. Jó lenne tartani magunkat az egészségesebb étrendhez, amit megfogadtunk a szilveszteri vacsora romjai felett, ugyanakkor túl hideg van ahhoz, hogy ne vegyünk magunkhoz elég ételt. Iyenkor jönnek a képbe a tápláló, melegítő levesek!
"A leveskúrának létezik egy emberbarátibb módszere is, mikor olyan leveseket eszünk, melyek tartalmasak. Amikben van valami, ami laktat, és ami biztosít némi tápanyagot, vitamint a szervezetünknek" - írja a Homebisztro blog szerzője, aki egy "szuperlevest" készített, ami a hideget és az esetleges fogyókúrát is segít átvészelni.
Szuperleves quinoával és brokkolival
Hozzávalók:
- 1-2 evőkanál olívaolaj
- 1 közepes vöröshagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma (apróra vágva, vagy fokhagymaprésen átnyomva)
- 2 közepes sárgarépa közel fél centis karikákra vágva
- 1 szűk kiskanál édeskömény (morzsolva)
- 1 szűk kiskanál koriandermag (morzsolva)
- egy liter zöldség vagy egyéb alaplé (vagy fél liter víz/fél liter alaplé)*
- 500g brokkoli rózsáira szedve
- 100g quinoa (ha van sötét és világos, akkor vegyesen)
- 100g póréhagyma vagy újhagyma felkarikázva
- 1 evőkanál citrom vagy lime leve
- só, bors
- díszítésnek petrezselyem vagy korianderzöld
Elkészítés:
Egy lábosban kevés olajon dinszteljük az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát, a répát, majd az őrölt édesköményt és koriandert. Kb. 10 perc alatt puhára pároljuk.
Hozzáadjuk a levest, a quinoát, pár perc múlva a brokkolit és a pórét, majd kb. 15 percig főzzük. Sózzuk, borsózzuk, a legvégén pedig hozzáadjuk a citromlevet.
A smoothie népszerűsége töretlen, nem véletlenül. Könnyű elkészíteni, tápláló, és mivel kevésbé hizlaló reggeliről van szó, mint a hagyományos magyar ételek, diétának sem utolsó. Mi kell még így, az ünnepi trakták után? Talán csak néhány jó recept. Zizi kalandjai és Homebisztro kedvenc téli smoothie-jai következnek.
Zöldséges smoothie (Homebisztrotól)