Egyre hűvösebbek az esték, ezért jól jön valamilyen táplálóbb fogás, persze olyan, ami még véletlenül sem idézi, hogy közeledik az ősz. A töltött paprika pont ilyen, ráadásul ízlésének és vérmérsékletének megfelelően mindenki alakíthat az alaprecepten.
Erre buzdít a vegán, olaszos ízvilágú változat szerzője, Zöld Múzsa is. Posztjában írja, hogy gyerekkora óta imádja a töltött paprikát, de a darált húsos verziót "átlényegítette" egy kicsit.
Töltött paprika (vegán)
Hozzávalók:
4-5 szép kövér kápia paprika
töltelék hozzávalói:
1 bögre főtt barnarizs
1 kisebb fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 szál sárgarépa 1 szelet zeller (+ pár levél zöldje)
1/2 bögre főtt vörös bab vagy lencse
só, citrombors, kömény
1 ek. beáztatott lenmag átturmixolva
Az olaszos paradicsommártás hozzávalói:
1/2 liter paradicsomlé
3-4 szem húsos paradicsom
1-2 szem zöldpaprika
1 kisebb fej hagyma
1ek. kókuszolaj
1-2 gerezd fokhagyma
bazsalikom, oregano
cukor, só
Elkészítése:
1) A töltelékhez aprítógépbe tesszük a hagymát, zellert, répát és a vörös babot. Pépesre turmixoljuk, majd hozzákeverjük a főtt barnarizst és a zúzott fokhagymát.
2) Fűszerezzük és a kicsumázott és félbevágott, olívaolajjal kikent kápia paprikákba töltjük a tölteléket. Először alacsonyabb hőfokon sütjük, míg a paprikák is megpuhulnak, majd egy nagyobb hőmérsékleten fejezzük be a sütést, hogy a töltelék szépen megpiruljon.
3) Míg a paprikák sülnek, elkészítjük az olaszos beütésű paradicsommártást. A kókuszolajon megdinszteljük a hagymát, paprikát, legvégül a paradicsomokat. Fűszerezzük és felöntjük a paradicsomlével. "Nem szoktam agyonfőzni, inkább pár perc után lehúzva a tűzről, friss bazsalikomot és oragánót morzsolva bele átturmixolom az egészet. Így a mártás sima lesz, de a hőkezelése kíméletesebb" - tanácsolja a recept szerzője.
Pirított rozskenyérrel fogyasztható, de kenyér nélkül is laktató étel.
Az őszi-téli hónapokban sütőtök is kerülhet bele.