Az egyik utolsó őszi gyümölcs a birsalma. Mintha a nyár összes napsugarát és zamatát begyűjtené, parfümös ízével igazi különlegesség. De tudni kell vele bánni, ezeket a napfényes ízeket előcsalogatni a nyersen egyébként fanyar gyümölcsből. Leggyakrabban lekvár, kompót, birsalmasajt készül belőle, de érdemes sós ételekkel is kísérleteznünk, mert a birs aromás-parfümös, különleges íze nagyon jól érvényesül más zöldségek, például a lilakáposzta vagy fehérrépa társaságában. Szerzőnk, Kósa Gabriella (a Rakottkert blog szerzője) most ebből a különleges őszi alapanyagból készített Húsmentes Hétfői menüt. Ebből a birsalma hummuszból pitával, zöldségekkel, pirított magvakkal tálalva, könnyű őszi ebéd vagy vacsora válhat.
Ez a késő őszi gyümölcs bővelkedik vitaminokban, és ásványi anyagokban, kiemelkedően magas a pektin-tartalma és több C-vitamin van benne mint az almában. Egyéb gyógyhatásai, ásványi anyag tartalma, bőrszépítő tulajdonságai miatt a birsalma nemcsak finom konyhai alapanyag, hanem régóta használt gyógynövény is.
Birstörténelem
Emellett az emberiség egyik legrégebben termesztésbe vont gyümölcséről van szó, amely komoly kultúrtörténeti jelentőséggel is bír. A meleg éghajlatot kedveli, őshazája a Kaukázus vidéke, Perzsia és Turkesztán. Írásbeli említése görög házasságkötési szertartásokban tűnik fel először, mint az ifjú párnak átnyújtott termékenységi ajándék. Ma már egész Európában és Amerikában megtalálható gyümölcs. Többnyire szőlőtermő vidékeken ültették, manapság is gyakran találkozhatunk erdőszéleken, szőlőültetvények határában vadon termő birsalmafákkal, amelyek ugyan kisebb, de nagyon zamatos, illatos, jól tárolható gyümölcsöt adnak.
Vásárlása, tárolása
Ha piacon vásároljuk, sárga, feszes héjú gyümölcsöt válasszunk, külső, molyhos védőrétegét ne dörzsöljük le. Párás, hűvös helyen, szárával lefelé szalmára sorakoztatva, papírral letakarva hetekig eltartható.
Elkészítése
Bár nagyon finom a belőle készült birsalmasajt és befőtt is, az ízek gazdagságában betöltött szerepét érdemes az édességek területén kívül is kamatoztatni. Fűszeres aromájához jól illik a gyömbér, a hagyma, a fokhagyma, a római kömény, sőt a csípős ízek is. Sültek remek kiegészítője lehet például egy birsalmából készített fűszeres-csípős chutney. Aromás-parfümös, különleges íze nagyon jól érvényesül más zöldségek, például a lilakáposzta vagy fehérrépa társaságában.
A szezonális alapanyagok mindig jó kiegészítői egymásnak. Itt írtunk további őszi alapanyagokról (diófélék, gesztenye, füge, sütőtök), melyekkel szintén érdemes kísérletezni iylenkor. Rossz nem sülhet ki belőle!
Kemény, rostos húsa miatt nyersen nehéz hámozni és szeletelni. Megpucolni egyébként nem is szükséges, egyrészt mert sok értékes tápanyagot veszítenénk ezzel, másrészt pedig a héj a későbbi sütés során is egyben tartja a megpuhult gyümölcshúst. Legjobb, ha alapos, dörzsölős mosás után éles késsel negyedekbe vágjuk és enyhén citromos vízben 5-10 perc alatt félpuhára főzzük. Ezután már könnyebb eltávolítani a magházát és a további elképzelések szerint kisebb darabokra vágni, majd sütőben, vagy serpenyőben, vajon, vagy olívaolajon a fűszerekkel, mézzel megpirítani.
Az egészben sült birsalma vele sült magokkal és aszalt gyümölcsökkel fantasztikus illatú téli csemege. A megsült birsalmahús azonban nemcsak desszert, hanem kitűnő krém is lehet, melyet előételként, vendégváróként kínálhatunk ropogós bagettel, vagy pitával és zöldsaláta levelekkel.
Sült birsalmás hummusz
Hozzávalók:
3db birsalma
2 evőkanál tahini (szezámmag krém)
1 gerezd fokhagyma
3 evőkanál olívaolaj
csipetnyi fahéj
1 tk só
frissen őrölt bors
Tálaláshoz:
pirított magvak (pl. törökmogyoró)
cayenne-bors
szőlőszirup (elhagyható)
3 birsalmát alaposan megmosunk, szárazra törlünk. 160 fokos sütőben másfél-két óráig sütjük, amíg a belseje teljesen megpuhul. Hagyjuk langyosra hűlni, majd meghámozzuk, magházukat kivágjuk. A gyümölcshúst keverőtálba tesszük. Hozzáadunk 2 evőkanál tahini (szezám) pasztát, 1 gerezd apróra vágott, zúzott fokhagymát, három evőkanál olívaolajat, csipetnyi fahéjat, 1 teáskanál sót és kevés frissen őrölt borsot. Krémesre keverjük.
Tányérra halmozzuk, meghintjük egy maréknyi pirított, vágott mogyoróval, vagy mandulával, kevés cayenne-borssal. Tetejére csurgathatunk egy kevés szőlőszirupot - fantasztikus lesz az összhatás. (A szőlőszirup keleti élelmiszereket áruló üzletekben kapható, elhagyható.)
Húsmentes Hétfői menüinket itt találhatjátok, inspirálódjatok őszi receptjeinkből!
A 100fok szakmai mentora a Makifood Főzőiskola. Húsmentes Hétfői vacsoráinra az iskola oldalán tudtok regisztrálni!
Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk!