OLVASTAD MÁR?
 
Csokoládékocka eperrel 15 perc alatt
Csokoládé és eper. Az egyik létező legjobb, legintenzívebb ízkombináció. Kevesen is vannak, akik nem rajonganak érte. Selectfood receptjének még egy különleges összetevője van, ez pedig a japán matcha, a zöldteapor. Ezt lehetőség szerint nem érdemes...
 
Miért lesz olyan drága a csoki, mint a kaviár?
A világ legnagyobb csokoládégyártói évek óta mondják, hamarosan hiánycikk lesz a csokoládé, a kakaó ára pedig 60 százalékkal nőtt az elmúlt években. De miről is van szó pontosan? A kakaófa termésében található kakaóbab körülbelül 40 százaléka tartalmaz kakaóvajat,...
 
Egy csokispecialista sikersztorija
Egyre több olyan mesébe illő történettel találkozunk, ahol a szakmájában sikeres "főhős" úgy dönt, hogy feladja a korábbi hivatását, és azzal foglalkozik, ami igazán érdekli és teljessé teszi az életét. Ez gyakran valamilyen kézműves vagy gasztronómiai tevékenység,...
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Ilyen az igazi Mikuláscsoki!

Alig bő egy hét és jön a Mikulás. Ha pedig Mikulás, akkor csoki. Legalábbis csoki biztosan. De mire figyeljünk a vásárlásnál, ha valódi csokoládét szeretnénk venni a gyereknek és nem valami mű izét? Összeszedtük öt pontban. 

1. A benne lévő kakaótartalom legalább 35%

2. A kakaó nagyjából fele-fele arányban kakaóvajból és tiszta kakaóporból áll

3. Nem tartalmaz egyéb növényi zsírokat

4. Összességében több kakaót tartalmaz, mint cukrot

5. Lehetőleg a vanilián és esetleg a szója lecitinen kívül nem tartalmaz más adalékanyagot

„A boltok polcain főként kakaós ét- és tejbevonómasszából készült figurákat lehet találni – figyelmeztet Vági Zsolt táplálkozáskutató. A legnagyobb különbség a valódi csokoládé és a bevonómassza között, hogy utóbbi szárazanyag-tartalmának csupán 5%-át kell kakaónak alkotnia. Zsírtartalma ugyan megegyezik a minőségi csokoládéval, de nem kell kakaóvajat tartalmaznia, bármilyen növényi zsiradék felhasználható a készítésekor. Ennek a terméknek jóval kisebb a táplálkozásbiológiai értéke, mint a csokoládénak, ráadásul a hidrogénezett növényi zsiradék felhasználása miatt transzzsírsav-tartalma is nagy, ami a szív-ér rendszeri betegségek egyik fontos rizikótényezője.”

(forrás: Flickr, Matthias Buehler)

Címkém, címkém, mondd meg nékem...

Ha minőségi termékkel szeretnénk megajándékozni a gyerekeket, akkor tehát nem árt rászánnunk azt a néhány percet a címkék tanulmányozására. Ha a terméken nem olvasható tökéletesen a címke, akkor célszerű másik terméket választani. „A szigorú előírásoknak köszönhetően a termékek címkéje valóban eligazít: ha szerepel rajta a csokoládé szó, akkor biztos, hogy abból készült” – erősíti meg a szakértő. De mi a helyzet a fehér csokival? „A fehér „csokoládénak” cukor, kakaóvaj, tej vagy tejpor és vanília keveréke adja az alapját. Ez tehát nem csokoládé, mivel csak kakaóvajtartalma van, kakaótartalma nincs. Mértékkel fogyasztva egészségi kockázata sincs, de a nagy kakaótartalmú csokoládékat jellemző kedvező élettani hatásokkal nem rendelkezik.”

A Tudatos Vásárlók tanácsa: Ha csokit adunk szeretteinknek, ajándékozzunk fair trade csokit! Amellett, hogy a méltányos kereskedelemből származó termékeket „környezet- és társadalomkímélő" módon állították elő (mivel rendszerint bio-minősítésűek is), a fair trade csokoládék a legjobb minőségű csokik közé tartoznak.

forrás: Flickr, gin tonic

Csoki és…?

Természetesen nem csak jó minőségű csokit hozhat a Mikulás. Miért is ne tennénk változatosabbá a csomagot más finomságokkal? A teljesség igénye nélkül néhány tipp, amivel biztosan nem okozunk csalódást:

• étcsokiba mártogatott aszalt finomságok
• friss gyümölcs
• házi aprósütemények
• házi készítésű keksz, vagy műzliszelet
• mogyoró
• egy-egy ünnepekhez kapcsolódó szép történet feltekerve, szalaggal átkötve

A sort sokáig lehetne folytatni, egy biztos, csoki nélkül nincs Mikulás…

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog