A karácsonyhoz - és már az ünnepi készülődéshez is - vitathatatlanul hozzátartozik a kekszsütés. Az illatok, amelyek betöltik ilyenkor a lakást, az együtt töltött idő a konyhában, minden az ünnepről szól. Egy könnyű és látványos karácsonyi keksz és egy, az ünnepi menübe is beilleszthető trüffelgolyó receptje következik. Utóbbi vegán.
A kekszek last minute gasztroajándéknak is bevethetők.
Karácsonyi keksz (Colors in the kitchen)
Hozzávalók (30-35 darabhoz):
A kekszhez:
200 g vaj
200 g (tönköly) finomliszt
100 g pirított mogyoró darálva
60 g porcukor (nád)
A nád porcukor kapható készen is, de mi is ledarálhatjuk a kávédarálóban, illetve nyugodtan helyettesíthető más cukorral.
A csokimázhoz: 100-150 g étcsokoládé (70%-os)
A pirított mogyoró elkészítése:
A mogyorót száraz serpenyőben vagy sütőben megpirítjuk. Hagyjuk kissé kihűlni, majd a héját - amennyire sikerül - konyharuhával ledörzsöljük. Ha teljesen kihűlt, akkor daráljuk (aprítógépben).
A keksz elkészítése:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra (légkeveréses). A puha vajat a liszttel, a porcukorral és az őrölt mogyoróval alaposan összedolgozzuk. Folpackba csomagolva (vagy a tálban lefedve) hűtjük nagyjából egy órát.
A folpack rétegek között kinyújtjuk (kb. 3-4 mm). Lisztet szórunk a munkafelületre, majd pogácsaszaggatóval vagy egyéb formával szaggatjuk. Ha nagyon hideg és kemény a tészta, akkor hagyjuk kissé felmelegedni, viszont nagyon melegen nem lehet dolgozni a tésztával, szakadni és ragadni fog. Akár kinyújtva is érdemes kicsit visszatenni a hűtőbe, sokkal könnyebb lesz szaggatni és a tepsibe helyezni.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük majd 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni majd gőz fölött olvasztott csokoládéba mártjuk és sütőpapíron hagyjuk a csokit megszilárdulni. Zárt dobozban sokáig eláll.
A keksz csokimázzal, de anélkül is nagyon finom. Amennyiben kakaós mintát szeretnénk rá, szükségünk lesz egy sablonra/stencilre. A tepsibe helyezett nyers kekszekre helyezzük a sablont, majd szitálunk rá holland kakaóport és kissé megnyomkodjuk. Sütés után is szépen megmarad a minta.
A csokoládé felolvasztása:
Apró darabkákra vágjuk a csokoládét, majd kétrészes pároló-edénybe vagy egy főzőedényre helyezett hőálló tálba tesszük. Alacsony főfokon melegítjük a vizet. Fontos, hogy a tál ne érintkezzen a vízzel. A csokoládét lassan felolvasztjuk, néha megkeverjük. Amikor sima lesz, levesszük a tűzről.
Csokis-mandulás-kókuszos trüffelgolyók (Zizi kalandjai)
Hozzávalók kb. 18 darabhoz:
- 12 db datolya, magjuk eltávolítva
- 100 g mandula, héj nélkül
- 100 g kókuszreszelék
- 2 evőkanál kókuszolaj
- 1 evőkanál kókusztej
- 1 evőkanál víz
- 4 evőkanál kakaópor, cukrozatlan
- 1 teáskanál fahéj
Elkészítése:
Mindent tegyünk egy konyhai robotgépbe és turmixoljuk össze. Száraznak tűnhet elsőre a keverék, de könnyű lesz formázni belőle a golyókat. Forgassuk meg kakaóporban, kókuszreszelékben őket, tegyük bonbon papír kapszlikba, és már csomagolhatjuk is. Tartsuk hűtőben fogyasztásig.