AJÁNLÓ
 
12:16
2013. 10. 24.
Egyre többen iktatnak ki az étrendjükből a környezetünkben bizonyos ételeket, alapanyagokat...
A bejegyzés folyatódik
 
12:16
2013. 10. 24.
Ha gyors és látványos húsvéti reggelire volna szükség az utolsó pillanatban, ne állajtok...
A bejegyzés folyatódik
 
12:16
2013. 10. 24.
Előző cikkünkben bemutattuk a grúz konyha sokszínűségét, most egy tipikus grúz vacsorát...
A bejegyzés folyatódik
 
12:16
2013. 10. 24.
Legutóbb, egy Föld körüli utazás keretében a különböző kultúrák és konyhák lepénykenyereinek...
A bejegyzés folyatódik
 
12:16
2013. 10. 24.
Múlt héten Föld körüli útra indultunk a lepénykenyerek nyomában. Európáig jutottunk, skandináv...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Miklós Mihály a Marmorstein Pékség tulajdonosa és egyben pékje népszerű, teltházas órákat tart a Makifood Főzőiskolában. Mindig finomságok kerülnek ki a sütőből és a hallgatók lelkesen távoznak az óráiról megfogadva, hogy ezután ők is sütnek kenyeret és pékárut otthon. A résztvevők kérésére elhoztuk nektek is Misi kalács receptjét, próbáljátok ki, nagyon finom!



Nemzetközileg a pékek százalékban adják meg a hozzávalók mennyiségeit, mi ezt grammosítottuk nektek, hogy érthetőbbek legyenek a mennyiségek - ezért van az, hogy a tojás, a tej és a víz is grammban vannak megadva. 

Mértékegységek átváltásához ebben a cikkünkben találtok hasznos segítséget.


Hozzávalók - Egy nagy, kb. 1,5 kg-os kalácshoz:

- 1000 g liszt BL55
- 170 g víz
- 340 g tej
- 100 g vaj
- 70 g cukor
- 20 g só
- 120 g tojás
- 30 g élesztő

A hozzávalókat egy órával a kezdés előtt készítsük elő szobahőmérsékletű helyre.

 
Az élesztőt langyos vízben egy kevés cukorral felfuttatjuk. A tojást a maradék cukorral és sóval elkeverjük, közben a vajat megolvasztjuk. A tojásos keverékbe beleöntjük a felfuttatott élesztőt és a szintén langyos tejet. Összekeverjük, majd a liszt 2/3-át beleszitáljuk. A tésztát fakanállal kezdjük el összedolgozni. A felolvasztott vajat – amikor egy kicsit kihűlt – beledolgozzuk (még fakanállal) a tésztába, míg a tészta a táltól el nem válik és szép fényes nem lesz (kb. 10 perc).

Ezután hozzászitálunk egy kevés lisztet és a kezünkkel elkezdjük dagasztani a tésztát. A maradék lisztet fokozatosan adagoljuk hozzá, amíg jól kidolgozott, fényes, nem túl lágy tésztát kapunk ami teljesen elválik az edény oldalától.

Meleg helyen kelesztjük fél óráig. A megkelt tésztát deszkára/gyúrólapra borítjuk. Három egyenlő részre osztjuk és egyenként kisodorjuk, kicsit megcsavargatjuk. A három szálat megfonjuk és kivajazott, kilisztezett tepsire helyezzük.Még negyed óráig kelesztjük.

Tojással megkenjük a tetejét és előmelegített sütőben 180-190 fokon sütjük kb. 30-40 percig. Ellenőrizzük a sütőt, mert mindenkié más és más, és előfordulhat, hogy rövidebb vagy hosszabb idő alatt fog elkészülni. Akkor jó, amikor a fogpiszkálóra nem ragad tészta a próba alkalmával és aranyszínű a kalács.

Marmorstein péksége legközelebb november 13-án tart kurzust, ahol a résztvevők az alábbi péksütemények készítését sajátíthatják el (részletek a Makifood Főzőiskola honlapján):
Kovászos baguette mákkal szórva
Tönjölykenyér
Vajas kifli

 

Cukrász ABC sorozatunk korábbi cikkeit itt olvashatjátok (pl. gluténmentes lisztekről, vajas tészta, pitetészta készítéséről, sütés nélküli süteményekről)

A cikket Nagy Zita, a Zizi kalandjai blog szerzője írta. 

Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk! 

 

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog