Gigantikus vacsorák, tengeri herkentyűk és persze pasták: az olaszoknál az étkezés áll az ünnep középpontjában.
Olaszország már hetekkel az ünnep előtt karácsonyi lázban ég: már december 8-án elkezdődik a karácsonyi díszítés, de adventi koszorúk helyett mindenki betlehemi jászolt készít. Ez a lelkesedés nem csökken, sőt, december 24-től éri el a maximumot.
A teljesség igénye nélkül bemutatunk néhány karácsonyi fogást, hátha egy kis inspirációt jelentenek az otthoni menü elkészítéséhez! Fontos megemlíteni, hogy nem is beszélhetünk "olasz" konyháról, mert régiónként változó, hogy mi kerül az ünnepi asztalokra.
A zampone - forrás: iloveitalianfood.org
Egy kis gasztronómiai utazást teszünk Olaszország Abruzzo tartományába, ahol az emberek húsvétkor hagyományosan piknikezni indulnak.
Abruzzo jellegzetesen állattartó vidék, a kopár hegyvidékeken és a síkságokon megszokott látványnak számítanak bárány- és kecskenyájak. A bárányhúsból készült ételek kiemelkedő szerepet kapnak a régióban, a legismertebbek ezek közül a "báránysült olajbogyóval", az "articsókás bárányláb", a "báránysült tojással és citrommal" és a "báránysült olajbogyóval".
Abruzzóban a húsvét az egyik legfontosabb ünnep, és számos tradíció - és természetesen étel - kapcsolódik hozzá. A bárányból készült fogások vannak a középpontban, a nagymamák pedig süteményt készítenek az unikáiknak: a lányok baba, a fiúk lovacska alakút kapnak.
A húsvét hétfőt (Pasquetta) a helyiek hagyományosan piknikkel töltik, és igencsak megadják a módját a szabadtéri ebédnek. Az egyik fogás a fiadone, vagyis sajttorta, amibe a tojás mellett gyakran cukor és citromhéj is kerül. Hidegen fogyasztják.
Következzen két abruzzói recept a Makifood egyik oktatójától, Chef Rossanától:
Forrás: Flickr - Neil MacIntosh