Ugye volt már olyan pillanat, amikor hirtelen valamilyen édességre lett volna szükség? Finomra, szépre, egyszerűre, gyorsra. Akár torta is lehetne... de a torta nem otthonra való. Ez legalábbis az általános nézet. A többség a torta szó hallatán rögtön cukrászdában gondolkodik, eszébe sem jut otthon hozzáfogni. Miért nem? Mert bonyolult. Mert könnyen elrontható. Mert időigényes.. és még sorolhatnám az okokat. Pedig a torta igenis lehet gyorsan elkészíthető, finom és még akár szép is, házilag, ráadásul vagyonokat sem kell rá feltétlenül költenünk.
Kezdjük az elején. Vannak alaptípusok, amiket szépen fel lehet turbózni és egész különlegességeket is ki lehet belőlük hozni. Ügyelve az arányokra variálhatjuk a fűszerezést és az alapanyagokat is. Persze ehhez kell egy kis rutin és alkotókedv, de azok se csüggedjenek, akik pontos receptek alapján dolgoznának inkább - az is lesz bőven.
Kekszalapú és sütés nélküli torták
A sütés nélküli torták igazi felüdülést jelentenek a konyhában. Kell egy kis keksz, valamilyen krém, némi hűtési idő, esetleg egy kis gyümölcs és már kész is. És, hogy a dolog mégse legyen unalmas, ezzel is lehet bőven variálni. A keksz lehet zabkeksz vagy más jellegű, édes vagy natúr, sőt, keksz helyett használhatunk akár zabpelyhet is. A krém lehet csokis, musse-jellegű, túrókrém, mascarpone, gyümölcs - ami éppen otthon van.
Az alap általában valamilyen lisztes kekszből, vajból, esetleg mézből áll. A kekszet ki lehet cserélni müzlire, puffasztott rizsre, zabpehelyre is. Tapasztalatom szerint kb 17-25 dkg keksz vagy más előbb említett alapanyag kell egy nagyobb (24-26 centis) tortaformához. Ezt össze kell törni és 5-8 dkg megolvasztott vajjal elkeverni, majd a forma alját ki kell vele tölteni. Jól meg kell lapogatni, hogy szépen összeálljon.
A krém többféle lehet:
Amit sütni lehet: ez esetben 4 tojás sárgát habosra kell keverni 2-3 ek cukorral, 2-3 dl tejszínnel és 4 ek átszitált liszttel. Ez az alap fűszerezhető kedvünk szerint és keverhető bele pl túró, bogyós gyümölcs, aszalt gyümölcs. Ezt a masszát kell ráönteni a torta alapra, amit előzőleg kirakhatunk gyümölcsökkel is. Ezt a változatot a sütőben 10-15 percig kell sütni 180 fokon. A megmaradt fehérjét 4-5 ek cukorral keményre verjük és a torta tetejére kenjük, és további 10 percig sütjük .
Amit csak hűteni kell: ez általában túróból, sűrített tejből vagy mascarpone-ból készül. Minimum 50 dkg kell egy tortához, de a 75 dkg a legjobb. Ezt el szoktam keverni 2 dl natúr joghurtttal, cukorral vagy mézzel ízlés szerint, és hozzá szoktam adni 2 zselatin lapot, úgy, hogy egy kevés krémet felmelegítek és abban felolvasztom, majd a többi krémhez keverem. Ha kicsit extrábbat (és kalóriadúsabbat) szeretnénk, akkor 100-200 gr olvasztott fehér csokit is lehet hozzá keverni. Ez esetben nem szükséges a joghurt és a zselatinlap.
Érdemes krémekkel-ízekkel-gyümölcsökkel kísérletezni, mert nagyon különleges és finom ízkombinációkat hozhatunk létre. (Itt még többet olvashattok a keksz alapú torták készítéséről.)
Íme néhány tipp a teljesség igénye nélkül:
- narancsos étcsokis mascarpone torta
- chilis étcsokis túrótorta
- kardamonos étcsokis mascarpone torta
- levendulás túrótorta szilvalekvárral, amaretti keksz alappal
- piros bogyós gyümölcsös túrótorta, sütve, corn flakes alappal
- rebarbarás keksztorta, sütve
- vaníliás mascarpone torta portói zselével
- tonkababos túrótorta, fehércsokoládé habbal
- citromos, lime-os mentás mascarpone torta
És néhány recept:
Banános keksztorta
Joghurtos cheesecake parfé
Nyers málnás kesudiós torta
Levendulás-kardamonos csokoládé tart
Nyers csokoládétorta (avokádóval)
Mandulás mascarpone torta
Sajttorta datolyás-kókuszos keksz alapon
Cheesecake - sajttorta/túrótorta
A keksz alapú torták egyik legismertebb speciális változata, a sütést igénylő cheesecake. Mostanság hatalmas divat, nem véletlen, könnyen elkészíthető és igen ütős torta. Két dologra kell figyelni és nagyot nem hibázhatunk: az egyik, hogy nem szabad túlsütni, a torta közepe még lehet egy kicsit rezegős, mert miután kihűlt és pihent eleget hűtőben, teljesen megszilárdul.
Illetve érdemes kis türelmet tanúsítanunk, mert ez az a torta aminek pár óra vagy egy éjszaka a hűtőben kifejezetten jót tesz. A sütemény csak hülést követően válik jól szeletelhetővé, a krém és a keksz alap így érik össze igazán.
New york cheesecake
Epres sajttorta
Csokoládés sajttorta málnával
Piszke sajttortája sűrített tejjel
Gyümölcsös torták
Végül, de nem utolsó sorban szót kell ejteni a gyümölcsös tortákról. A tavasz közeledtével egyre több szezonális gyümölcs kerül a piacok pultjaira. Ha túl sokat vettünk volna egy-egy gyümölcsből, mielőtt esetleg tényleg ki kéne dobnunk, esetleg érdemes lehet torta formájában újraértelmezni őket. Lehetőleg friss, szezonális gyümölcsöket használjatok (ezeknek van tényleg jó íze és magas vitamintartalma). Persze télen a tavasszal/nyáron lefagyasztott kerti/piaci gyümölcsök is tökéletesen megfelelnek. Íme néhány kedvcsináló gyümölcsös kompozíció, amit érdemes lehet kipróbálni.
Joghurtos epertorta bodzával
Epres, rebarbarás, citromfüves
Kókuszos epertorta
Epres máktortácskák
Zöldcitromos túrótorta
Mandulás fügetorta
Fordított fügetorta
Charlotte torta
Citromos Pavlova
Habos málnartorta
Fehércsokis feketeszedertorta
Egészséges trükkök sütéshez
1. Teljes kiőrlésű liszt, magvak, pelyhek - Sütéskor a fehér liszt felét, 1/3-át észrevétlenül helyettesíthetjük barna liszttel. Ilyen arányokat használva a teljes kiőrlésű gabona még nem teszi túl nehézzé a tésztát.
2. Margarin helyett - Kerüljük a hidrogénezett növényi zsiradékok (margarin) használatát, helyette süthetünk "igazi" vajjal, kókuszzsírral, illetve hidegen sajtolt olajokat is használhatunk.
2. Cukor helyett - Használjunk minél kevesebb finomított cukrot, helyette süthetünk mézzel. Egy tipp: ha reszelt almát, aszalt gyümölcsöket teszünk a sütemények tésztájához, nem szükséges annyi cukrot/mézet használnunk.
Következő összeállításunkban egyszerű, de "téliesebb", töményebb, olajos magvakkal és zöldséggel készülő (pl.:cékla, répa), valamint csokoládétorták elkészítését mutatjuk be.
A cikket Terei-Vígh Krisztina, az A'la carte kulinária blog szerzője łrta.
A 100fok mentora a Makifood Főzőiskola.
Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk.