Gluténmentesen is lehet könnyen, nagyon jót! Erre bizonyíték a most következő pikk-pakk, tavaszi virágos répatorta recept is, melyet Márk Szonja (Édesem blog), a Makifood Főzőiskola Gluténmentes sütés kurzusának tanára hozott nektek.
Előző cikkünkben körbejártuk a glutén- és tojásmentes sütés-főzés lehetőségeit, sok izgalmas receptet is hoztunk nektek ezekhez a speciális diétákhoz (vagy életformához). Kedvcsinálónak a kísérletezéshez, egy igazi klasszikust formált át nektek Márk Szonja, a Makifood Főzőiskola Gluténmntes cukrászat kurzusának tanára.
Liszt helyett a receptben darált/őrölt magvakat - diót, törökmogyorót és mandulát - használtunk. Ha pedig a krémsajtot is lehagyjátok a tetejéről (vagy kókuszkrémből alkottok hozzá valami krémet helyette), a recept laktózmentes is egyben. A képen szereplő tortát ehető ostyavirággal díszítettük (mert a fotó még rossz időben készült), de te használjatok bátran ehető virágokat!
Ehető virágokról itt írtunk.
Gluténmentes lisztek (mag őrlemények) használatáról ebből a cikkünkből tájékozódhattok.
Virágos tavaszi répatorta
(14 adag)
A tortához:
5 tojás
265 g nádcukor
1 tk vaníliakivonat
125 ml hidegen sajtolt napraforgó olaj
440 g darált mandula, dió vagy törökmogyoró (liszt helyett)
2 tk mézeskalács fűszer (vagy fahéj, szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió stb. vegyesen)
1 tk sütőpor
400 g répa, lereszelve
75 g kókuszreszelék
70 g mandulapehely
80 g mazsola vagy vörösáfonya
A krémhez:
250 g Philadelphia krémsajt (vagy hasonló)
55 g porcukor
1 ek citromlé
1. Egy 26 cm átmérőjű tortaformát vajazzunk ki (ha laktózmentes a receptünk, használjunk kókuszzsírt vagy olajat helyette), az alját béleljük ki sütőpapírral. A sütőt melegítsük elő 160 fokra (légkeverésest 140-re).
2. A tojásokat habosítsuk a cukorral, hogy kivilágosodjanak és a triplájára nőjenek, ami akár 10 percig is eltarthat. Lassabb keverés mellett adjuk hozzá az olajat és a vaníliát
3. Ezután forgassuk bele a finomra reszelt répát
4. Az összes többi hozzávalót egy nagy tálban keverjük össze és ezt is adjuk a masszához
5. Öntsük tortaformába, és süssük kb. 80-90 percig. Hagyjuk a formában kihűlni. Másnap vagy néhány óra múlva szedjük ki süteményt a formában, és óvatosan szeleteljük.
6. A krémhez 4-5 perc alatt keverjük simára a hozzávalókat, és kenjük a torta tetejére.
A cikk szerzője a Makifood Főzőiskola tanára, Márk Szonja, az Édesem blog szerzője.
Május 6-án "Gluténmentes desszertek" címmel tart kurzust a Főzőiskolában.
Az óra menüje csupa izgalmas gluténmentes desszertből áll:
Avokádós csokitorta
Energiagolyó chia maggal (lsd. a fenti fotón)
Diórolád karamellizált banánnal és kávékrémmel
Kókusztejes quinoa puding ananásszal
Bubble tea
Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk.
A 100fok mentora a Makifood Főzőiskola.