Potyóka, mert potyog, lotyóka, hisz leesve szétloccsan és népi nevén fosóka szilva is - aki evett egyszerre belőle tetemes mennyiséget, annak nem kell magyarázni, hogy miért. Általában hagyják a fa alatt megrohadni, figyelmesebbek cefrének megmentik. Mi viszont szeretjük nagyon - és ahogyan a grúzok is - fantasztikus, fűszeres ketchupot készítettünk belőle.
Az egyik utolsó őszi gyümölcs a birsalma. Mintha a nyár összes napsugarát és zamatát begyűjtené, parfümös ízével igazi különlegesség. De tudni kell vele bánni, ezeket a napfényes ízeket előcsalogatni a nyersen egyébként fanyar gyümölcsből. Leggyakrabban lekvár, kompót, birsalmasajt készül belőle, de érdemes sós ételekkel is kísérleteznünk, mert a birs aromás-parfümös, különleges íze nagyon jól érvényesül más zöldségek, például a lilakáposzta vagy fehérrépa társaságában. Szerzőnk, Kósa Gabriella (a Rakottkert blog szerzője) most ebből a különleges őszi alapanyagból készített Húsmentes Hétfői menüt. Ebből a birsalma hummuszból pitával, zöldségekkel, pirított magvakkal tálalva, könnyű őszi ebéd vagy vacsora válhat.