AJÁNLÓ
 
11:04
2015. 05. 22.
Nem biztos, hogy egy rohanós, hétköznapi reggelire fogjuk elkészíteni, de ha van rá időnk,...
A bejegyzés folyatódik
 
11:04
2015. 05. 22.
Nem ismerünk olyat, akinek február második fele lenne a kedvenc időszaka az évben. Nemcsak...
A bejegyzés folyatódik
 
11:04
2015. 05. 22.
Egy esős, hűvösebb hétvégén jól jöhet egy tápláló, melegítő fogás, amiből érdemes...
A bejegyzés folyatódik
 
11:04
2015. 05. 22.
A lelkiismeret-furdalás nélkül is fogyasztható sütemény igenis létezik. Igaz, nem tartalmaz...
A bejegyzés folyatódik
 
11:04
2015. 05. 22.
Nyakunkon a Halloween, és van egy jó hírünk: nem kell tovább kutatnotok sütőtökös receptek...
A bejegyzés folyatódik
Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Van, akinek egészségügyi okokból kell mellőznie az étrendjéből a glutént, és vannak, akik egyszerűen jobban érzik magukat, ha ideiglenesen, vagy hosszabb távon elhagyják a gluténtartalmú fogásokat az étrendjükből. Mindez nem jelenti azt, hogy a desszertektől is búcsút kell venni, hiszen számtalan megoldás létezik arra, hogy gluténmentes, mégis elképesztően finom édességeket készítsünk. 

A glutént nem tartalmazó desszertek világában azért is érdemes elmerülni egy kicsit, mert ma már alig akad olyan születésnap, házibuli vagy más összejövetel, ahol ne lenne igény ilyen édességekre. Márk Szonja, az Édesem blog szerzője - akinek nemrég megnyílt cukrászdáját már leteszteltük – segítségével összeszedtük a gluténmentes desszertek főbb típusait. „Nagyon izgalmas dolog különleges lisztfajtákat és magvakat felfedezni, szerintem kifejezetten változatosabb étrendre sarkallja az embert” - mondja a blogger.

 

Gluténmentes lisztek

Ez a legegyszerűbb módja a gluténmentes desszertek elkészítésének. „Sokan sajnos azt gondolják, a búza finomliszten kívül bármit lehet használni lisztérzékenység esetén, de ez sajnos nem igaz. Például se teljes kiőrlésű búzaliszttel, se rozsliszttel ne próbálkozzunk” - mondja Szonja. Arra is készüljünk fel, hogy nem biztos, hogy elsőre ugyanolyan lesz a régi kedvenc süteményünk, ha egy az egyben kicseréljük a receptben a búzalisztet például rizsliszre. Elképzelhető, hogy kísérletezgetnünk kell majd, de ne adjuk fel. 

Nem tartalmaz glutént a mandula-, hajdina-, kókusz-, kukoricaliszt, stb., ezekről egy korábbi posztban már írtunk részletesebben. Szonja azt tanácsolja, hogy ne érjük be az üzletekben kapható gluténmentes lisztkeverékekkel, inkább kísérletezzünk, vagy a netről keressünk valami jó keveréket a sütéshez. A legjobb, ha az alternatívaként felmerülő liszteket próbálgatjuk, és abból találjuk meg, hogy melyik a mi kedvencünk.

Édességek liszt nélkül

A másik módszer, hogy teljesen kihagyjuk a lisztet a süteményből. Helyettesíthetik olajos magvak és kakaópor – de mindig kövessük pontosan a receptet, mert a helyettesítés természetesen nem automatikus. 

fotó: Márk Szonja/Édesem blog

Gluténmentesek pl. a 

  • pudingszerű desszertek
  • tojásfehérjés habcsókok
  • keményítővel és zselatinnal besűrített krémek, stb.

Aki pedig szeretne még többet megtudni a gyakorlatban is, jöjjön el a Makifood főzőiskola Gluténmentes desszertek kurzusára, ahol Márk Szonjával együtt készítheti el a búza- és rozslisztmentes finomságokat.

Az órára nem csak azoknak érdemes eljönniük, akik rákényszerülnek a gluténmentes diétára, hanem azoknak is, akik a megszokottakon kívül más liszt- és gabonafajtákkal is szívesen megismerkednének az egészséges táplálkozás jegyében.

Sacher torta (gluténmentes) Márk Szonjától:

Hozzávalók 10 szelethez:

a tésztához: 

5 db tojás
200 g étcsokoládé
200 g vaj
200 g nádcukor
200 g mandulaliszt (vagy darált mandula)
egy csipet só

a töltelékhez: 

kb. 100 g házi kajszibarack lekvár

a mázhoz: 

120 g habtejszín
1 ek glükóz (elhagyható)
100 g étcsokoládé

tejszínhab a tálaláshoz

Elkészítése: 
1. Egy kb. 22 cm átmérőjű kapcsos kerek tortaformát kivajazok, az alját sütőpapírral kibélelem. A sütőt 180 fokra (légkeverésest 160-ra) előmelegítem. 

2. A csokit felaprítom, és a vajjal vízgőz fölött felolvasztom (egy lábosban vizet forralok, és a tetejére teszek egy keverőtálat, aminek az alja nem ér bele a vízbe). 

3. A vízgőzről levéve hozzáadok egy egész tojást és 4 tojás sárgáját. Egy kézi habverővel simára keverem benne. Beleteszem a nádcukrot és a mandulát is. 

4. A maradék fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verem, és a többi hozzávalóban óvatosan elkeverem. 

5. Az előkészített formába öntöm, és 50 percig sütöm. Kiveszem a sütőből, várok 10 percet, és kifordítom a formából egy tortarácsra. Hagyom kihűlni, majd két részre vágom. 

6. A baracklekvárt átpasszírozom, vagy ha jobban szerem darabosan, akkor úgy hagyom. Összetöltöm vele a torta két részét. A hűtőbe teszem, amíg a mázat elkészítem. 

7. A tejszínt felforralom (beleteszem a glükózt is, ha használok). Az étcsokit felaprítom, és ráöntöm a forró tejszínt. Simára keverem, és a hűtőből elővetett tortára öntöm. Egy kenőkéssel elsimítom a tetején, amíg még nem szilárdult meg. Ismét a hűtőbe teszem. Cukrozatlan tejszínhabbal tálalom.

További receptek:

Pöttyös és krémes kókusztejes chia puding

Gluténmentes görög joghurt tart

Olívaolajos csokoládés sütemény

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog