Nem mindegy, hogy hogyan és meddig készült a sonka, és az sem, kitől vesszük meg. Egy hentesüzlet vezetőjétől kaptunk tanácsokat, hogy mire érdemes figyelni.
Magyarországon a hagyományos eljárás szerint sózzák, pácolják, majd füstölik a sonkát, mondja Kocsis Jenő, a Pörc Buda delikát- és hentesüzlet vezetője. "Először sózzák, utána kerül páclébe a sonka 4-5, akár 6 hétig, attól függően, hogy milyen vastag a sonka, és milyen vastag rajta a zsiradék. Ezután kiáztatják, lógatják egy napig, majd következik a füstölés. Nem árt, ha a sonkát még minimum pár hétig, de ideális esetben pár hónapot érlelik. Az igazi jó sonka 1 éves, és vastag fekete kéreg van rajta."
Forrás: Pörc - Magyar Delikát
A gyorspácolt sonka legyen tabu
Kocsis Jenőnek már a felmenői is hentesek voltak, mintegy másfél évszázada készítik saját termékeiket. Azt javasolja, csak olyan hentestől vásároljunk, akit ismerünk, és aki garantáltan magyar nyersanyagból, hagyományos eljárással készült sonkát árul.