Karácsonyi sorozatunk előző részében különleges, forró karácsonyi-téli italokat készítettünk, most pedig saját készítésű gasztro karácsonyi ajándékokkal készülünk tovább az ünnepekre. Mikulásra is könnyen, gyorsan, csak pár alapanyagból elkészíthetünk olyan ajándékokat, melyek minőségben és ízben is vetekednek a bolti kínálattal. Most néhány tippet és receptet kaptok tőlünk - első körben inkább a gyerekek számára kedves mogyorókrém, csokigolyó, szaloncukor, házi (teljesen természetes!) gumicukorkészítésre fókuszálva.
Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő házi készítésű gasztronómiai ajándékok tárháza kifogyhatatlan. Bátran kísérletezzünk és idén ajándékozzunk például saját magunk által készített bonbonokat, szaloncukrot, kekszeket, mustárt, kenyérre kenhető krémeket, lekvárokat, csokoládét, erdőn-mezőn gyűjtött növényekből saját teakeveréket, stb. Egy ízléses csomagolás és cimkézés még különlegesebbé tudja tenni a saját készítésű ajándékokat.
Házi "Nutella"
Ez a házi csokoládés mogyorókrém garantált siker. Érdemes nagyobb adaggal készíteni belőle, mert mi sem fogunk tudni ellenállni. Ha van konyhai robotgépünk elég gyorsan elkészülünk vele. És igen, a törökmogyoró nem olcsó mulatság, de egy guszta üvegbe csomagolt házi Nutellára mindenkinek felcsillan a szeme, bárkinek is ajándékozzuk. Válasszunk hozzá jó minőségű tej-és étcsokoládét, hogy elkerüljük a felesleges adalékanyagokat. A receptet szerzőnk, Nagy Zita oldalán, a Zizi kalandjain olvashatjátok.
Természetes birsalma-gumicukor - És birsalma zselés házi szaloncukor
A birsalmából minden adalékanyag nélkül csodálatos zselé készül! Miután megszilárdult a zselé, felkockázhatjuk és olvasztott csokoládéba forgathatjuk - és kész az isteni házi szaloncukor! A birsalmazselé színe önmagában is csodálatos, élénkpirosas-narancs zselét kapunk. Szerzőnk három variációt is hozott nektek: kristálycukorba forgatott, citromos cukorba forgatott (mint a gumicukor) és csokoládés birszselé szaloncukor formájában. A receptet Eszter Befőz blogon olvashatjátok.
Mandulás-datolyás-kókuszos trüffelgolyók
Ezt a különlegesen finom ajándék glutén-, cukor-, tejmentesen készül (vegán), így ételérzékenységben szenvedőknek is tökéletes ajándék lehet. Kisgyerekeknek, akik még nem fogyasztottak cukrot és tejterméket ez egy kellemes és egészséges első találkozás lehet az édességekkel. Ezek a trüffel golyók datolyával vannak édesítve és nagyon gyorsan elkészülnek.
Hozzávalók:
- 12 db datolya, magjuk eltávolítva
- 100 g mandula, héj nélkül
- 100 g kókuszreszelék
- 2 evőkanál kókuszolaj
- 1 evőkanál kókusztej
- 1 evőkanál víz
- 4 evőkanál kakaópor, cukrozatlan
- 1 teáskanál fahéj
Mindent tegyünk egy konyhai robotgépbe és turmixoljuk össze. Száraznak tűnhet elsőre a keverék, de könnyű lesz formázni belőle a golyókat. Forgassuk meg kakaóporban, kókuszreszelékben őket, tegyük bonbon papír kapszlikba és már csomagolhatjuk is. Tartsuk hűtőben fogyasztásig. Nekem 18 db jött ki ebből a mennyiségből.
A recept másik változata kávés, inkbább "felnőtt" ajándék, ezt szerzőnk, Zizi kalandjai oldalán olvashatjátok.
Karácsonyi cikksorozatunk következő részeiben gyors és egyszerű süteményeket, kekszeket, vega és halas karácsonyi menüt készítünk majd.