A nyári melegben nagyon jól tud esni egy adag hűsítő, gyorsan, egyszerűen elkészíthető jéghideg édesség. Viszont nincs az az elszánt konyhatündér akinek nagy kedve volna bekapcsolni a sütőt. Jó hírünk, hogy vannak olyan sütemények, melyek nem igényelnek sütést, csak egy kis türelmet, hogy kivárjuk míg kellőképpen lehűlnek.
A tavalyi kánikulában két sütés nélküli sütemény és desszert receptjét is elhoztuk már nektek - a Makifood Főzőiskola tanárának, Márk Szonjának a jóvoltából. Szonja (Édesem) sütés nélküli áfonyás sajttortájának és fehércsokoládés-málnás avokádókrém desszertjének receptjét itt találjátok.
Idén nyáron is szükségünk lesz hasonló tippekre és receptekre ha nem szeretnénk bekapcsolni a sütőt... Most szerzőnk, Nagy Zita (Zizi kalandjai) hozott nektek egy szezonális pirosbogyós gyümölcsökből, liszt- és tejtermékek nélkül készülő, ráadásul sütés nélküli tortacsodát.
Nyers szeder-kesudió torta
Hozzávalók:
A recepthez használt bögre 2,5 dl-es
Torta alaphoz:
1 bögre nyers, hámozott mandula
1 bögre friss, puha datolya, kimagozva
(az arab delikátokban, papírdobozos, 0,5kg-os kiszerelésben kapható puha datolyát használjuk, ne a keményre aszaltat)
1 csipet só
Krémhez:
1 és 1/2 bögre nyers kesudió, beáztatva legalább 5 órára
1/3 bögre méz (vegán opció: juharszirup)
1/3 bögre (hidegen sajtolt) kókuszzsír
1 bögre feketeszeder, feketeribizli, áfonya vagy málna (ami éppen szezonális)
2 db citrom frissen facsart leve
1 db vaníliarúd kikapart magjai
A mandulát, a datolyát a sóval együtt tegyük konyhai robotgépbe és aprítsuk fel (nem kell pépesre, de apró darabokra). Akkor megfelelő az állaga, ha kiveszünk belőle egy kis mennyiséget és összegyúrva összeragad. Egy 20 cm-es kapcsos tortaformát teljesen béleljünk ki folpackkal és nyomkodjuk az aljába a datolyás alapot.
A krém elkészítéséhez szűrjük le a vizet a kesudióról. Tegyük a kesut a kifacsart citrom levével a robotgépbe és kezdjük el pürésíteni. Szép lassan adagoljuk hozzá a mézet, a kókuszzsírt és a vaníliát. Ha már jó krémes állagú, akkor öntsük ki belőle az 1/3-át és tegyük félre. A robotgépben maradt 2/3-hoz adjuk a szedret vagy áfonyát és ezzel együtt is pürésítjük. (Éppen mindkét gyümölcs szezonális - nem sokáig, ezért érdemes kihasználni minden lehetőséget a fogyasztásukra.) Öntsük az alapra először a kesus krémet, majd utána a szedres vagy áfonyás krémet és tegyük a fagyasztóba néhány órára, amíg megszilárdul, szeletelhetővé válik, de nem túl kemény.
Ha esetleg maradna belőle, fagyasztóban tárolhatjuk, bármikor elővehetjük amikor éppen egy egészséges hideg édességre fáj a fogunk.
Sütés nélküli áfonyás sajttorta receptünk itt olvasható.
Ha pedig még hidegebb édességgre vágytok ebben a nagy melegben, olvassátok el fagylalt mindentudónkat - tele házi fagyireceptekkel!
És hogy melyek azok az ételek és italok melyek valóban képesek csökkenteni hőségérzetünket és hidratálni szervezetünket?: Maki hűsítő étel- és italtippjeit itt találjátok.
Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk.
A 100fok szakmai mentora a Makifood Főzőiskola.