Egy korábbi facebook-posztban megígértük, hogy leteszteljük Márk Szonja nemrég nyílt cukrászdáját, ami a blog nevét viseli (Édesem). Szerencsére délelőtt érkeztünk meg a Millenáris melletti (Tizedes-Kis Rókus utca sarok) üzletbe, délutánra ugyanis már nincs mindenből, annyira pörög a hely.
Apró, de annál addiktívabb üzlet házias, mégis valahogy izgalmasabb süteményekkel. A falakat régi szakácskönyvek lapjai borítják, egészen jól kikapcsolja az embert a régi, szépen illusztrált receptek olvasása, ha már megkapta az aznapi sütiadagját. Az Édesem blog kékes-krémes színvilága köszön vissza az egyszerű, kicsit franciás, kicsit minimál stílusú üzletben. A pult egy csokis tortaszeletet idéz, az újrahasznosított lámpák és a hímzett párnák (Lamotte) igazán egyedivé teszik a helyet.
forrás: az Édesem facebook oldala
Bölcsészből cukrász
Szonjáról azt kell tudni, hogy az ELTE-n végzett bölcsész és újságíró, aki az első baba érkezése után döntött úgy, hogy inkább azzal foglalkozik, amit igazán szeret csinálni - süteményeket sütni, alkotni, kísérletezni az ízekkel. Az Édesem blogot azért kezdte el írni, hogy ne vesszenek el a receptek, amiket kitalált. "Egy idő után minden szabadidőmben ezzel foglalkoztam, folyamatosan bújtam a szakácskönyveket. Nem akartam, hogy ez csak vágy maradjon, tenni akartam érte" - meséli.
A kommunikáció szak doktori képzésére készült, de aztán úgy döntött, inkább OKJ-s cukrásztanfolyamra jelentkezik. A desszertjeit többek között a Klassz étterem és a Pastrami vendégei élvezhették, és elkezdett tanítani a Makifoodnál is. Már évekkel ezelőtt szeretett volna saját cukrászdát, és a nagy álom többször is majdnem megvalósult. Idén márciusban jött el aztán az idő, és az Édesem családi vállalkozásként megnyílt.
"A házi süti az új macaron"
És akkor térjünk rá a lényegre: a sütikre. Szonja szerint a házi süti az "új macaron". A cukrászda kínálata minden nap változik, de az biztos, hogy mindig lesz valamilyen sajttorta, brownie, keksz, cupcake, fondant de chocolate - hacsak el nem fogynak, mielőtt megérkezel. A teljes kiőrlésű liszttel zabpehellyel készült meggyes pite 2.0-vel ki lehet váltani egy tízórait, de természetesen nem állunk neki számolni a kalóriákat. A tiramisus és a sós karamellás brownie szintén olyan dolog, amit nem lehet kihagyni. A hűtőben a sajttorták alatt poharas citrompite és csatos üvegben kínált kókusztejes chia puding csábít.
Ha visszatérsz a valóságba az első (néhány) süti után, érdemes megnézni a régi kávés poharakat idéző bögréket (Yutta design) és Hitka Viki direkt az Édesem részére készített tányérjait.
Készülnek glutén-vagy laktózmentes termékek is, de nem ez a fő irányvonal. Az inspirációt a külföldi desszertkönyvek jelentik, a kedvenc a New York-i Baked cukrászdák alapítóinak művészete (ők is pályaelhagyók, egy producer és egy grafikus tért át a cukrászathoz, miután alaposan tanulmányozták az Egyesült Államok desszertkultúráját.)
Mi biztos, hogy visszajövünk.