Zokniban alszol? Hideg kezed, lábad? Gyakran vagy náthás és nem tudod az okát? Hőérzetünkön megfelelő táplálkozással rengeteget változtathatunk! Szerzőnk Poór Balázs, a kínai gyógyító konyha szakértőjének az óráján járt a Makifood Főzőiskolában. A hagyományos kínai orvoslás nem tesz különbséget étel és gyógyszer között. Ha megfogadod tanácsait, felvértezheted magad a téli nyavalyák ellen.
Nagyanyáink még tudták, hogyan alkalmazkodjanak az évszakváltás kihívásaihoz. Esélyük sem volt decemberben görög salátát készíteni, abból gazdálkodtak, amit a kamra adott. Elvermelt gyökérzöldségek, szárított hüvelyesek, aszalt gyümölcsök és olajos magvak, házilag savanyított káposzta, némi hús és gabona képezte télre a túlélőkészletet, ebből kellett gazdálkodni. A természet bölcs, azt adta, amire a nagy hidegben szüksége van a szervezetnek.
8 jó tanács a téli táplálkozáshoz:
1. Kerüld a hideg, hűtő hatású ételeket
Tudtad, hogy a déli gyümölcsök (narancs, kivi, ananász és társai), a savanyított tejtermékek (kefír, joghurt), a sör és az ásványvíz kifejezetten hűtő hatásúak? (A hűtő hatású ételekről és italokról Maki korábban itt írt.) Egy pohár joghurt, egy kevés nyers müzli és 2 dl narancslé reggelire például kisebb hidegsokk a gyomornak.
2. Indítsd főtt, meleg étellel a napod
A reggelid télen lehetőleg meleg étel legyen. Édes-gyümölcsös kásával vagy zöldséges-húsos levessel is kibélelheted a gyomrod, a lényeg, hogy beindítsd reggel az energiaáramlást. Éjszaka kihűl a test, jót tesz neki ébredés után a meleg étel-ital.
Meleg reggelikhez és kásákhoz itt
Forró, tápláló levesekhez pedig itt találtok recepteket
3. Wokozz, párolj, piríts, főzz
Télen minimalizáld a nyersétel-fogyasztásodat, mert a nyers étel hűt. Ne félj, egy kevés savanyú káposzta és a leves tetejére szórt aprított petrezselyemzöld segít fedezni a C-vitaminszükségleted. A gyümölcsöket is párold meg - a gyors hőkezeléssel a vitaminok megmaradnak, ezért jó a wokozás! -, készíts belőlük kompótot vagy süsd meg őket sütőben. A zöld leveleseket pedig forgasd át gyorsan wokban egy kevés olajon. A tél egyébként a hosszan főtt levesek, az egytálételek és a sütőben sültek ideje.
Egy őszi-téli zöldségwok recept Makitól
4. Ne félj a kalóriáktól
Mivel a zord időjárás elviselése sok meleget és energiát követel, télen rövidebb a tiltólista. Ösztönösen több fehérjét és zsiradékot kívánunk, ezért egyél nyugodtan tojást és hüvelyeseket, akár legyél egy kicsit "flexiteriánusabb" mint általában - ha ez az amire a szervezetednek szüksége van.
Ázsiai gőzgombóc receptek (húsos és húsmentes verzióban) Makitól - videórecept!
A flexiteriánus étkezésről itt írtunk többet
5. Nem baj, ha csíp – fűszerezz
Egy kevés csípős íz jól jön a hidegben, serkenti a vérkeringést, kitágítja a kapillárisokat. Használj nyugodtan melegítő hatású, csípős fűszereket: gyömbért, fahéjat, szegfűszeget, kardamomot, ánizst, csillagánizst és cayenneborsot. A hagymafélék is ebbe a kategóriába esnek: a vöröshagyma, fokhagyma, póré mind csíp és melegít. Túlzásba azért ne ess, mert akkor ellenkező hatást érsz el: kitágulnak a pórusaid és izzadni fogsz, ami pedig hűti a tested.
Fűszeres thai és indiai receptek
6. Főzz alkohollal
Nyugodtan löttyints kevés jófajta vörösbort a raguba vagy a levesbe. Egyrészt kiemeli az ízeket, másrészt melegít és megmozgatja benned a csít, azaz az energiát.
7. Sózz bátrabban
A sós íz a testünkben befelé vezeti az energiát és információ a vesének, amely télen különösen érzékeny a hidegre. A természetes sós ízek, úgy mint a szójaszósz, a miszó, a tengeri állatok és növények (algák) és a hüvelyesek mind táplálják a vesét és így különösen hasznosak a téli időszakban.
Japán (szójaszószos, miszós, algás) receptjeinket itt találod
8. Szeresd a feketét
Nem a kávéra gondolunk, hanem arra az érdekes tényre, hogy minél sötétebb színű egy zöldség, annál nagyobb az ásványi anyagtartalma, és ezért annál kedvezőbben hat a vesére. Télen válaszd mindenből a sötétebb fajtát: egyél vadrizst, fekete szezámot, fafülgombát és fekete babot.
Itt egy igazi őszi-téli melengető fekete babos enchilada recept Makitól
A cikket Farkas Viktória, az Étel, ital, kicsi Vú blog szerzője írta
Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk