AJÁNLÓ
 
15:34
2013. 05. 27.
Itt a spárgaszezon! Korábbi cikkünkből mindent megtudhatsz a spárgáról: hogyan vásároljunk,...
A bejegyzés folyatódik
 
15:34
2013. 05. 27.
Nincs jobb dolog a tavasszal frissen fejtett, zsenge, édes zöldborsónál. Nem véletlenül tartozik...
A bejegyzés folyatódik
 
15:34
2013. 05. 27.
Május végén - június elején találkozhatunk először a zsenge cukorborsóval a piacokon. Ilyenkor...
A bejegyzés folyatódik
 
15:34
2013. 05. 27.
A tavasz egyik kedvenc zöldsége a spárga. De hogyan válasszunk jó minőséget és egyáltalán...
A bejegyzés folyatódik
 
15:34
2013. 05. 27.
Piackörkép sorozatunkban hónapról-hónapra kedvet csinálunk a szezonális alapanyagokból való...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Recept - Menü spárgára

Spárgamindentudó cikkünkből kiderült, hogyan vásároljunk, tároljunk, pucoljunk és főzzünk spárgát. Most pedig egy teljes menüsort állítunk össze nektek a tavasz (és nyárelő) egyik kedvenc zöldségéből. Gondoltátok volna, hogy desszertként is megállja a helyét?



A spárga tisztításánál sok „hulladék“ keletkezik, az önmagukban nem élvezhető fás végek azonban nem feltétlenül kell, hogy a komposztban landoljanak, hiszen azon túl, hogy fásak, az ízük még remek. Főzhetünk belőlük spárga alaplevet vagy krémlevest is, hisz pürésítés után átszűrve könnyen megszabadulhatunk a szálkás részektől.

Spárgakrémleves füstölt lazaccal

2 köteg spárga vége (vagy 35 dkg spárga, fehér és/vagy zöld)
1 liter víz
1 kis fej vöröshagyma (6 dkg)
1 gerezd fokhagyma
1 szál halványítózeller
1 kisebb szál sárgarépa
2 dkg vaj
25 dkg újburgonya
15 dkg mascarpone
1 marék finomra reszelt parmezán (2-3 dkg)
10 dkg füstölt lazac
petrezselyemzöld a tálaláshoz

A spárgák tisztítása során ezúttal vágjuk le a végek fás részeit, a fehér spárgát hámozzuk is meg zöldséghámozóval, majd pattintsuk el a szárakat. Ahol törik, ott a fás rész határa. A csúcsos részt tegyük félre, a fás szárakat daraboljuk 3-4 centis darabokra. (A spárga vásárlásáról, előkészítéséről, pucolásáról előző cikkünkben olvashattok részletesen.)
A hagymát, fokhagymát daraboljuk fel, a szárzellert vágjuk ketté, a megtisztított sárgarépát szintén. Az újburgonyát hámozzuk, negyedeljük.
Vajon süssük üvegesre a hagymát, adjuk hozzá a fokhagymát, pirítsuk át, majd öntsük fel a vízzel. Adjuk hozzá a spárgát, burgonyát, répát, zellert, sózzuk, forraljuk fel, majd kis lángon, gyöngyöztetve, fedő alatt főzzük, amíg a spárga és burgonya megpuhul.
Vegyük ki a zellert, sárgarépát, majd botmixerrel pürésítsük a levest. Szitán nyomjuk át, a fentmaradó fást részt dobjuk el.
A leveshez keverjük a mascarponet, parmezánt, majd forraljuk fel ismét, és kevergessük, amíg a sajtok elolvadnak benne. A füstölt lazacot vágjuk apróra, majd keverjük a még forró levesbe.
Tálalásnál a tetejét szórjuk meg finomra aprított petrezselyemzölddel.



Pirított spárga és gomba

A következő köret főszereplője a spárga és a gomba, és bár remekül illik a félangolosra sült hátszínhez, bármilyen sült, vagy akár grillrácson készült hús vagy gabona-, zöldségfasírt mellé ajánljuk. Ehhez a recepthez a spárga csúcsos részeit használjuk.

40 dkg érlelt hátszín (nagyjából 3 centi vastag szelet)
olívaolaj
vaj

fekete bors

50 dkg barna csiperke
1 köteg zöld spárga (50 dkg, tisztítás nélkül)
1 salotta
1 ek olívaolaj
1 ek vaj
kis csokor kakukkfű
1 mk cukor

A zöld spárgákat pattintsuk el, hajlítsuk meg a szárat, és ahol törik, ott a fás rész határa, A csúcsos részt használjuk fel ehhez a recepthez. A csúcsokat vágjuk le, tegyük félre, a szár maradékát vágjuk 2 centis darabokra. A gomba tönkjét törjük ki, majd vágjuk nagyobb darabokra, negyedeljük vagy nyolcadoljuk, mérettől függően. A hagymát, fokhagymát aprítsuk finomra.
A vajat olvasszuk meg, szórjuk rá a cukrot, majd ajuk hozzá a spárga szárakat. Mérsékelt láng felett, gyakran rázogatva, kevergetve pár percig süssük, amíg a cukor elkezd karamellizálódni és a spárga enyhe aranyszínt kap. Adjuk hozzá a spárgák csúcsait és további egy percig süssük. Szedjük ki a serpenyőből, tegyük félre.
A öntsük a serpenyőbe az olívaolajat, majd adjuk hozzá a hagymát. Süssük üvegesre, majd adjuk hozzá a fokhagymát, gombát, csokorba kötött kakukkfű ágakat. Pirítsuk, amíg a gomba enyhe színt kap, majd sózzuk, és süssük tovább, amíg az összes lé elpárolog a gomba alól. Végül keverjük hozzá a spárgát és melegítsük össze a zöldségeket.
Közben süssük meg a hátszínt. Ehhez a húst itassuk szárazra, majd vékonyan kenjük meg olívaolajjal. Felhevített grillserpenyőben süssük mindkét oldalát 4-5 percig, vagy addig, amíg a hús az oldalánál nézve a szelet feléig (fordítás után az egész oldalsó részen) épp csak kivilágosodik. Sütés közben sózzuk, borsozzuk. Vegyük ki a serpenyőből, forgácsoljunk rá vajat, fedjük le alufóliával viszonylag szorosan és meleg helyen pihentessük tálalás előtt legalább 5 percig. (Az így sütött hátszín félangolos lesz, aki ennél jobban szeretné átsütni, az legalább 2-2 perccel tovább süsse oldalanként)
Tálalásnál a hátszínt szeleteljük fel, majd osszuk szét a tányérba szedett pirított zöldségekre, és locsoljuk meg a hús alatt felgyűlt vajas szafttal.



Spárgás körtés pite

A spárga, bár zöldség, az íze eleve édeskés, így akár desszertet is készíthetünk belőle. A következő körtés-fehér spárgás pite nem klasszikus édesség, hiszen csak kissé édes és kicsit sós is, így talán könnyebben megbarátkozunk a gondolattal, hogy spárgából készült.

1 köteg fehér spárga (50 dkg, tisztítás nélkül)
2 kis körte (30 dkg)
2 dl tej
5 dkg mascarpone
2 tojás
5 dkg finomliszt
1+1+1 ek cukor
vaníliás só (vagy ¼ mk őrölt vanília, ½ mk sóval kikeverve)
2+1 ek vaj

A spárgát zöldséghámozóval hámozzuk meg, majd pattintsuk el a szárakat. A csúcsos végeket használjuk fel, vágjuk 2 centis darabokra. A körtét hámozzuk meg, magházát távolítsuk el, majd vágjuk centis kockákra.
1 evőkanálnyi vajat olvasszunk meg serpenyőben, szórjuk meg 1 evőkanálnyi cukorral, majd süssük rajta a spárgát mérsékelt láng felett, gyakran rázogatva addig, amíg a cukor karamellizálódik és a spárga megpuhul. Szedjük ki a serpenyőből, tegyük félre. Egy evőkanálnyi vajat tegyünk a serpenyőbe, dobjuk rá a körtét, és addig süssük, mérsékelt láng felett, gyakran rázogatva, amíg a körte nem enged több levet. Szedjük ki, keverjük el a spárgával.
A tojást habarjuk el, keverjük csomómentesre a liszttel és mascarponeval, majd adjuk hozzá a tejet, és 1 evőkanálnyi cukrot. Keverjük ki.
A maradék vajjal kenjünk ki egy 22 cm átmérőjű kerek piteformát, majd osszuk szét az alján a spárgás-körtés keveréket. Öntsük rá a tésztát. Szórjuk meg egyenletesen a vaníliás sóval és a maradék cukorral.
Előmelegített sütőben 150 C fokon 50 percig süssük, amíg a tészta mindenütt kissé megszilárdul, puding állagú lesz.

Klasszikus pitetésztát így készítsetek, és itt találtok hozzá számtalan pite receptet.

További spárgás receptek szerzőink konyhájából

Olaszos:
Spárgás tagliatelle toscan módra
Spárga fehérbor mártásban
Spárga velencei módra
Fehér spárgakrémleves parmezán sajttal

Vegetáriánus:
Frittata fehér spárgával
Sült spárgás barna rizs saláta
Zöldspárgás zöldborsós ricotta pestós spagetti

Spárgás laskagombás polenta

Spárgás quiche

És még:
Csípős spárgás tőkehal
Csirkemell mézes-konyakos-spárgás eperöntettel
Rizottó zöld spárgával, prosciuttoval, kéksajttal
Kacsaleves aszalt szilvával, spárgával

A cikket Herczeg Gabriella, a Flatcat gasztro blog szerzője írta.

A 100fok mentora a Makifood Főzőiskola.
Május végéig akciósan (40-50% kedvezménnyel) regisztrálhattok a Főzőiskola számos órájára!
Az akció részleteiről itt olvashattok.

Hozzászólásaitokat várjuk a 100fok facebook oldalán.

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog