AJÁNLÓ
 
09:52
2014. 12. 22.
Ha még töröd a fejed, hogy mi lenne az a menü, ami különleges is, egyben könnyen elkészíthető,...
A bejegyzés folyatódik
 
09:52
2014. 12. 22.
Maki Stevenson séf, a Makifood Főzőiskola alapító oktatója adott nekünk tippeket a menü...
A bejegyzés folyatódik
 
09:52
2014. 12. 22.
Egy héttel az ünnepek előtt még bizonyára többségünknek fejtörést okoz néhány ajándék beszerzése....
A bejegyzés folyatódik
 
09:52
2014. 12. 22.
Gigantikus vacsorák, tengeri herkentyűk és persze pasták: az olaszoknál az étkezés áll...
A bejegyzés folyatódik
 
09:52
2014. 12. 22.
A legtöbb gyerekkori ízélményünk a karácsonyhoz kapcsolódik, jó visszaemlékezni a régi kiadós...
A bejegyzés folyatódik
Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Mandula és trüffel karácsonyra

A karácsonyhoz - és már az ünnepi készülődéshez is - vitathatatlanul hozzátartozik a kekszsütés. Az illatok, amelyek betöltik ilyenkor a lakást, az együtt töltött idő a konyhában, minden az ünnepről szól. Egy könnyű és látványos karácsonyi keksz és egy, az ünnepi menübe is beilleszthető trüffelgolyó receptje következik. Utóbbi vegán. 

A kekszek last minute gasztroajándéknak is bevethetők.

Karácsonyi keksz (Colors in the kitchen)

Hozzávalók (30-35 darabhoz):

A kekszhez:
200 g vaj
200 g (tönköly) finomliszt
100 g pirított mogyoró darálva
60 g porcukor (nád)

A nád porcukor kapható készen is, de mi is ledarálhatjuk a kávédarálóban, illetve nyugodtan helyettesíthető más cukorral.

A csokimázhoz: 100-150 g étcsokoládé (70%-os)

A pirított mogyoró elkészítése:

A mogyorót száraz serpenyőben vagy sütőben megpirítjuk. Hagyjuk kissé kihűlni, majd a héját - amennyire sikerül - konyharuhával ledörzsöljük. Ha teljesen kihűlt, akkor daráljuk (aprítógépben).

A keksz elkészítése:

A sütőt előmelegítjük 180 fokra (légkeveréses). A puha vajat a liszttel, a porcukorral és az őrölt mogyoróval alaposan összedolgozzuk. Folpackba csomagolva (vagy a tálban lefedve) hűtjük nagyjából egy órát.

A folpack rétegek között kinyújtjuk (kb. 3-4 mm). Lisztet szórunk a munkafelületre, majd pogácsaszaggatóval vagy egyéb formával szaggatjuk. Ha nagyon hideg és kemény a tészta, akkor hagyjuk kissé felmelegedni, viszont nagyon melegen nem lehet dolgozni a tésztával, szakadni és ragadni fog. Akár kinyújtva is érdemes kicsit visszatenni a hűtőbe, sokkal könnyebb lesz szaggatni és a tepsibe helyezni.

Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük majd 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni majd gőz fölött olvasztott csokoládéba mártjuk és sütőpapíron hagyjuk a csokit megszilárdulni. Zárt dobozban sokáig eláll.

A keksz csokimázzal, de anélkül is nagyon finom. Amennyiben kakaós mintát szeretnénk rá, szükségünk lesz egy sablonra/stencilre. A tepsibe helyezett nyers kekszekre helyezzük a sablont, majd szitálunk rá holland kakaóport és kissé megnyomkodjuk. Sütés után is szépen megmarad a minta.

A csokoládé felolvasztása:

Apró darabkákra vágjuk a csokoládét, majd kétrészes pároló-edénybe vagy egy főzőedényre helyezett hőálló tálba tesszük. Alacsony főfokon melegítjük a vizet. Fontos, hogy a tál ne érintkezzen a vízzel. A csokoládét lassan felolvasztjuk, néha megkeverjük. Amikor sima lesz, levesszük a tűzről.

Csokis-mandulás-kókuszos trüffelgolyók (Zizi kalandjai)

Hozzávalók kb. 18 darabhoz:
- 12 db datolya, magjuk eltávolítva
- 100 g mandula, héj nélkül
- 100 g kókuszreszelék
- 2 evőkanál kókuszolaj
- 1 evőkanál kókusztej
- 1 evőkanál víz
- 4 evőkanál kakaópor, cukrozatlan
- 1 teáskanál fahéj

Elkészítése:

Mindent tegyünk egy konyhai robotgépbe és turmixoljuk össze. Száraznak tűnhet elsőre a keverék, de könnyű lesz formázni belőle a golyókat. Forgassuk meg kakaóporban, kókuszreszelékben őket, tegyük bonbon papír kapszlikba, és már csomagolhatjuk is. Tartsuk hűtőben fogyasztásig.

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog