AJÁNLÓ
 
13:04
2013. 06. 20.
A nyári melegben nagyon jól tud esni egy adag hűsítő, gyorsan, egyszerűen elkészíthető...
A bejegyzés folyatódik
 
13:04
2013. 06. 20.
Egyre többen jönnek rá, hogy rossz kedvük és közérzetük hátterében a helytelen táplálkozás...
A bejegyzés folyatódik
 
13:04
2013. 06. 20.
Igen, lehet, hogy nehezen hihető, de létezik finom és könnyen elkészíthető sütemény liszt,...
A bejegyzés folyatódik
 
13:04
2013. 06. 20.
Legutóbbi cikkeinkben két kedvenc őszi szezonális alapanyagunkról, a dióról és fügéről...
A bejegyzés folyatódik
 
13:04
2013. 06. 20.
Jön a birsalmaszezon! A birsalma illata parfümös, íze nyersen fanyar, de ha tudjuk, hogyan nyerhetjük...
A bejegyzés folyatódik
Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Hét elején életmentő konyhai tippeket kaphattatok Chef Makitól kánikulára. Kiderült, mit érdemes enni-inni, mely ételek és italok hűtik le a szervezetünket. Ilyen melegben nagyon jól tud esni egy adag hűsítő, gyorsan, egyszerűen elkészíthető édesség is. Viszont nincs az az elszánt konyhatündér akinek nagy kedve volna bekapcsolni a sütőt. Jó hírünk, hogy vannak olyan sütemények (igen: torták is!), melyek nem igényelnek sütést, csak egy kis türelmet, hogy kivárjuk míg kellőképpen lehűlnek.



Márk Szonja - az Édesem blog szerzője és a Makifood Főzősikola tanára - két egyszerűen elkészíthető, izgalmas ízeket kombináló, gyümölcsös, hűsítő édesség receptjét hozta el nektek. Mindkét édesség szezonális pirosbogyós gyümölcsöket használ, ezeket variálhatjátok ha éppen nincsen otthon vagy a piacon málna, áfonya. A receptek jól működnek más bogyós gyümölccsel is (például ribizli, szeder), illetve friss gyümölcs hiányában házilag eltett lekvárt, befőttet is használhattok.

Édes avokádókrém málnával és fehércsokoládé forgáccsal

Hozzávalók (4 adaghoz):
2 db érett avokádó
1 lime
10 dkg + 2 evőkanál cukor (használhatunk nyírfacukrot vagy barnacukrot is)
16 dkg tejföl
1 dl tejszín
10 dkg málna
fehércsokoládé forgács a tálaláshoz

Elkészítés:
Hámozzuk meg és magozzuk ki az avokádót. Kockázzuk fel és tegyük turmixgépbe. Facsarjuk bele a lime levét, adjuk hozzá a 10 dkg cukrot, a tejfölt és a tejszínt. Turmixoljuk össze, és adagoljuk tálkákba. A málnát melegítsük fel a maradék cukorral, várjuk meg, hogy egy kicsit levet engedjen, a cukor pedig feloldódjon. Nyomkodjuk össze egy villával és ha kihűlt, tálaljuk az avokádókrémhez. A csokoládéforgácshoz olvasszunk meg 5 dkg fehércsokoládét, kenjük ki vékonyan egy sütőpapírra, tekerjük fel és tegyük hűtőbe fél órára. Tekerjük ki a papírt, és már kész is a forgács.

Áfonyás sajttorta sütés nélkül

Hozzávalók (6 személyre):
5 dkg vaj
12 dkg zabkeksz
25 dkg krémsajt (lehetőleg sótlan Philadelphia)
5 dkg kristálycukor (használhatunk nyírfacukrot vagy barnacukrot is)
25 dkg natúr joghurt
17,5 dl habtejszín
1 citrom héja (ha nem kapunk bio citromot, alaposan mossuk meg a héját!)
1 teáskanál vaníliakivonat
15 dkg áfonya
1 evőkanál cukor

Elkészítése:
Olvasszuk meg a vajat. A kekszet daráljuk le, és keverjük össze az olvasztott, kihűlt vajjal. Nyomkodjuk 6 befőttesüveg vagy pohár aljára. Keverjük ki a krémsajtot a cukorral és a joghurttal. A tejszínből verjünk habot és forgassuk a krémsajtos keverékbe. Reszeljük bele a citrom héját és adjuk hozzá a vaníliát. Osszuk el a krémet az üvegekben. Az áfonyát tegyük fel főni a cukorral, és ha már egy kis levet engedett, kanalazzunk belőle a poharakba.

Cukrász ABC sorozatunk korábbi részeit, receptjeit itt találjátok. (Szó volt már pitekészítésről, cukrászati alapismeretekről, tortakészítésről.)

Ha pedig még hidegebb édességgre vágytok ebben a nagy melegben, olvassátok el fagylalt mindentudónkat - tele házi fagyireceptekkel!

És hogy melyek azok az ételek és italok melyek valóban képesek csökkenteni hőségérzetünket és hidratálni szervezetünket?: Maki hűsítő étel- és italtippjeit itt olvashatjátok.



Szerzőnk, Márk Szonja, cukrász, a Makifood Főzőiskola tanára. Következő óráján (október 26-án) megismerkedhettek a gluténmentes gabonákkal, gluténmentes sütéssel és gluténmentes desszerteket készíthettek. (Információk és jelentkezés a Makifood Főzőiskola oldalán.)

Hozzászólásaitokat várjuk a 100fok facebook oldalán.
A 100fok blog szakmai mentora a Makifood Főzőiskola.

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog