Egy esős, hűvösebb hétvégén jól jöhet egy tápláló, melegítő fogás, amiből érdemes jó sokat főzni. Marhapörkölt következik egy kicsit más ízvilággal, Frank Péter blogjáról. Gluténmentes étel!
Gombás marhapörkölt gránátalmával és vörösborral
Hozzávalók (8 főre):
2 kg marhahús (pl bordák) 4x4 cm-es kockákra vágva
1 1/2 evőkanál kukoricakeményítő
olívaolaj
2 fej vöröshagyma, nagy darabokra vágva
1 evőkanál római kömény
1 üveg vörösbor (Cabernet Sauvignon, Shiraz vagy Syrah)
1/2 pohár (120 ml) gránátalma sűrítmény (vagy koncentrátum, ami ugyanaz)
1 evőkanál magok nélküli dijoni mustár (máig nem értem, miért nem lehet benne mag)
1 kg (4 kosárka) gomba, negyedekre felvágva
1 köteg petrezselyem
5 evőkanál kakukkfű-levél
só
őrölt fekete bors
Elkészítés:
1. A kockára vágott húst egy tálba helyezzük, és sóval-borssal ízesítjük.
2. Óvatosan megszórjuk kukoricakeményítővel, a felesleget lerázzuk (a keményítő megőrzi a hús színét), és az egészet összekeverjük.
3. Egy vastag fazékban olívaolajat melegítünk, és a húst minden oldalról alaposan megpörköljük, hogy lezárjuk a hús felszínét. Kivesszük a fazékból, és félretesszük.
4. A hagymát belehelyezzük ugyanabba az edénybe, melyben a húst pörköltük, és aranybarnára pirítjuk (lehet hogy pótolni kell az olajat). Hozzáadjuk a köményt és egy keveset a vörösborból. Fakanállal felkaparjuk a fazék aljára tapadt üledéket.
5. A húst visszatesszük a fazékba, hozzáadjuk a gránátalma sűrítményt, a maradék bort, és felforraljuk.
6. A fazékba tesszük a mustárt, a gombát, a petrezselymet, és a kakukkfüvet is (ez utóbbinak csak a leveleit! Jéé, leveles fű! ki látott már ilyet?! hehe), minimálisra vesszük a lángot, lefedjük a fazekat, és kb 3 óráig főzzük. (Lehetséges változat: főzés helyett 180 fokra előmelegített sütőben is süthetjük).
7. Pirított mandulával, kakukkfűvel és petrezselyemmel gazdagított rizzsel tálaljuk. Ha van gránátalmánk, természetesen megengedett, sőt melegen ajánlott azt is a rizsbe keverni.