AJÁNLÓ
 
09:00
2015. 03. 27.
Egy nagyon könnyen elkészíthető, abszolút kezdő konyhatündérek számára is bevethető receptet...
A bejegyzés folyatódik
 
09:00
2015. 03. 27.
Valójábannemis mexikói, hanem egy Tex Mex fogást ajánlunk a csípősen hideg estékre, a Húsmentes...
A bejegyzés folyatódik
 
09:00
2015. 03. 27.
Nem gondoltuk volna, hogy már ilyenkor melegítő levest készítünk, de az időjárás miatt...
A bejegyzés folyatódik
 
09:00
2015. 03. 27.
Bár úgy tűnik, egy kicsit korábban köszönt be az idén a kora ősz, a nyár végi esték még...
A bejegyzés folyatódik
 
09:00
2015. 03. 27.
Ha a kánikulában semmi másra nem tudtok gondolni, csak a fagyira és a dinnyére, de már nagyon...
A bejegyzés folyatódik
Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Egy kis gasztronómiai utazást teszünk Olaszország Abruzzo tartományába, ahol az emberek húsvétkor hagyományosan piknikezni indulnak.

Abruzzo jellegzetesen állattartó vidék, a kopár hegyvidékeken és a síkságokon megszokott látványnak számítanak bárány- és kecskenyájak. A bárányhúsból készült ételek kiemelkedő szerepet kapnak a régióban, a legismertebbek ezek közül a "báránysült olajbogyóval", az "articsókás bárányláb", a "báránysült tojással és citrommal" és a "báránysült olajbogyóval".

Abruzzóban a húsvét az egyik legfontosabb ünnep, és számos tradíció - és természetesen étel - kapcsolódik hozzá. A bárányból készült fogások vannak a középpontban, a nagymamák pedig süteményt készítenek az unikáiknak: a lányok baba, a fiúk lovacska alakút kapnak.

A húsvét hétfőt (Pasquetta) a helyiek hagyományosan piknikkel töltik, és igencsak megadják a módját a szabadtéri ebédnek. Az egyik fogás a fiadone, vagyis sajttorta, amibe a tojás mellett gyakran cukor és citromhéj is kerül. Hidegen fogyasztják.

Következzen két abruzzói recept a Makifood egyik oktatójától, Chef Rossanától:

Forrás: Flickr - Neil MacIntosh

Cascio e Uovo (Sajtos, tojásos ragu báránnyal)

Hozzávalók:

A tésztához:
12 tojás
160 gramm reszelt parmezán
350 gramm scamorza sajt darabokra tépve
250 ml 3,25 %-os tej
10 gramm zsír
250 ml fehérbor
250 ml forróvíz

A bárányhoz:
5 kg bárány lapocka nagy kockákra vágva
250 ml vörösbor
250 ml víz vagy levesalap
50 ml olíva olaj
só és bors
1 fej fokhagyma

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 150 fokra.
Forrósítsunk fel egy mély serpenyőt a raguhoz. Ha már forró, adjuk hozzá az olajat és a fokhagymát. Amikor a fokhagyma megbarnult, emeljük ki és adjuk hozzá a báránydarabokat. Pirítsuk meg a bárányt, majd öntsük hozzá a vizet és hagyjuk addig főni, amíg a lé elpárolog. Amikor ez megtörtént, adjuk hozzá a bort, és forraljuk el ezt is.

Verjük fel a tojásokat és keverjük össze a  sajttal. Adjuk a keveréket a bárányhoz a forró vízzel és a borral. Kezdjünk el lyukakat formálni a raguba, és ellenőrizzük, hogy a bárány egyenletesen oszlik-e el  és a folyadék szépen terül-e el az edény alján. Amikor kezd összeállni, tegyük a sütőbe és süssük 45 percig.


Fiadone (Calzone formájú pikáns desszert)

Forrás: Flickr - Martina Agostini

Hozzávalók:

475 gramm ricotta
500 gramm parmezán
2 tojás

A tésztához:
750 gramm liszt
100 ml fehérbor
100 ml olíva olaj
2 tojás

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 150 fokra. Keverjük össze a sajtot és a tojásokat, majd tegyük félre a keveréket.
Formáljunk kis kutat a lisztből és helyezzünk minden hozzávalót a mélyedésbe. Szórjunk rá még lisztet fokozatosan és lassan kezdjük el összekeverni a hozzávalókat! Amikor a keveréket ellepi a liszt, kezdjük el gyúrni a tésztát, míg megfelelő állagú nem lesz. Ha kész, tegyük félre és pihentessük 10 percig.

Nyújtsuk ki nyújtófával vagy tésztanyújtó géppel. Szórjuk meg jól liszttel, amíg pihen, hogy kellőképpen száraz legyen.


Formáljunk kört belőle és halmozzuk rá a tölteléket. Hajtsuk félbe a tésztát  és nyomkodjuk össze jó alaposan a széleket. Süssük 20 percig, vagy amíg szükséges.
A tetejét megkenhetjük tojással, hogy szép fényes legyen sütés után.

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog