Kevés népszerűbb előétel van manapság, mint a padlizsánkrém. Többségünk ezen kívül nem is nagyon készít otthon sem mást padlizsánból - legfeljebb még gyorsan kisüti a többi grillzöldség mellé. A Húsmentes Hétfő jegyében most nézzünk meg három másik bombajó receptet! Mindhárom Gyömbér találmánya.
Padlizsánkrémleves
Egy pofonegyszerűen elkészíthető, telt, illatos krémleves, amit a ropogós pirított mandula tesz izgalmassá. Míg a padlizsán megsül, bőven van időnk elkészíteni akár a második fogást is az ebédhez.
Hozzávalók (6 személyre):
1,25 kg padlizsán
1 nagy fej vöröshagyma, felaprítva
4 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1 csokor friss kakukkfű
1,5 l zöldségalaplé
1,5 dl tejszín
extra szűz olívaolaj
Levesbetét:
6 ek mandula, durvára törve
2 ek extra szűz olívaolaj
2 ek frissen facsart citromlé
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A padlizsánokat villával megszurkodjuk, majd sütőpapírral kibélelt tepsiben 50-60 perc alatt vajpuhára sütjük. Akkor jó, ha kívül a héja már szinte égett. Miután eléggé kihűlt, hosszában félbevágjuk és egy evőkanál segítségével kikaparjuk a húsát.
Míg a padlizsán készül, kevés olajon üvegesre pároljuk a hagymát, majd rádobjuk a fokhagymát. Együtt is pirítjuk néhány percig, hozzáadjuk a padlizsánt és a kakukkfű ágakról lemorzsolt leveleket, felöntjük alaplével és sóval, borssal ízesítjük.
Felforraljuk a levest, majd lefedve főzzük további 20 percig. Botmixerrel pürésítjük, és egy szűrőn keresztül visszaöntjük, átpaszírozzuk egy tiszta fazékba. Újra felforraljuk és némi tejszínnel beállítjuk a kívánt sűrűséget.
A mandulát (használhatunk diót, kesudiót, mogyorót, stb.) száraz serpenyőben óvatosan megpirítjuk, vigyázzunk, ne égessük meg. Az olívaolajat és a citromlevet kikeverjük, majd a pirított mandulával megszórt levesekre locsoljuk.
"Ez a gyors tésztaétel egyike azon receptjeimnek, amiket első alkalommal amolyan "ad hoc" jelleggel ütöttem össze abból, ami éppen rendelkezésemre állt, de a sikerre való tekintettel később rendszeresen újrázásra került" - írja Mindenmentes Nóri nekünk egyik új, idei receptjében. "Nem csoda, hiszen ebben a tál tésztában annyi minden van, amit szeretünk: sült padlizsán, paradicsom, fokhagyma és egy kevés miso. Utóbbiról annyit kell tudnod, hogy ez egy fermentált szójakrém, amit nem érdemes kihagyni, mert általan nemcsak finomabb lesz az étel, gyakorlatilag az összes esszenciális aminosav megtalálható benne.
Ez az a recept, ami meghódította az egyébként tésztaételekért nem igazán rajongó férjemet is."
Gyors padlizsános tészta misoval, paradicsommal, fokhagymával
Hozzávalók 4 személyre:
- 250g (gluténmentes) tészta
- 1 nagyobb padlizsán, megmosva és kb. 2x2cm-es kockákra vágva
- 4 nagy hámozott paradicsom, kockákra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, apróra szeletelve
- opcionálisan apróra vágott újhagyma és őrölt gyömbér
- 1 kávéskanál fehér miso (ha tartasz a génmódosított szójától, vegyél bio terméket)
- jó minőségű olívaolaj a sütéshez (padlizsán esetén ez nagyobb mennyiség lesz!)
- tengeri só
- szezám olaj
Elkészítés:
A tésztát főzd meg a gyártó utasítása szerint. Egy nagy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, majd futtasd meg rajta a fokhagymagerezdeket és az újhagyma szeleteket.
Dobd a fokhagymás olajra a padlizsán kockákat és magas hőfokon, megforgatva süsd őket addig, amíg pirulni kezdenek. Süsd őket több részletben, hogy ne párolódjanak, hanem piruljanak. Add a padlizsánhoz a kockázott paradicsomot, várj pár percet, hogy a paradicsom is átsüljön, tegyél rá gyömbért, ha szereted, majd kapcsold le a tűzhelyet.
Keverd a sült zöldségekhez a miso pasztát. Ha nem találod elég krémesnek, nyugodtan adj hozzá kis mennyiségekben vizet.
Kóstold meg, és igazíts a sózáson. A végén egy fújásnyi szezámolaj tovább fokozhatja az ízeket.
Forgasd össze a tésztát a zöldségekkel és már kész is!
Egyre hűvösebbek az esték, ezért jól jön valamilyen táplálóbb fogás, persze olyan, ami még véletlenül sem idézi, hogy közeledik az ősz. A töltött paprika pont ilyen, ráadásul ízlésének és vérmérsékletének megfelelően mindenki alakíthat az alaprecepten.
Erre buzdít a vegán, olaszos ízvilágú változat szerzője, Zöld Múzsa is. Posztjában írja, hogy gyerekkora óta imádja a töltött paprikát, de a darált húsos verziót "átlényegítette" egy kicsit.
Töltött paprika (vegán)
A padlizsán tipikusan olyan alapanyag, ami szinte könyörög az embernek, hogy százféleképpen készítse el, a nyár vége, ősz eleje pedig az az időszak, amikor átadhatjuk magunkat az önfeledt kísérletezésnek.
Zöld Múzsa egy könnyű, de mégis tápláló receptet hozott nekünk, ami önálló fogásként is megállja a helyét.
Fontos, hogy olyan padlizsánt válasszunk, aminek feszes, sötétlila és fényes a héja, ha pedig kicsit benyomjuk,a húsa rugalmas és "visszarúg". A padlizsán kiválasztásánál érdemes a "hímeket" előnyben részesíteni. Jobb az ízük, és kevesebb magot tartalmaznak. A padlizsán alján található "minta" a hímek esetében kerekebb, míg a nőstényeknél hosszúkásabb alakú.
Bátran használjunk sokféle friss zöldfűszert!
Rizses padlizsánsaláta
Ilyen kánikulában bevalljuk, egyáltalán nincs kedvünk bekapcsolni a sütőt. Persze kalóriát bevinni ilyenkor is kell, eljött tehát a saláták ideje. És hogy ne legyenek olyan unalmasak, megosztjuk Maki két egzotikus salátaöntetének receptjét.
Az ázsiai öntetek intenzív ízvilágáért többek között a szójaszósz felelős, ami a fermentált ételekhez tartozik. Fermentált, vagyis erjesztett szójababpasztából készül, alapvető hozzávaló az ázsiai konyhában. Azt pedig valószínűleg mindenki tudja, hogy nagy melegben a csípős ételek hűtenek, érdemes ilyenkor feszegetni a határainkat!
Korábbi, egyszerű, de izgalmas dresszingeket bemutató posztunk folytatása következik.
"Ázsiai" öntet