AJÁNLÓ
 
09:26
2014. 07. 14.
Ha a kánikulában semmi másra nem tudtok gondolni, csak a fagyira és a dinnyére, de már nagyon...
A bejegyzés folyatódik
 
09:26
2014. 07. 14.
A kínai orvosok szerint minden évszakban langyos ételeket, italokat ajánlott fogyasztani, így...
A bejegyzés folyatódik
 
09:26
2014. 07. 14.
Homebisztro gasztrobloggerünk szerint ennek a levesnek az ötlete nem teljesen újszerű, hiszen...
A bejegyzés folyatódik
 
09:26
2014. 07. 14.
Az eperszezonnak lassan vége, de ha még maradt egy kevés, van ötletünk, mit kezdjetek vele! Ez a...
A bejegyzés folyatódik
 
09:26
2014. 07. 14.
A napsütés és a 30 fok már a kanyarban van, és az igazi nyári időhöz egy hidegen is isteni...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

A tökéletes limonádé

Egyik kedvenc nyári hűsítő italom (a jegeskávé mellett) a limonádé. Ha szentelünk neki egy kis figyelmet, kiderül, hogy jóval több is lehet, mint citromlésűrítmény, cukor és víz. Cikkünkből kiderül, mire van szükség a tökéletes limonádé elkészítéséhez - egy kis csavarral.


Mire van szükségünk egy jó limonádéhoz?

1. Citrusfélék

Frissítő citrom, lime, édeskés narancs, vagy fanyar grapefruit...
Korábbi cikkünkben részletesen írtunk a különféle citrusfélékről.
A citrusfélék kiválasztásánál nagyon fontos, hogy kerüljük a felületkezelt gyümölcsöket, és kezeletlen, héjú citromot, lime-ot vásároljunk – ezek többnyire bio termesztésből származnak. 

Miért fontos ez? Ahhoz, hogy a citrusfélék termőhelyüktől ilyen messzire is szállíthatóak legyenek, gombaölő-, egyéb kártevőellenes- és tartósítószerekkel kezelik őket. A felületkezelésre alkalmazott vegyszerek között mindig akad olyan is, amit nem egyszerűen csak rápermeteznek a gyümölcsök héjára, hanem áztatják benne a termést, így az a mélyebb rétegekbe is behatol – ezért még mosószeres súrolással sem lehet megfelelően eltávolítani. Kapható már olyan citrom is, aminek a héját emberi fogyasztásra alkalmas anyagokkal, természetes viaszokkal kezelik: ez is megfelelő limonádé készítéséhez.

Érdekesség a citrusfélékkel kapcsolatban, hogy ha a kezünk bőre sok citrushéjjal érintkezik akkor a termés héjában lévő fitokumarinok fényérzékennyé tehetik a bőrt: napfény hatására barnulást, van akinél viszketést, kiütéseket is okozhatnak. 

 

2. Egy kis édes a savanyúhoz

A szokásos cukor helyett érdemes kipróbálni valamilyen alternatív édesítőszert, pl. mézet, nyírfacukrot, szteviát, eritritolt. Vagy egyszerűen csak édesítsünk rózsavízzel (lásd lejjebb), piros bogyós gyümölcsökkel: különösen a málna jó kiegészítője a savanykás, vagy éppen fanyar citrusoknak.

3. És egy kis csavar...

A különféle citrusfélék tetszés szerinti párosításán kívül még sokféle fűszerrel ízesíthetjük a limonádénkat.

Az első, ami eszünkbe juthat, a menta: könnyen termeszthető a legkisebb konyha ablakában is (vagy ha a legkisebb konyhának nincs ablaka, akkor a nappaliban). Azon túl, hogy 5-6 levélke 1 liter limonádéban kellemesen hűsítő élményt nyújt, érdekesség, hogy a menta egyike a legrégebben alkalmazott gyógynövényeknek: sok gyomor-bél panaszt enyhít, így a hányingert, hasfájást, puffadást, könnyíti az emésztést.

Egy másik konyhai fűszernövényünk, a bazsalikom is új szerephez juthat egy jó limonádéban. Egy-egy friss, zsenge levélkét 1 liter limonádéba szórva kellemesen édeskés-fűszeres élményben lesz részünk: teljesen más ízvilág ez, mint amit az olaszos receptekben megszoktunk, érdemes kipróbálni!

Nemcsak fűszeres, hanem édeskés ízesítőt is választhatunk, pl. rózsavizet (1-2 kávéskanállal 1 liter limonádéhoz). A rózsavíz, vagy akár friss levendula is azon túl, hogy kellemes illatot kölcsönös italunknak, kicsit édeskés ízt is ad, így kevesebb édesítésre lesz szükség, vagy el is hagyhatjuk azt.

A gyömbér és friss citromfű is jól illik a limonádéhoz, ezekkel a gyógy- és fűszernövényekkel is érdemes kísérlezetni, kombinálni. Kedvenc ízpárosításaim a lime-limonádé bazsalikommal és a „klasszikus” citrom-menta variáció, persze rengeteg ízpárosítás vár még felfedezésre...

Ha van hozzá lélekjelenlétünk, érdemes ezeket az italokat már előző este elkészíteni, hogy a fűszernövények íze és jó hatása megfelelően tudjon érvényesülni, és limonádénk másnapra a hűtőben jó hidegre hűljön.



És ha még mindig melegetek van, olvassátok ell Chef Maki hűsítő étel/italtippjeit kánikulára.

A cikket Andrási Nóra, a Nóri mindenmentes konyhája c. blog szerzője írta.

Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk.

A 100fok mentora a Makifood Főzőiskola


100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog