AJÁNLÓ
 
09:42
2015. 04. 08.
Az eperszezonnak lassan vége, de ha még maradt egy kevés, van ötletünk, mit kezdjetek vele! Ez a...
A bejegyzés folyatódik
 
09:42
2015. 04. 08.
A napsütés és a 30 fok már a kanyarban van, és az igazi nyári időhöz egy hidegen is isteni...
A bejegyzés folyatódik
 
09:42
2015. 04. 08.
A répatorta örök kedvenc, megunhatatlan, és számtalan variációban elkészíthető. Írtunk...
A bejegyzés folyatódik
 
09:42
2015. 04. 08.
Van, akinek egészségügyi okokból kell mellőznie az étrendjéből a glutént, és vannak,...
A bejegyzés folyatódik
 
09:42
2015. 04. 08.
Karácsonykor a legtöbb családban nekiállnak sütni. De vajon melyik sütemény-liszt kombináció...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Leteszteltük: Édesem cukrászda

Egy korábbi facebook-posztban megígértük, hogy leteszteljük Márk Szonja nemrég nyílt cukrászdáját, ami a blog nevét viseli (Édesem). Szerencsére délelőtt érkeztünk meg a Millenáris melletti (Tizedes-Kis Rókus utca sarok) üzletbe, délutánra ugyanis már nincs mindenből, annyira pörög a hely.

Apró, de annál addiktívabb üzlet házias, mégis valahogy izgalmasabb süteményekkel. A falakat régi szakácskönyvek lapjai borítják, egészen jól kikapcsolja az embert a régi, szépen illusztrált receptek olvasása, ha már megkapta az aznapi sütiadagját. Az Édesem blog kékes-krémes színvilága köszön vissza az egyszerű, kicsit franciás, kicsit minimál stílusú üzletben. A pult egy csokis tortaszeletet idéz, az újrahasznosított lámpák és a hímzett párnák (Lamotte) igazán egyedivé teszik a helyet.

 

forrás: az Édesem facebook oldala

Bölcsészből cukrász

Szonjáról azt kell tudni, hogy az ELTE-n végzett bölcsész és újságíró, aki az első baba érkezése után döntött úgy, hogy inkább azzal foglalkozik, amit igazán szeret csinálni - süteményeket sütni, alkotni, kísérletezni az ízekkel. Az Édesem blogot azért kezdte el írni, hogy ne vesszenek el a receptek, amiket kitalált. "Egy idő után minden szabadidőmben ezzel foglalkoztam, folyamatosan bújtam a szakácskönyveket. Nem akartam, hogy ez csak vágy maradjon, tenni akartam érte" - meséli.

A kommunikáció szak doktori képzésére készült, de aztán úgy döntött, inkább OKJ-s cukrásztanfolyamra jelentkezik. A desszertjeit többek között a Klassz étterem és a Pastrami vendégei élvezhették, és elkezdett tanítani a Makifoodnál is. Már évekkel ezelőtt szeretett volna saját cukrászdát, és a nagy álom többször is majdnem megvalósult. Idén márciusban jött el aztán az idő, és az Édesem családi vállalkozásként megnyílt.

"A házi süti az új macaron"

És akkor térjünk rá a lényegre: a sütikre. Szonja szerint a házi süti az "új macaron". A cukrászda kínálata minden nap változik, de az biztos, hogy mindig lesz valamilyen sajttorta, brownie, keksz, cupcake, fondant de chocolate - hacsak el nem fogynak, mielőtt megérkezel. A teljes kiőrlésű liszttel zabpehellyel készült meggyes pite 2.0-vel ki lehet váltani egy tízórait, de természetesen nem állunk neki számolni a kalóriákat. A tiramisus és a sós karamellás brownie szintén olyan dolog, amit nem lehet kihagyni. A hűtőben a sajttorták alatt poharas citrompite és csatos üvegben kínált kókusztejes chia puding csábít.

Ha visszatérsz a valóságba az első (néhány) süti után, érdemes megnézni a régi kávés poharakat idéző bögréket (Yutta design) és Hitka Viki direkt az Édesem részére készített tányérjait.

Készülnek glutén-vagy laktózmentes termékek is, de nem ez a fő irányvonal. Az inspirációt a külföldi desszertkönyvek jelentik, a kedvenc a New York-i Baked cukrászdák alapítóinak művészete (ők is pályaelhagyók, egy producer és egy grafikus tért át a cukrászathoz, miután alaposan tanulmányozták az Egyesült Államok desszertkultúráját.)

Mi biztos, hogy visszajövünk.

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog