AJÁNLÓ
 
09:09
2013. 10. 25.
Ha a kánikulában semmi másra nem tudtok gondolni, csak a fagyira és a dinnyére, de már nagyon...
A bejegyzés folyatódik
 
09:09
2013. 10. 25.
Legyünk őszinték, ezt az édességet nem 10 perc elkészíteni, különösen mivel a hozzávalók...
A bejegyzés folyatódik
 
09:09
2013. 10. 25.
Még mindig eper - használjuk ki azt a kevés időt, amíg kapható! Egy olyan desszert következik,...
A bejegyzés folyatódik
 
09:09
2013. 10. 25.
Ez a hosszú hétvége nem a szabadtéri programokról fog szólni, és sajnos még mindig nem kerülnek...
A bejegyzés folyatódik
 
09:09
2013. 10. 25.
"Umeboshi? Azt eszik vagy isszák? Az umeboshi japán szilva fajta, a makrobiotikában igazi superfood-ként...
A bejegyzés folyatódik
Help Sales ÁSZF
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Aki nem vegetáriánus, viszont hús csak nagy ritkán kerül a tányérjára, na, neki tud jól jönni néhány flexiteriánus recept. A flexiteriánus ételek húsosan és húsmentesen is elkészíthetőek: a hússal vagy hús nélkül (egy zöldséges verzióban). Kiválóak például a húsimádó férj és a vega feleség számára, mert nem kell két különböző ételt főzni. Ezt a gőzgombócot Maki legutóbbi Flexiteriánus óráján készíthették el a résztvevők húsos és zöldséges verzióban. A receptet közkinccsé tesszük - ezúttal a zöldséges töltelékkel.

A gőzgombóc mindenkinek ismerős lehet, ha máshonnan nem, a síelésekről - a hütték gőzölgő, mákos gőzgombócai. Ázsiában a sós változata ismertebb, de desszertként, édes töltelékkel is fogyasztják. Ahogyan a neve is mutatja, a gombócok pára fölött főnek, gőzölődnek. Az ázsiai konyhában bambuszpárolót használnak, amit wok-ra helyeznek, de ha ez nincs otthon, bármilyen más párolóval megoldható a gombócok elkészítése. 

Gőzgombóc gombás-bambuszos töltelékkel (vegán):

Hozzávalók a tésztához:
- 3/4 csésze meleg tej vagy víz
- 1 és 1/4 teáskanál szárított élesztő
- 1,5 evőkanál rapadura (finomítatlan nádcukor) vagy 1/4 darab pálmacukor
- 1 és 3/4 csésze liszt + kevés a gyúráshoz
- 1 evőkanál kókuszolaj
- 1 teáskanál sütőpor
- 1/4 teáskanál só

Hozzávalók a töltelékhez:
- 2 evőkanál olaj
- 3-4 db fafül gomba, feloldva és apróra vágva
- 3-4 db szárított shiitake, feloldva és apróra vágva (az áztató vizet őrizzük meg!)
- 1/4 csésze bambuszrügy, felaprítva
- 2-3 szál zöldhagyma, felaprítva
- 1 db répa, reszelve
- kis darab (3 cm) friss gyömbér, felaprítva
- 1-2 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 1/4 káposzta, apróra vágva
- 2 evőkanál shoyu szójaszósz
- 1 teáskanál tápióka keményítő
- só, bors
- 1 csésze főtt rizs cérnametélt, felaprítva



A tészta elkészítése:
Öntsük a tejet vagy vizet egy tálba, keverjük el benne az élesztőt és a cukrot és hagyjuk pihenni 15 percig. Egy tálba tegyünk 3 csésze lisztet, öntsük hozzá a megkelt élesztőt és kézzel kezdjük el összegyúrni. Gyúrjuk, amíg összeáll tésztává és már nem ragad a tálhoz. Dagasszuk tovább lisztes felületen addig, amíg a tészta felülete szép sima lesz és ha a tésztát benyomjuk az egyik ujjunkkal, akkor a keletkező mélyedés visszapattan. Az összegyúrt tésztát tegyük vissza a tálba, fedjük le egy nedves konyharuhával és pihentessük meleg helyen kb. 1-1,5 óráig. Lisztezett felületen gyúrjuk/dagasszuk át újra a tésztát, osszuk egyenlő teniszlabda méretű darabokra és kevés kókuszolajjal kenjük be a felületüket. Szórjunk egy kevés sütőport és sót a munkafelületre és gyúrjuk a tésztát addig, amíg a kókuszolajat beledolgozzuk a tésztába és a felülete szép sima lesz. Tegyük vissza egy tálba és pihentessük még 15 percig. Ezután nyújtsuk ki a tésztát 3 mm vastagságúra, kenjük meg vízzel, tegyünk a közepére a töltelékből, majd a tészta két szemben lévő oldalának széleit a töltelék fölött fogjuk össze és jól nyomjuk össze a tésztát. Ezt ismételjük meg a tészta másik két szélével is. A végén még jól nyomkodjuk össze a gőzgombóc tetejét. Pihentessük így 30 percig mielőtt megpároljuk.

A töltelék elkészítése:
Hevítsünk olajat egy serpenyőben és pirítsuk meg a gombákat, bambuszrügyet, zöldhagymát, répát, gyömbért, fokhagymát és a káposztát, amíg megpuhulnak. Egy kis tálban keverjük össze a szójaszószt, a tápiókat keményítőt egy kevés shitakee gombás lével (ami az áztatásból maradt) és keverjük jól össze. Öntsük a szójás keveréket a zöldségekre, sózzuk, borsozzuk. Zárjuk el alatta a gázt és keverjük össze a főtt cérnametélttel.

A videóban lépésről-lépésre követhetitek Maki instrukcióit:

 

A flexiteriánus étkezésről

A különböző vegetáriánus irányzatokról - köztük a flexiteriánus étkezésről is - korábbi cikkünkben, itt írtunk. Maki Stevenson, a Makifood Főzőiskola alapítója és tanára, a flexiteriánus étkezés követőjének tartja magát. Ő úgy fogalmaz, hogy flexiteriánus étkezés az, amikor a hús és köret arányát - és szerepét - megfordítjuk a tányérunkon (és táplálkozásunkban), és előtérbe kerülnek, főszerepet kapnak a hús helyett a zöldségfélék. Maki minden szemeszterben tart flexiteriánus kurzust, ahol az érdeklődők megtanulhatják elkészíteni egy-egy étel (kurzusonként általában 4-5 fogás) hagyományos és vegetáriánus verzióját is. 

A Főzőiskola következő Flexiteriánus órája 2013. november 15-én lesz.
Tervezett menü: Tészta szezám szósszal és párolt csirkével/pirított tofuval, Klasszikus Cézár saláta/Vegán Cézár saláta, Nápolyi töltött paprika szardíniával/tengeri moszattal, BBQ tempeh szendvics.

A videót szerzőnk, Terei-Vígh Krisztina, az A' la carte kulinára blog szerzője készítette.

Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk! 

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog