Előző cikkünkben a tavaszi étkezésről írtunk, a májtisztító étkezéshez adtunk néhány jótanácsot. Ehhez a témához illeszkedik mai húsmentes receptünk is, melyet Poór Balázs, a kínai gyógyító konyha szakértője készített el a Makifood Főzőiskola "Tavaszi nagytakarítás" kurzusán.
A sült zöldségek bár bő olajban sülnek, de mivel nem hagyományos panírba burkolóznak, ezért nem szívják meg magukat olajjal és a rövid sütési idő alatt megőrzik roppanós frissességüket. A mártás édes íze táplálja a lép-hasnyálmirigyet és harmonizálja a májat, és a savanyú íz is a májat éri el először, annak munkáját támogatja.
A májtisztító tavaszi étkezésről előző cikkünkben olvashattok részletesen.
Hozzávalók:
1 karalábé
1 kisebb fej karfiol
2 szárzeller
1 kisebb fej brokkoli
4 sárgarépa
2-3 db tojás
kukoricaliszt
hidegen sajtolt olaj a sütéshez
A mártáshoz:
3 db szárított fafülgomba vízbe áztatva
5 dkg zöldborsó
2 tk burgonyakeményítő/burgonyaliszt
2 ek víz
4 ek rizsecet/borecet
4 ek nádcukor
4 ek passzírozott paradicsom
1 tk só
1 tk sötét szójaszósz
2 tk száraz sherry vagy vodka
1 gerezd finomra vágott fokhagyma
5 dkg ananász kockára vágva
A zöldségeket nagyobb darabokra/hasábokra vágjuk, a karfiolt és a brokkolit rózsáira szedjük. Egy wokot vagy mély serpenyőt félig megtöltünk hidegen sajtolt olajjal és felhevítjük. Közben egy tálban elhabarunk 2-3 tojást és bekenjük vele a zöldségdarabokat, majd rájuk szitáljuk a kukoricalisztet, hogy mindenütt egyenletesen befedje.
A forró olajban kisütjük az így bepanírozott zöldségeket – nem sütjük sokáig, csak, hogy roppanós legyen. Konyhai papírtörlőre szedjük őket.
A mártáshoz a beáztatott gombát lecsepegtetjük, kinyomkodjuk és apró kockákra vágjuk. Az ananászt is apró kockákra vágjuk. A zöldborsót 2 percre forrásban lévő vízbe áztatjuk, majd leszűrjük. Összekeverjük a burgonyalisztet a hideg vízzel, hozzáadjuk a többi ízesítőt: az ecetet, cukrot, paradicsompürét, sót, szójaszószt és az alkoholt.
Nagy lángon kevés olajat hevítünk egy wokban, beledobjuk a fokhagymát, majd hozzáadjuk a gombát, a zöldborsót és az ananászt. Felöntjük a gomba áztatóvizével és egy kevés ananászlével, hogy ellepje és pár percig pároljuk. Átkeverjük a mártást és ráöntjük a zöldségekre. Felforraljuk és besűrítjük.
A sült zöldségeket ezzel a mártással leöntve tálaljuk.
Kapcsolódó cikkek:
Kínai konyha - receptek
Tavaszi tisztítókúráról, tisztító étkezésről
A kínai gyógyító konyháról írt cikkeinket/receptjeink
Ha érdekelnek a tisztító ételek és húsmentes konyha, a Makifood Főzőiskola következő ótráit/vacsoráit ajánljuk:
Húsmentes Hétfői Vacsora (minden hónap első hétfőjén)
Április 12-e, szombat - Az új vegetáriánus (izgalmas zöldségételek)
A cikk szerzője Farkas Viktória, az Étel, ital, kicsi Vú, és Kicsi Vú 5elem konyhája c. blogok szerzője.
Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk.