Legyünk őszinték, ezt az édességet nem 10 perc elkészíteni, különösen mivel a hozzávalók egy részével előkészületeink is akadnak. De van az úgy, hogy az embernek kedve van nekiállni egy-egy különlegesebb fogásnak, desszertnek. Zöld Múzsa feketeerdő kosárkája miatt érdemes, a meggynek ráadásul javában szezonja van, úgyhogy hajrá!
Hozzávalók a kosárka külső kérgéhez (16 kosárka):
- 25 dkg dió vagy mandula (áztatva és szárítva, majd ledarálva)
- 2 ek. kókuszreszelék
- 2 ek. darált lenmag
- 2 ek. kakaó (lehet a felét karob porral pótolni)
- 1 csipet só
- 1,5 tk. bourbon vanília
- 2 ek. méz (vagy szabadon más édesítési alternatíva)
- 10-12 szem áztatott datolya
a meggyes töltelékhez:
- 50 dkg magozott meggy (ledarálva és lecsöpögtetve)
- 50 g minőségi 70 százalékos étcsokoládé
- méz ízlés szerint
- 1 csipet só
- 1 tk. bourbon vanília
- 2 tk. agar-agar zselésítő
a csokis krémhez a tetejére:
- 200 ml kókuszkrém
- 100 g minőségi (70 százalékos) étcsokoládé
- 2 ek, kókuszolaj
- méz ízlés szerint
- 1/2 tk. kardamon
- 1/2 tk. fahéj
Elkészítés:
A kéreg szilárd alkotórészeit egy tálban összekeverjük. A beáztatott datolyát a mézzel simára turmixoljuk, és ha nem túl sietős, akkor pár órára a hűtőbe tesszük megdermedni. Ha így járunk el, akkor kevésbé lesz ragacsos a nyers tésztánk és könnyebben formázzuk belőle a kosárkákat. A megdermedt masszát hozzáadjuk a szilárd összetevőkhöz, és egy gyurmaszerű tésztát kapunk. Ezt 16 egyenlő golyóra osztjuk, majd folpackkal kibélelt kosárka formákba nyomkodjuk. (Abszolút meditatív/türelem munka).
A lecsepegtetett meggyből gyakorlatilag egy öt perces lekvárt főzünk a fűszerekkel és a csokival. A mézet csak azután adjuk hozzá, ha már kihűlt. A kosárkákat ezzel a csokis-meggyes masszával púpozzuk tele.
Minden fázis után érdemes a kosárkákat egy órára a hűtőbe tenni. Ezt a süteményt jó egy nappal a vendégek érkezése előtt elindítani.
A legutolsó művelet, a kókuszkrémet meglangyosítani és benne a csokit megolvasztani. Hozzá keverjük a fűszereket, a kókuszolajat, az édesítést, majd langyos állapotában a kosárkák tetejét bevonjuk vele. Ezután mehetnek vissza a hűtőbe, és ott addig várakozhatnak, míg a vendégek meg nem érkeznek. Egy biztos, garantált siker lesz azoknál, akik szeretik a csokisat.
Nehéz finomabb hűsítő italt elképzelni nyáron, mint egy hatalmas pohár, jéghideg limonádé. A magunk részéről egész nyáron teszteltük a különböző variációkat, nálunk ez lett a befutó.
A fenti remekmű meggyszörp alapú. A Balatonfüredi Hajógyári Kikötő éttermének teraszán örvendeztettek meg minket vele, a LáriFári Alapítvány jótékony vitorlásversenyének alkalmából. Megkértük őket, osszák meg a receptet velünk, íme:
Házi meggyszörpös limonádé
Elég gyorsan elfogyott (forrás: Lárifári Alapítvány Facebook-oldala)
Hozzávalók (0,6 dl összmennyiséghez)
- rengeteg jég
- fél lime
- fél citrom
- 1/8 narancs
- bő fél házi meggyszörp (a miénk zsusska meggyszörpje volt)
- szódavíz
Először a jeget tették a pohárba, erre ráfacsarták a citrom és a lime levét. A narancsdarabot csak úgy beledobták. Jött a meggyszörp, végül a szódavíz. Elképesztő ízbomba lett a végeredmény. Az étterem vezetője szerint náluk ez az egyik slágerital, létezik természetesen más variációja is: levendulás, eper és bodza háziszörppel.
További cikkünk a témában:
Megérkezett a nyár, és a kiadós, meleg ételek helyett eljött a hideg, finom - és gyorsan elkészíthető - fogások ideje. A Colors in the kitchen blog szerzője egy gyors gyümölcslevest főzött, ami "tökéletes az egyre melegebb napokra. Van benne alma, körte, meggy, szeder, citrusok, nagyon sokféle fűszer és egy löttyintésnyi Cointreau likőr. Legfinomabb másnap, behűtve. A pisztáciás habcsók csak ráadás, nem kötelező elem, a leves önmagában is fenséges".
Fűszeres gyümölcsleves