Alig bő egy hét és jön a Mikulás. Ha pedig Mikulás, akkor csoki. Legalábbis csoki biztosan. De mire figyeljünk a vásárlásnál, ha valódi csokoládét szeretnénk venni a gyereknek és nem valami mű izét? Összeszedtük öt pontban.
1. A benne lévő kakaótartalom legalább 35%
2. A kakaó nagyjából fele-fele arányban kakaóvajból és tiszta kakaóporból áll
3. Nem tartalmaz egyéb növényi zsírokat
4. Összességében több kakaót tartalmaz, mint cukrot
5. Lehetőleg a vanilián és esetleg a szója lecitinen kívül nem tartalmaz más adalékanyagot
"A boltok polcain főként kakaós ét- és tejbevonómasszából készült figurákat lehet találni - figyelmeztet Vági Zsolt táplálkozáskutató. A legnagyobb különbség a valódi csokoládé és a bevonómassza között, hogy utóbbi szárazanyag-tartalmának csupán 5%-át kell kakaónak alkotnia. Zsírtartalma ugyan megegyezik a minőségi csokoládéval, de nem kell kakaóvajat tartalmaznia, bármilyen növényi zsiradék felhasználható a készítésekor. Ennek a terméknek jóval kisebb a táplálkozásbiológiai értéke, mint a csokoládénak, ráadásul a hidrogénezett növényi zsiradék felhasználása miatt transzzsírsav-tartalma is nagy, ami a szív-ér rendszeri betegségek egyik fontos rizikótényezője."
(forrás: Flickr, Matthias Buehler)