A statisztikák szerint Európában a magyarok halfogyasztása a legalacsonyabb. Mindössze 4-4,5 kilogramm halat fogyasztunk el egy évben.(Csak a viszonyítás kedvéért, a portugálok évi 55 kilogramm halat esznek.) Legfeljebb az ünnepek allhakalmával kerül az asztalunkra, akkor is a jól ismert halászlé, rántott hal receptek dominálnak. Íme egy étel, ami némileg eltér ugyan a megszokott ízektől, ám nem annyira, hogy ne lenne bizalmunk bármikor nekiállni az elkészítésének.
Bundázott halszeletek paradicsomszósszal
Hozzávalók a szószhoz:
- 1 hagyma apróra kockázva
- 2-3 fej fokhagyma, felaprítva
- 2 szál sárgarépa, lereszelve
- 2 doboz konzerv paradicsom, kézzel összetörve
- 1-2 kakukkfű ágacska
- 1 babérlevél
- sütéshez való olíva olaj
- só és bors
Elkészítés:
Forrósítsd fel az olajat, és dinszteld meg benne a hagymát, majd add hozzá a répát és a fokhagymát. Ezután kerüljön bele a paradicsom és a zöldfűszerek. Főzd kis lángon, amíg a szósz besűrűsödik. Fűszerezd tovább, ha szükséges!
Hozzávalók a halhoz:
- 400 g fehér húsú halfilé, 3 cm-es darabokra vágva
- 2 tojás, a fehérje kemény habbá verve
- 2/3 csésze tej
- 1 és 1/3 csésze liszt
- só és bors
- olaj a sütéshez
- friss bazsalikom a sütéshez (opcionális)
Elkészítés:
Keverd össze a tojássárgáját és a tejet alaposan. Keverd hozzájuk a lisztet. Óvatosan keverd hozzájuk a tojáshabot, sózd és borsozd. Közepes lángon melegítsd fel az olajat a serpenyőben. Forgass meg minden halszeletet a tésztában és süsd őket ropogósra. Süsd ropogósra a bazsalikomleveleket is. Tálald forrón a paradicsomszósszal és a bazsalikomlevelekkel díszítve. Saláta is, párolt rizs is illik hozzá.