AJÁNLÓ
 
06:03
2014. 07. 21.
Egyre többen jönnek rá, hogy rossz kedvük és közérzetük hátterében a helytelen táplálkozás...
A bejegyzés folyatódik
 
06:03
2014. 07. 21.
Igen, lehet, hogy nehezen hihető, de létezik finom és könnyen elkészíthető sütemény liszt,...
A bejegyzés folyatódik
 
06:03
2014. 07. 21.
Legutóbbi cikkeinkben két kedvenc őszi szezonális alapanyagunkról, a dióról és fügéről...
A bejegyzés folyatódik
 
06:03
2014. 07. 21.
Hét elején életmentő konyhai tippeket kaphattatok Chef Makitól kánikulára. Kiderült, mit...
A bejegyzés folyatódik
 
06:03
2014. 07. 21.
Jön a birsalmaszezon! A birsalma illata parfümös, íze nyersen fanyar, de ha tudjuk, hogyan nyerhetjük...
A bejegyzés folyatódik
Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

A nyári melegben nagyon jól tud esni egy adag hűsítő, gyorsan, egyszerűen elkészíthető jéghideg édesség. Viszont nincs az az elszánt konyhatündér akinek nagy kedve volna bekapcsolni a sütőt. Jó hírünk, hogy vannak olyan sütemények, melyek nem igényelnek sütést, csak egy kis türelmet, hogy kivárjuk míg kellőképpen lehűlnek.

A tavalyi kánikulában két sütés nélküli sütemény és desszert receptjét is elhoztuk már nektek - a Makifood Főzőiskola tanárának, Márk Szonjának a jóvoltából. Szonja (Édesemsütés nélküli áfonyás sajttortájának és fehércsokoládés-málnás avokádókrém desszertjének receptjét itt találjátok.

Idén nyáron is szükségünk lesz hasonló tippekre és receptekre ha nem szeretnénk bekapcsolni a sütőt... Most szerzőnk, Nagy Zita (Zizi kalandjai) hozott nektek egy szezonális pirosbogyós gyümölcsökből, liszt- és tejtermékek nélkül készülő, ráadásul sütés nélküli tortacsodát.

Nyers szeder-kesudió torta

Hozzávalók:
A recepthez használt bögre 2,5 dl-es

Torta alaphoz:
1 bögre nyers, hámozott mandula
1 bögre friss, puha datolya, kimagozva
(az arab delikátokban, papírdobozos, 0,5kg-os kiszerelésben kapható puha datolyát használjuk, ne a keményre aszaltat)
1 csipet só

Krémhez:
1 és 1/2 bögre nyers kesudió, beáztatva legalább 5 órára
1/3 bögre méz (vegán opció: juharszirup)
1/3 bögre (hidegen sajtolt) kókuszzsír
1 bögre feketeszeder, feketeribizli, áfonya vagy málna (ami éppen szezonális)
2 db citrom frissen facsart leve
1 db vaníliarúd kikapart magjai

A mandulát, a datolyát a sóval együtt tegyük konyhai robotgépbe és aprítsuk fel (nem kell pépesre, de apró darabokra). Akkor megfelelő az állaga, ha kiveszünk belőle egy kis mennyiséget és összegyúrva összeragad. Egy 20 cm-es kapcsos tortaformát teljesen béleljünk ki folpackkal és nyomkodjuk az aljába a datolyás alapot.

A krém elkészítéséhez szűrjük le a vizet a kesudióról. Tegyük a kesut a kifacsart citrom levével a robotgépbe és kezdjük el pürésíteni. Szép lassan adagoljuk hozzá a mézet, a kókuszzsírt és a vaníliát. Ha már jó krémes állagú, akkor öntsük ki belőle az 1/3-át és tegyük félre. A robotgépben maradt 2/3-hoz adjuk a szedret vagy áfonyát és ezzel együtt is pürésítjük. (Éppen mindkét gyümölcs szezonális - nem sokáig, ezért érdemes kihasználni minden lehetőséget a fogyasztásukra.) Öntsük az alapra először a kesus krémet, majd utána a szedres vagy áfonyás krémet és tegyük a fagyasztóba néhány órára, amíg megszilárdul, szeletelhetővé válik, de nem túl kemény.

Ha esetleg maradna belőle, fagyasztóban tárolhatjuk, bármikor elővehetjük amikor éppen egy egészséges hideg édességre fáj a fogunk.

Sütés nélküli áfonyás sajttorta receptünk itt olvasható.

Ha pedig még hidegebb édességgre vágytok ebben a nagy melegben, olvassátok el fagylalt mindentudónkat - tele házi fagyireceptekkel! 

És hogy melyek azok az ételek és italok melyek valóban képesek csökkenteni hőségérzetünket és hidratálni szervezetünket?: Maki hűsítő étel- és italtippjeit itt találjátok. 

Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk.

A 100fok szakmai mentora a Makifood Főzőiskola.



100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog