Legyünk őszinték, ezt az édességet nem 10 perc elkészíteni, különösen mivel a hozzávalók egy részével előkészületeink is akadnak. De van az úgy, hogy az embernek kedve van nekiállni egy-egy különlegesebb fogásnak, desszertnek. Zöld Múzsa feketeerdő kosárkája miatt érdemes, a meggynek ráadásul javában szezonja van, úgyhogy hajrá!
Hozzávalók a kosárka külső kérgéhez (16 kosárka):
- 25 dkg dió vagy mandula (áztatva és szárítva, majd ledarálva)
- 2 ek. kókuszreszelék
- 2 ek. darált lenmag
- 2 ek. kakaó (lehet a felét karob porral pótolni)
- 1 csipet só
- 1,5 tk. bourbon vanília
- 2 ek. méz (vagy szabadon más édesítési alternatíva)
- 10-12 szem áztatott datolya
a meggyes töltelékhez:
- 50 dkg magozott meggy (ledarálva és lecsöpögtetve)
- 50 g minőségi 70 százalékos étcsokoládé
- méz ízlés szerint
- 1 csipet só
- 1 tk. bourbon vanília
- 2 tk. agar-agar zselésítő
a csokis krémhez a tetejére:
- 200 ml kókuszkrém
- 100 g minőségi (70 százalékos) étcsokoládé
- 2 ek, kókuszolaj
- méz ízlés szerint
- 1/2 tk. kardamon
- 1/2 tk. fahéj
Elkészítés:
A kéreg szilárd alkotórészeit egy tálban összekeverjük. A beáztatott datolyát a mézzel simára turmixoljuk, és ha nem túl sietős, akkor pár órára a hűtőbe tesszük megdermedni. Ha így járunk el, akkor kevésbé lesz ragacsos a nyers tésztánk és könnyebben formázzuk belőle a kosárkákat. A megdermedt masszát hozzáadjuk a szilárd összetevőkhöz, és egy gyurmaszerű tésztát kapunk. Ezt 16 egyenlő golyóra osztjuk, majd folpackkal kibélelt kosárka formákba nyomkodjuk. (Abszolút meditatív/türelem munka).
A lecsepegtetett meggyből gyakorlatilag egy öt perces lekvárt főzünk a fűszerekkel és a csokival. A mézet csak azután adjuk hozzá, ha már kihűlt. A kosárkákat ezzel a csokis-meggyes masszával púpozzuk tele.
Minden fázis után érdemes a kosárkákat egy órára a hűtőbe tenni. Ezt a süteményt jó egy nappal a vendégek érkezése előtt elindítani.
A legutolsó művelet, a kókuszkrémet meglangyosítani és benne a csokit megolvasztani. Hozzá keverjük a fűszereket, a kókuszolajat, az édesítést, majd langyos állapotában a kosárkák tetejét bevonjuk vele. Ezután mehetnek vissza a hűtőbe, és ott addig várakozhatnak, míg a vendégek meg nem érkeznek. Egy biztos, garantált siker lesz azoknál, akik szeretik a csokisat.