Ahogyan beköszönt a hűvösebb idő, a szervezetünknek is szüksége van melengető ételekre. Grúz sorozatunkban már számos különleges, diós, padlizsános (stb.) étellel megismerkedhettetek. Most egy füstös, paprikás, őszies ízvilágú grúz babragu receptjét hozta el nektek szerzőnk, a grúz konyha specialistája, Vida Kata (Babramegy blog). A recepthez (mint a flexiteriánus konyha) húsos és vegetáriánus opciót is hozott.
Előző cikkünkben bemutattuk az édeskömény izgalmas konyhai felhasználási lehetőségeit. Ez az egzotikusnak tűnő, zellerrokon gumó a kecskesajtos grillszendvics után most egy őszi, grillezett, meleg salátába kerül. Kitűnő egytálétel, gyors, könnyen szállítható ebéd vagy vacsora.
A csirkehús egyszerűségében az a jó, hogy rendkívül jól tud egyéb alapanyagokkal együttműködni. A szezonnak megfelelően ezerféle módon variálhatjuk. Mi most vidám augusztusi színekkel, mediterrán ízekkel ágyaztunk meg neki, és egy görög citromos-rozmaringos sült krumplival osztotta meg a sütőt és a tényérunkat. Hétvégi nagy ebédnek (is) jó lesz.
A diókrémmel készített ételek, diókrémmel megtöltött zöldségek jellegzetes szereplői a grúz konyhának. Padlizsánt már töltöttünk diókrémmel, most pedig egy igazi nyár végi zöldséget, a kápia paprika töltjük meg egy különleges abház diókrémmel. Tökéletes kánikularecept, sütés-főzés nélkül elkészíthető!
Hétfőn az egyik leghíresebb hideg spanyol krémleves, az ajo blanco receptjét hoztuk el nektek. Ma pedig egy hideg, szintén kenyérrel és olívaolajjal készülő paradicsomos spanyol krémleves receptje érkezik. Nem, ez sem gazpacho!