AJÁNLÓ
 
17:17
2013. 04. 03.
Házilag füstölt halak, saját kezűleg bontott mangalica, frissen (na jó, aznap hajnalban) sült...
A bejegyzés folyatódik
 
17:17
2013. 04. 03.
Egy balatoni nyaraláson hajlamos az ember egy kicsit elengedni magát, és nem figyelni arra, mit...
A bejegyzés folyatódik
 
17:17
2013. 04. 03.
Maki főzött egy fantasztikus ebédet, közben pedig beszélgettünk egy jót. Bár nem hisz a...
A bejegyzés folyatódik
 
17:17
2013. 04. 03.
Július végén, augusztus elején válik néha olyan elviselhetetlenné a meleg, hogy minden szinten...
A bejegyzés folyatódik
 
17:17
2013. 04. 03.
Az augusztusi piac kincseiből válogatva, szerzőink konyhájából összegyűjtöttünk nektek...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Piackörkép - Zsenge április

Piackörkép sorozatunkban hónapról-hónapra kedvet csinálunk a szezonális alapanyagokból való főzéshez, illetve recept gyűjteményünk segítségével ötleteket is adunk hozzá, hogyan készíthetitek el számtalan módon a friss zöldségeket és gyümölcsöket. Április a frissesség hónapja. Vessük hát rá magunkat a zöldekre, tegyünk jót magunkkal és fogyasszunk belőlük minden nap! Gyertek, vásároljunk be az áprilisi piacon!



Kicsit hosszúra nyúlt ez a márciusi február, így a piacok kínálata sem változott túl sokat márciusi ajánlónk óta. A héten viszont végre megmutatták magukat az első tavaszi napsugarak, így biztosak lehetünk benne, hogy ez hirtelen robbanást okoz majd a természetben is. Márciusban már elkezdtek megjelenni a piacokon az első friss, zöld levelek, melyek azon kívül, hogy látványukkal is felfrissítenek, a növények legértékesebb részei. Tele vannak fontos ásványi anyagokkal, nem beszélve a klorofillról, amit a zöld levelek vérének is neveznek, és igen erős méregtelenítő, lúgosító hatású anyag.

Spárga

A piacon többnyire fehér és zöld spárgával találkozunk. A fehéret elegánsabbnak, ízében markánsabbnak tartják és nehézkesebb termesztési módja miatt ez kicsivel drágább is. A zöldspárga viszont C-vitaminban és a fent említett klorofillban is gazdagabb, illetve további előnye, hogy a vékonyabb, zsengébb darabokat hámozni sem kell. Vásárlásnál figyeljünk rá, hogy hegye zárt legyen, szára feszes (nem gumis!) és egyenletesen vastag (ha túl vastag, akkor fás lehet), a vége pedig ne legyen kiszáradva.

Fehér spárgakrémleves parmezánnal
Zöldspárgás-borsós spagetti 
Zöldspárga rizottó
Fehérspárga-eper parfé
Szezámmagos sült spárgatutaj



Sóska

Savanyú ízét a benne lévő oxálsav adja. Sokakban sajnos egy életre elintézte karrierjét a menzán fogyasztott sóskafőzelék. Pedig savanykás íze miatt kifejezetten frissítő hatású, nyersen, salátákban is kitűnő, de ezen kívül is adunk még pár ötletet.

Sóskás gnocchi
Ricottás-sóskás lepény
Sóskás kecskesajt pite
Azeri töltött lepény sóskával



Zöldfűszerek: Petrezselyemzöld és kapor

Sokszor csak utolsó simításnak, díszítésnek tűnik, amikor a receptekben azt olvassuk: tálaláskor szórjuk meg friss zöldfűszerrel. Pedig talán ilyenkor tesszük magunkkal a legjobbat! Ezek a fűszernövények egytől-egyik gyógyhatássla is rendelkeznek. Ételként, fűszerként elfogyasztva is részesülünk többek között immunerősítő, étvágygerjesztő, emésztést segítő hatásukból. A piacokon télen-nyáron frissen árulják, tartsunk belőle mindig egy-két csokorral otthon! Képes egy kis tavaszt csempészni a legszürkébb téli napokba is. Bevált tárolási-frissen tartási mód, ha enyhén benedvesített konyhai papírtörlőbe tekerjük, majd zacskóba tesszük és így rakjuk a hűtőbe.

Tabulé (arab petrezselyem saláta)
Fűszervaj variációk
Petrezselymes vinegrette öntet
Pesto (bármilyen zöldfűszerből)



Zöldsaláták, zöld levelek

Szerencsére most már különböző színű, formájú és ízű saláták közül válogathatunk: római saláta, fodros saláta, jégsaláta, tépősaláta, illetve ide sorolhatjuk a rukkolát, a madársalátát és a bébispenótot is. Sőt! Erdő mező növényeit, leveleit is nyugodtan fogyaszthatjuk salátaként, így a pitypang levelet, zsenge csalánt, tyúkhúrt, medvehagymát és a - sajnos leggyakrabban szemtesben landoló - friss reteklevelet, céklalevelet is. Minél zsengébb, zöldebb a salátánk, annál értékesebb. Felhasználás előtt fontos, hogy jól átmossuk a leveleket, még fontosabb, hogy azután meg is szárítsuk, hiszen az öntet csak a száraz leveleken tud jól megtapadni.
Apropó, öntet: jöhet a citrom, a narancs, az almaecet, borecet, balzsamecet, sokféle ízű és hatású, értékes hidegen sajtolt olajak (szőlőmag, olíva, napraforgó, lenmag, lenmag csíra, búzacsíra, tökmag, stb. olajak). Ezeket mindig közvetlenül fogyasztás előtt locsoljuk a salátánkra, különben veszíthetnek a levelek roppanós frissességükből.

Gránátalmás bőségsaláta
Zelleres salátafőzelék
Mindent a vinagrette-ről
Egytál saláta üvegben - munkahelyre (is)
Csalánfőzelék



Zsenge főzőtök

A tökfélék családja hatalmas rokonság (patiszon, cukkini, sütőtök, stb.), de ezúttal csak a hamvas, világoszöld héjú, kisméretű főzőtökkel foglakozunk. Tápanyagtartalma viszonylag alacsony, viszont értékes szerves sókkal és könnyen emészthető rostokkal rendelkezik, enyhe íze pedig jól megfér markánsabb összetevőkkel. A tökfőzeléket akár el is felejthetjük, sőt, használjuk ki, hogy a zsenge töknek akár a héját is elfogyaszthatjuk (mint a cukkininek). Semmiképpen ne főzzük túl, kár lenne érte! Roppanósan is nagyon finom.

Laskagombával töltött tök
Tök lasagne
Hajdina zsenge tökkel, kecskesajttal
Tökös tócsni

Inspirálódjatok a sok friss zöld színben ponpázó ételkölteményből! Poór Balázs legutóbbi óráján (kínai gyógyító konyha tavaszi méregtlenítő ételei) is megtanulhattuk, hogy ilyenkor tél végén, tavasz elején, a szervezetünknek különösen nagy szüksége van a zsenge, nedvességgel teli zöld ételekre. Ne féljünk tehát a levelektől! Fogyasszuk saláta formájában vagy turmixban, wok ételekhez keverve. Most jön el a nagy kedvenc, a népszerű medvehagyma igazi szezonja is. Együnk zöldet!




Hozzászólásaitokat várjuk a 100fok facebook oldalán.

A cikket Kósa Gariella, a Rakottkert blog szerzője írta.
A 100fok mentora a Makifood Főzőiskola.

A Makifood Főzőiskola április 18-ai óráján "Medvehagyma lázban" égünk majd. Az órán Sárdi Danitól mindent megtudhatsz a medvehagyma szedéséről, jó hatásairól és elkészítési módjairól.
Az óra menüje: Medvehagymakrémleves fetagombóccal, Medvehagymafelfújt, kéksajtmártással céklarösztivel, Füstölt kacsamelles medvehagymás tarte, tavaszi vegyes salival, négymustáros vinegrettel, Medvehagymás parmezános keksz, Sós medvehagymakrém, Medvehagyma pesto.
Az órára itt tudtok regisztálni!



100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog