Egyre több olyan mesébe illő történettel találkozunk, ahol a szakmájában sikeres "főhős" úgy dönt, hogy feladja a korábbi hivatását, és azzal foglalkozik, ami igazán érdekli és teljessé teszi az életét. Ez gyakran valamilyen kézműves vagy gasztronómiai tevékenység, amit néha tudatos, több éves tervezés előz meg, máskor pedig néhány nap is elég ahhoz, hogy minden megváltozzon. Kovács Emőke, a balatonfüredi Artis Csokoládéműhely alapítójánál az utóbbi történt.
Emőke az idegenforgalom területén dolgozott, és négy éve jött el az a pont, amikor meghozta a nagy döntést. A közvetlen inspirációt egy olyan belgiumi szálloda jelentette, ahol minden a csokiról szólt. Néhány nap múlva felmondott a munkahelyén, beiratkozott a Callebaut Csokoládé Akadémiára, ahol Philippe Vancayseele belga csokoládémestertől tanulta meg a mesterséget. Balatonfüred kevésbé nyüzsgő részében alakította ki a műhelyét, amit a mai napig egyedül vezet, és nekiállt kísérletezni.
Kifejezetten borokhoz passzoló bonbonokat akart készíteni. Borüzletekben kopogtatott velük, aztán az első nagy "megmérettetés" a tihanyi piac volt, itt kezdte el árulni először a csokoládékat. Meglepődött, hogy mekkora a kereslet.
Azóta nemcsak táblás csokik és bonbobok, hanem csokinyalókák és forró csokik is készülnek a műhelyben. A kézműves bonbonokhoz különleges fűszereket, aszalt gyümölcsöket használ, az ízek tekintetében pedig elég bátor: vannak málnapálinkás, szőlőpálinkás, mákos-meggyes, csilis bonbonok, a táblás csokikba pedig többek között levendula és vadkörte kerül. Az erdei gyümölcsös krémsajtos bonbonhoz Tekeresvölgyi Kézműves Tejtermékeket használ (a biogazdaságban családi közreműködéssel készülnek a sajtok, a joghurtok, az ordakrémek, a krémsajtok, a túró, a tejföl és a házi vaj).
"A bor és a csokoládé sok hasonlóságot mutat, társításának eredménye egy meglepően izgalmas, új és egyedi ízharmónia" - írja Emőke a honlapján.
Bár álommelónak tűnik, a csokikészítés nagyon időigényes és rengeteg tervezést igényel. Mivel Emőkének nincs munkatársa, és az adminisztrációval is ő foglalkozik, a csokoládébonbonok és a többi mesés desszert egyelőre minden idejét lefoglalja. A Csopaki Csokisuliban csokikészítő bemutatókat tart, éttermeknek, szállodáknak is készít csokoládét. Persze egyáltalán nem bánta meg a döntését, hiszen egy csokival szinte mindenkinek örömet lehet okozni.
képek forrása: Artis Csokoládéműhely, Facebook