Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

A legfinomabb birsalmás süti

Jön a birsalmaszezon! A birsalma illata parfümös, íze nyersen fanyar, de ha tudjuk, hogyan nyerhetjük ki belőle a legfinomabb ízeket, mesés lekvárok, édességek, levesek készülhetnek belőle.

A birsalmát kemény, rostos húsa miatt nyersen nehéz hámozni és szeletelni. Megpucolni egyébként nem is szükséges, egyrészt mert sok értékes tápanyagot veszítenénk ezzel, másrészt pedig a héj a későbbi sütés során is egyben tartja a megpuhult gyümölcshúst.

birsalma alma ősz desszert almaecet tönkölyliszt tart sütemény

forrás: Edward Kimbler - Flickr.com

Legjobb, ha alapos, dörzsölős mosás után éles késsel negyedekbe vágjuk és enyhén citromos vízben 5-10 perc alatt félpuhára főzzük. Ezután már könnyebb eltávolítani a magházát és a további elképzelések szerint kisebb darabokra vágni, majd sütőben, vagy serpenyőben, vajon, vagy olívaolajon a fűszerekkel, mézzel megpirítani.

A birs aromás-parfümös, különleges íze nagyon jól érvényesül a lilakáposzta vagy fehérrépa társaságában Fűszeres aromájához jól illik a gyömbér, a hagyma, a fokhagyma, a római kömény, sőt a csípős ízek is. Sültek remek kiegészítője lehet például egy birsalmából készített fűszeres-csípős chutney.

Ha piacon vásároljuk, sárga, feszes héjú gyümölcsöt válasszunk, külső, molyhos védőrétegét ne dörzsöljük le. Párás, hűvös helyen, szárával lefelé szalmára sorakoztatva, papírral letakarva hetekig eltartható.

Birsalma tart

birsalma alma ősz desszert almaecet tönkölyliszt tart sütemény

forrás: chatelaine.com

Ez egy tökéletes, szezonális őszi köret, amelyben két olyan hozzávaló találkozik a tányéron, amelyekről elsőre azt gondolnánk, soha nem fognak közelebbi kapcsolatba kerülni egymással. A savanyú káposzta és a birsalma duója elképesztően jól illik vadhúsokhoz, házi kolbászokhoz és sültekhez is. Maki Stevenson, a Makifood főzőiskola alapító-séfjének receptjét könnyű elkészíteni, és 100 százalékosan az őszről szól.

Savanyú káposzta birsalmával

Hozzávalók: (köretként 6-8 főre)

Fotó: Edward Kimbler /Flickr.com

Elkezdődött a birsalmaszezon, és ha eddig nem kerültetek közelebbi kapcsolatba ezzel a gyümölccsel, érdemes kipróbálnotok. Gazdag ásványi anyagokban (többek között vasat, rezet, káliumot és foszfort tartalmaz), görcsoldó hatású, és magas az öregedési folyamatokat gátló P-vitamin tartalma. Régen a savanyított káposzta eltevésekor annak ízesítésre használták. Sokoldalú alapanyag: készülhet belőle lekvár, leves, kompót, likőr - és birsalmasajt, ami tulajdonképpen egy ízletes "gyümölcskocsonya." Mi főleg előételként, sajtokhoz és húsokhoz fogyasztjuk, a spanyolok vaníliával készítik, az ausztrálok pedig kéksajttal eszik. A legtöbb receptben diót kevernek hozzá, de a Colors In the Kitchen szerzője egy sokkal izgalmasabb variációt készített, pisztáciával.

Karácsonyi sorozatunk előző részében különleges, forró karácsonyi-téli italokat készítettünk, most pedig saját készítésű gasztro karácsonyi ajándékokkal készülünk tovább az ünnepekre. Mikulásra is könnyen, gyorsan, csak pár alapanyagból elkészíthetünk olyan ajándékokat, melyek minőségben és ízben is vetekednek a bolti kínálattal. Most néhány tippet és receptet kaptok tőlünk - első körben inkább a gyerekek számára kedves mogyorókrém, csokigolyó, szaloncukor, házi (teljesen természetes!) gumicukorkészítésre fókuszálva.


Az egyik utolsó őszi gyümölcs a birsalma. Mintha a nyár összes napsugarát és zamatát begyűjtené, parfümös ízével igazi különlegesség. De tudni kell vele bánni, ezeket a napfényes ízeket előcsalogatni a nyersen egyébként fanyar gyümölcsből. Leggyakrabban lekvár, kompót, birsalmasajt készül belőle, de érdemes sós ételekkel is kísérleteznünk, mert a birs aromás-parfümös, különleges íze nagyon jól érvényesül más zöldségek, például a lilakáposzta vagy fehérrépa társaságában. Szerzőnk, Kósa Gabriella (a Rakottkert blog szerzője) most ebből a különleges őszi alapanyagból készített Húsmentes Hétfői menüt. Ebből a birsalma hummuszból pitával, zöldségekkel, pirított magvakkal tálalva, könnyű őszi ebéd vagy vacsora válhat.


100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog