Nincs jobb dolog a tavasszal frissen fejtett, zsenge, édes zöldborsónál. Nem véletlenül tartozik legkedvesebb gyerekkori gasztroemlékeink közé a frissen fejtett borsó édes íze. Egyértelműen munkásabb magunkak fejteni, de megéri azt a kevéske időt. Nem szemfényvesztés, tényleg édesebb a friss borsó, itt leírtuk már a titkot. A zsenge cukorborsónak rövid a szezonja, de most még éppen borsóhegyek állnak a piacokon, ne hagyjátok ki! Egy zöldborsós hétköznapi menüt hoztunk nektek, ami együtt és külön-külön is megállja a helyét.
Május végén - június elején találkozhatunk először a zsenge cukorborsóval a piacokon. Ilyenkor már a spárga is elérhető áron kapható, de még zsenge. Érdemes kiélvezni mindkét zöldséget, rövid a szezonjuk, és ilyenkor a legfinomabbak! Kombinálhatjátok bátran más szezonális alapanyaggal. Csak néhány gyors ötlet: a spárga-eper, a borsó-reteklevél (pl. pestó formájában) nagyon jól összeillenek.Húsmentes Hétfői receptsorozatunkban szezonális alapanyagokból hozunk nektek egyszerű, hétköznapi recepteket. A május végi piac kedvencei a zsenge borsó és a spárga. Érdemes szezonális ízek és alapanyagok kombinálásával kísérleztezni, mert a természet nagyon jó konyhafőnök! Ez a két zsenge, üdezöld, tavaszi alapanyag pedig nemcsak látványra illenek össze, de ízre és struktúrára is jó párosnak bizonyulnak a tányéron.
A természet tudja, hogy az évszakok és a hőmérséklet változásával mire van szükségünk. Tavasszal friss, zöld leveleket és hajtásokat kívánunk, és a természet is ezt kínálja - például friss spenót, zsenge cukkini, fiatal tök és káposzta, medvehagyma, zsenge borsó és spárga formájában. Most a legzsengébb, legfiatalabb spenótlevelekből készítettünk - elsősorban főzés nélkül - háromféle ételt/italt.
Előző cikkünkben a tavaszi étkezésről írtunk, a májtisztító étkezéshez adtunk néhány jótanácsot. Ehhez a témához illeszkedik mai húsmentes receptünk is, melyet Poór Balázs, a kínai gyógyító konyha szakértője készített el a Makifood Főzőiskola "Tavaszi nagytakarítás" kurzusán.
Nem véletlenül indítottuk Húsmentes Hétfői recept- és vacsorasorozatunkat a 100fokon, illetve a Makifood Főzősikolában. A vegetáriánus konyháról a legtöbb embernek még mindig nagyon unalmas és ízetlen ételek jutnak eszébe: rántott sajt, rántott gomba, esetleg valami zöldsaláta. Pedig ha körülnézünk a piacon, a zöldségekből és gyümölcsökből sokkal szélesebb - a szívárvány minden színében pompázó - választék áll rendelkezésükre mint a húsfélékből, mégsem tanultuk meg őket kreatívan használni. Mit jelent tehát az "új vegetáriánus" konyha? Chef Makival beszélgetünk erről, aki egy Japánban tradicionális, "új vegetáriánus" étel receptjét is elhozta.