Lehet-e mennyei brownie-t készíteni, liszt, cukor és tejtermékek nélkül? Igen, brownie-t, ami tehát elég édes úgy, hogy nincsenek benne feldolgozott (átalakított) cukrok, egyéb mesterséges édesítőszerek, csak természetes összetevők, az eredmény mégis finom, puha, ragadós. A Zizi kalandjai blog szerzője szerint igen! Ráadásul mindössze 15 percre van szükségünk.
Hozzávalók:
- 2 és 1/2 bögre datolya, kimagozva
- 1 bögre cukrozatlan kakaópor
- 2 bögre dió
- 1/2 bögre mandula, durvára aprítva
- 1/4 teáskanál só
Elkészítés:
Tegyük a diót az aprítógépbe és daráljuk meg. Adjuk hozzá a kakaót, a sót, majd kapcsoljuk be újra a gépet néhány percre.
Kezdjük el adagolni a kimagozott datolyát szemenként, miközben az aprítógép dolgozik. Dolgoztassuk, amíg a "tészta" összeáll (kicsit szemcsésnek és száraznak tűnhet, de ha egy kis darabot kiveszünk belőle, akkor érezzük, hogy ragadós az állaga).
Nyomkodjuk ezt a keveréket a formába (22*22 cm-es) és szórjuk meg a tetejét a mandulával (az ujjunkkal nyomkodjuk a mandulát a brownie tetejébe).
Tegyük a fagyasztóba körülbelül 20-30 percre, vagy a hűtőbe 2-3 órára.
Hűtés után vágjuk kockákra, és élvezzük bűntudat nélkül!
Egy korábbi facebook-posztban megígértük, hogy leteszteljük Márk Szonja nemrég nyílt cukrászdáját, ami a blog nevét viseli (Édesem). Szerencsére délelőtt érkeztünk meg a Millenáris melletti (Tizedes-Kis Rókus utca sarok) üzletbe, délutánra ugyanis már nincs mindenből, annyira pörög a hely.
Apró, de annál addiktívabb üzlet házias, mégis valahogy izgalmasabb süteményekkel. A falakat régi szakácskönyvek lapjai borítják, egészen jól kikapcsolja az embert a régi, szépen illusztrált receptek olvasása, ha már megkapta az aznapi sütiadagját. Az Édesem blog kékes-krémes színvilága köszön vissza az egyszerű, kicsit franciás, kicsit minimál stílusú üzletben. A pult egy csokis tortaszeletet idéz, az újrahasznosított lámpák és a hímzett párnák (Lamotte) igazán egyedivé teszik a helyet.
Márk Szonja bölcsész és cukrász, most elsősorban az utóbbi. Nem készült erre a hivatásra, első gyereke születése után döntött úgy hogy, inkább azzal foglalkozik, amit igazán szeret csinálni. Elindította az Édesem blogot és cukrász szakmunkás képzettséget szerzett. A Makifood Főzőiskolában a különleges csokoládés sütik és gluténmentes desszertek világába avatja be legújabb kurzusa, a Csokigyár résztvevőit.