Egy kis gasztronómiai utazást teszünk Olaszország Abruzzo tartományába, ahol az emberek húsvétkor hagyományosan piknikezni indulnak.
Abruzzo jellegzetesen állattartó vidék, a kopár hegyvidékeken és a síkságokon megszokott látványnak számítanak bárány- és kecskenyájak. A bárányhúsból készült ételek kiemelkedő szerepet kapnak a régióban, a legismertebbek ezek közül a "báránysült olajbogyóval", az "articsókás bárányláb", a "báránysült tojással és citrommal" és a "báránysült olajbogyóval".
Abruzzóban a húsvét az egyik legfontosabb ünnep, és számos tradíció - és természetesen étel - kapcsolódik hozzá. A bárányból készült fogások vannak a középpontban, a nagymamák pedig süteményt készítenek az unikáiknak: a lányok baba, a fiúk lovacska alakút kapnak.
A húsvét hétfőt (Pasquetta) a helyiek hagyományosan piknikkel töltik, és igencsak megadják a módját a szabadtéri ebédnek. Az egyik fogás a fiadone, vagyis sajttorta, amibe a tojás mellett gyakran cukor és citromhéj is kerül. Hidegen fogyasztják.
Következzen két abruzzói recept a Makifood egyik oktatójától, Chef Rossanától:
Forrás: Flickr - Neil MacIntosh
Cascio e Uovo (Sajtos, tojásos ragu báránnyal)
Hozzávalók:
A tésztához:
12 tojás
160 gramm reszelt parmezán
350 gramm scamorza sajt darabokra tépve
250 ml 3,25 %-os tej
10 gramm zsír
250 ml fehérbor
250 ml forróvíz
A bárányhoz:
5 kg bárány lapocka nagy kockákra vágva
250 ml vörösbor
250 ml víz vagy levesalap
50 ml olíva olaj
só és bors
1 fej fokhagyma
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 150 fokra.
Forrósítsunk fel egy mély serpenyőt a raguhoz. Ha már forró, adjuk hozzá az olajat és a fokhagymát. Amikor a fokhagyma megbarnult, emeljük ki és adjuk hozzá a báránydarabokat. Pirítsuk meg a bárányt, majd öntsük hozzá a vizet és hagyjuk addig főni, amíg a lé elpárolog. Amikor ez megtörtént, adjuk hozzá a bort, és forraljuk el ezt is.
Verjük fel a tojásokat és keverjük össze a sajttal. Adjuk a keveréket a bárányhoz a forró vízzel és a borral. Kezdjünk el lyukakat formálni a raguba, és ellenőrizzük, hogy a bárány egyenletesen oszlik-e el és a folyadék szépen terül-e el az edény alján. Amikor kezd összeállni, tegyük a sütőbe és süssük 45 percig.
Fiadone (Calzone formájú pikáns desszert)
Forrás: Flickr - Martina Agostini
Hozzávalók:
475 gramm ricotta
500 gramm parmezán
2 tojás
A tésztához:
750 gramm liszt
100 ml fehérbor
100 ml olíva olaj
2 tojás
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 150 fokra. Keverjük össze a sajtot és a tojásokat, majd tegyük félre a keveréket.
Formáljunk kis kutat a lisztből és helyezzünk minden hozzávalót a mélyedésbe. Szórjunk rá még lisztet fokozatosan és lassan kezdjük el összekeverni a hozzávalókat! Amikor a keveréket ellepi a liszt, kezdjük el gyúrni a tésztát, míg megfelelő állagú nem lesz. Ha kész, tegyük félre és pihentessük 10 percig.
Nyújtsuk ki nyújtófával vagy tésztanyújtó géppel. Szórjuk meg jól liszttel, amíg pihen, hogy kellőképpen száraz legyen.
Formáljunk kört belőle és halmozzuk rá a tölteléket. Hajtsuk félbe a tésztát és nyomkodjuk össze jó alaposan a széleket. Süssük 20 percig, vagy amíg szükséges.
A tetejét megkenhetjük tojással, hogy szép fényes legyen sütés után.