Nem győzzük eleget hangsúlyozni, hogy a hal mennyire jó alternatíva a nehéz, zsíros ételekkel szemben (és nemcsak nyáron). Az omega 3-zsírsavak áldásos hatásairól korábban már írtunk, a lényeg, hogy az alapvető zsírsavakhoz tartoznak, nélkülözhetetlenek az egészséghez, vagyis a szervezetünknek mindenképp hozzá kell jutnia ezekhez, mivel nem képes őket előállítani.
Nemcsak az agyi működésre és a hangulatra vannak pozitív hatással, csökkentik a szívbetegségek kialakulásának esélyét, csökkentik a magas vérnyomást és segítenek megőrizni az erek rugalmasságát.
A tengeri halak általában kitűnő omega-3 forrásnak számítanak. Többféle izgalmas ízvilágot érdemes kipróbálni, amíg megtaláljuk az igazit. Ez a recept a portugál gasztronómiai kultúrát alaposan ismerő Selectfood blog szerzőjétől származik.
Egzotikus sült hal
Hozzávalók:
kb. 1 kg tengeri haltörzs/ filé vagy szelet
1-2 db kókuszdió belseje vagy 1 konzerv kókusztej
1 db kis vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ek reszelt gyömbér
1-2 szár friss (vagy 1-2ek szárított) ázsiai citromfű, felaprítva
1 db csípős chili felaprítva
1 kk frissen őrölt fekete bors
1 ek kurkuma
tengeri só
Elkészítése:
1) A halat fektessük egy hőálló tálba.
2) A hagymát szeleteljük fel nagyon vékony karikákra, a fokhagymákat lapítsuk össze, majd keverjük jól el az összes hozzávalóval.
3) Öntsük rá a halra és pácoljuk benne 20 percig.
4) 180º-os sütőben, lefedés nélkül, kb. 20 perc alatt (attól függően, hogy milyen halat készítünk) süssük készre.
Ha ezek után szeretnétek feltölteni halakkal a hűtőt, olvassátok el a megbízható halasokkal és a halvásárlással kapcsolatos posztjainkat!