AJÁNLÓ
 
11:53
2015. 11. 27.
Csokoládé és eper. Az egyik létező legjobb, legintenzívebb ízkombináció. Kevesen is...
A bejegyzés folyatódik
 
11:53
2015. 11. 27.
A világ legnagyobb csokoládégyártói évek óta mondják, hamarosan hiánycikk lesz a csokoládé,...
A bejegyzés folyatódik
 
11:53
2015. 11. 27.
A karácsonyhoz - és már az ünnepi készülődéshez is - vitathatatlanul hozzátartozik a kekszsütés....
A bejegyzés folyatódik
 
11:53
2015. 11. 27.
Alig bő egy hét és jön a Mikulás. Ha pedig Mikulás, akkor csoki. Legalábbis csoki biztosan....
A bejegyzés folyatódik
 
11:53
2015. 11. 27.
Márk Szonja bölcsész és cukrász, most elsősorban az utóbbi. Nem készült erre a hivatásra,...
A bejegyzés folyatódik
Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Egy csokispecialista sikersztorija

Egyre több olyan mesébe illő történettel találkozunk, ahol a szakmájában sikeres "főhős" úgy dönt, hogy feladja a korábbi hivatását, és azzal foglalkozik, ami igazán érdekli és teljessé teszi az életét. Ez gyakran valamilyen kézműves vagy gasztronómiai tevékenység, amit néha tudatos, több éves tervezés előz meg, máskor pedig néhány nap is elég ahhoz, hogy minden megváltozzon. Kovács Emőke, a balatonfüredi Artis Csokoládéműhely alapítójánál az utóbbi történt.

csokoládé bonbon étcsokoládé kovács emőke artis csokoládéműhely

 

Emőke az idegenforgalom területén dolgozott, és négy éve jött el az a pont, amikor meghozta a nagy döntést. A közvetlen inspirációt egy olyan belgiumi szálloda jelentette, ahol minden a csokiról szólt. Néhány nap múlva felmondott a munkahelyén, beiratkozott a Callebaut Csokoládé Akadémiára, ahol  Philippe Vancayseele belga csokoládémestertől tanulta meg a mesterséget. Balatonfüred kevésbé nyüzsgő részében alakította ki a műhelyét, amit a mai napig egyedül vezet, és nekiállt kísérletezni.

csokoládé bonbon étcsokoládé kovács emőke artis csokoládéműhely

csokoládé bonbon étcsokoládé kovács emőke artis csokoládéműhely

csokoládé bonbon étcsokoládé kovács emőke artis csokoládéműhely

Kifejezetten borokhoz passzoló bonbonokat akart készíteni. Borüzletekben kopogtatott velük, aztán az első nagy "megmérettetés" a tihanyi piac volt, itt kezdte el árulni először a csokoládékat. Meglepődött, hogy mekkora a kereslet.

Azóta nemcsak táblás csokik és bonbobok, hanem csokinyalókák és forró csokik is készülnek a műhelyben. A kézműves bonbonokhoz különleges fűszereket, aszalt gyümölcsöket használ, az ízek tekintetében pedig elég bátor: vannak málnapálinkás, szőlőpálinkás, mákos-meggyes, csilis bonbonok, a táblás csokikba pedig többek között levendula és vadkörte kerül. Az erdei gyümölcsös krémsajtos bonbonhoz Tekeresvölgyi Kézműves Tejtermékeket használ (a biogazdaságban családi közreműködéssel készülnek a sajtok, a joghurtok, az ordakrémek, a krémsajtok, a túró, a tejföl és a házi vaj).

"A bor és a csokoládé sok hasonlóságot mutat, társításának eredménye egy meglepően izgalmas, új és egyedi ízharmónia" - írja Emőke a honlapján.

csokoládé bonbon étcsokoládé kovács emőke artis csokoládéműhely

csokoládé bonbon étcsokoládé kovács emőke artis csokoládéműhely

csokoládé bonbon étcsokoládé kovács emőke artis csokoládéműhely

Bár álommelónak tűnik, a csokikészítés nagyon időigényes és rengeteg tervezést igényel. Mivel Emőkének nincs munkatársa, és az adminisztrációval is ő foglalkozik, a csokoládébonbonok és a többi mesés desszert egyelőre minden idejét lefoglalja. A Csopaki Csokisuliban csokikészítő bemutatókat tart, éttermeknek, szállodáknak is készít csokoládét. Persze egyáltalán nem bánta meg a döntését, hiszen egy csokival szinte mindenkinek örömet lehet okozni.

képek forrása: Artis Csokoládéműhely, Facebook

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog