Egy kis gasztronómiai utazást teszünk Olaszország Abruzzo tartományába, ahol az emberek húsvétkor hagyományosan piknikezni indulnak.
Abruzzo jellegzetesen állattartó vidék, a kopár hegyvidékeken és a síkságokon megszokott látványnak számítanak bárány- és kecskenyájak. A bárányhúsból készült ételek kiemelkedő szerepet kapnak a régióban, a legismertebbek ezek közül a "báránysült olajbogyóval", az "articsókás bárányláb", a "báránysült tojással és citrommal" és a "báránysült olajbogyóval".
Abruzzóban a húsvét az egyik legfontosabb ünnep, és számos tradíció - és természetesen étel - kapcsolódik hozzá. A bárányból készült fogások vannak a középpontban, a nagymamák pedig süteményt készítenek az unikáiknak: a lányok baba, a fiúk lovacska alakút kapnak.
A húsvét hétfőt (Pasquetta) a helyiek hagyományosan piknikkel töltik, és igencsak megadják a módját a szabadtéri ebédnek. Az egyik fogás a fiadone, vagyis sajttorta, amibe a tojás mellett gyakran cukor és citromhéj is kerül. Hidegen fogyasztják.
Következzen két abruzzói recept a Makifood egyik oktatójától, Chef Rossanától:
Forrás: Flickr - Neil MacIntosh
Hét elején életmentő konyhai tippeket kaphattatok Chef Makitól kánikulára. Kiderült, mit érdemes enni-inni, mely ételek és italok hűtik le a szervezetünket. Ilyen melegben nagyon jól tud esni egy adag hűsítő, gyorsan, egyszerűen elkészíthető édesség is. Viszont nincs az az elszánt konyhatündér akinek nagy kedve volna bekapcsolni a sütőt. Jó hírünk, hogy vannak olyan sütemények (igen: torták is!), melyek nem igényelnek sütést, csak egy kis türelmet, hogy kivárjuk míg kellőképpen lehűlnek.
Ugye volt már olyan pillanat, amikor hirtelen valamilyen édességre lett volna szükség? Finomra, szépre, egyszerűre, gyorsra. Akár torta is lehetne... de a torta nem otthonra való. Ez legalábbis az általános nézet. A többség a torta szó hallatán rögtön cukrászdában gondolkodik, eszébe sem jut otthon hozzáfogni. Miért nem? Mert bonyolult. Mert könnyen elrontható. Mert időigényes.. és még sorolhatnám az okokat. Pedig a torta igenis lehet gyorsan elkészíthető, finom és még akár szép is, házilag, ráadásul vagyonokat sem kell rá feltétlenül költenünk.