AJÁNLÓ
 
13:13
2014. 04. 07.
Zokniban alszol? Hideg kezed, lábad? Gyakran vagy náthás és nem tudod az okát? Hőérzetünkön...
A bejegyzés folyatódik
 
13:13
2014. 04. 07.
Húsmentes Hétfői receptsorozatunk részeként Chef Maki most egy gyorsan elkészíthető, csupa...
A bejegyzés folyatódik
 
13:13
2014. 04. 07.
Aki nem vegetáriánus, viszont hús csak nagy ritkán kerül a tányérjára, na, neki tud jól...
A bejegyzés folyatódik
 
13:13
2014. 04. 07.
Az ázsiai konyha elképzelhetetlen az ínycsiklandó, illatos töltött gombócok nélkül, amelyek...
A bejegyzés folyatódik
 
13:13
2014. 04. 07.
Az ázsiai tésztaételek a streetfood-ot kínáló éttermek sztárjai. Ha otthon is szeretnéd...
A bejegyzés folyatódik
Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Előző cikkünkben a tavaszi étkezésről írtunk, a májtisztító étkezéshez adtunk néhány jótanácsot. Ehhez a témához illeszkedik mai húsmentes receptünk is, melyet Poór Balázs, a kínai gyógyító konyha szakértője készített el a Makifood Főzőiskola "Tavaszi nagytakarítás" kurzusán.

A sült zöldségek bár bő olajban sülnek, de mivel nem hagyományos panírba burkolóznak, ezért nem szívják meg magukat olajjal és a rövid sütési idő alatt megőrzik roppanós frissességüket. A mártás édes íze táplálja a lép-hasnyálmirigyet és harmonizálja a májat, és a savanyú íz is a májat éri el először, annak munkáját támogatja. 

A májtisztító tavaszi étkezésről előző cikkünkben olvashattok részletesen. 

Hozzávalók:
1 karalábé
1 kisebb fej karfiol
2 szárzeller
1 kisebb fej brokkoli
4 sárgarépa
2-3 db tojás
kukoricaliszt
hidegen sajtolt olaj a sütéshez

A mártáshoz:
3 db szárított fafülgomba vízbe áztatva
5 dkg zöldborsó
2 tk burgonyakeményítő/burgonyaliszt
2 ek víz
4 ek rizsecet/borecet
4 ek nádcukor
4 ek passzírozott paradicsom
1 tk só
1 tk sötét szójaszósz
2 tk száraz sherry vagy vodka
1 gerezd finomra vágott fokhagyma
5 dkg ananász kockára vágva

A zöldségeket nagyobb darabokra/hasábokra vágjuk, a karfiolt és a brokkolit rózsáira szedjük. Egy wokot vagy mély serpenyőt félig megtöltünk hidegen sajtolt olajjal és felhevítjük. Közben egy tálban elhabarunk 2-3 tojást és bekenjük vele a zöldségdarabokat, majd rájuk szitáljuk a kukoricalisztet, hogy mindenütt egyenletesen befedje.

A forró olajban kisütjük az így bepanírozott zöldségeket – nem sütjük sokáig, csak, hogy roppanós legyen. Konyhai papírtörlőre szedjük őket.

A mártáshoz a beáztatott gombát lecsepegtetjük, kinyomkodjuk és apró kockákra vágjuk. Az ananászt is apró kockákra vágjuk. A zöldborsót 2 percre forrásban lévő vízbe áztatjuk, majd leszűrjük. Összekeverjük a burgonyalisztet a hideg vízzel, hozzáadjuk a többi ízesítőt: az ecetet, cukrot, paradicsompürét, sót, szójaszószt és az alkoholt.

Nagy lángon kevés olajat hevítünk egy wokban, beledobjuk a fokhagymát, majd hozzáadjuk a gombát, a zöldborsót és az ananászt. Felöntjük a gomba áztatóvizével és egy kevés ananászlével, hogy ellepje és pár percig pároljuk. Átkeverjük a mártást és ráöntjük a zöldségekre. Felforraljuk és besűrítjük.

A sült zöldségeket ezzel a mártással leöntve tálaljuk.

Kapcsolódó cikkek:
Kínai konyha - receptek 
Tavaszi tisztítókúráról, tisztító étkezésről 
A kínai gyógyító konyháról írt cikkeinket/receptjeink

Ha érdekelnek a tisztító ételek és húsmentes konyha, a Makifood Főzőiskola következő ótráit/vacsoráit ajánljuk: 
Húsmentes Hétfői Vacsora
 (minden hónap első hétfőjén)
Április 12-e, szombat - Az új vegetáriánus
 (izgalmas zöldségételek) 

A cikk szerzője Farkas Viktória, az Étel, ital, kicsi Vú, és Kicsi Vú 5elem konyhája c. blogok szerzője.

Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk.

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog