Hét elején életmentő konyhai tippeket kaphattatok Chef Makitól kánikulára. Kiderült, mit érdemes enni-inni, mely ételek és italok hűtik le a szervezetünket. Ilyen melegben nagyon jól tud esni egy adag hűsítő, gyorsan, egyszerűen elkészíthető édesség is. Viszont nincs az az elszánt konyhatündér akinek nagy kedve volna bekapcsolni a sütőt. Jó hírünk, hogy vannak olyan sütemények (igen: torták is!), melyek nem igényelnek sütést, csak egy kis türelmet, hogy kivárjuk míg kellőképpen lehűlnek.
Márk Szonja - az Édesem blog szerzője és a Makifood Főzősikola tanára - két egyszerűen elkészíthető, izgalmas ízeket kombináló, gyümölcsös, hűsítő édesség receptjét hozta el nektek. Mindkét édesség szezonális pirosbogyós gyümölcsöket használ, ezeket variálhatjátok ha éppen nincsen otthon vagy a piacon málna, áfonya. A receptek jól működnek más bogyós gyümölccsel is (például ribizli, szeder), illetve friss gyümölcs hiányában házilag eltett lekvárt, befőttet is használhattok.
Édes avokádókrém málnával és fehércsokoládé forgáccsal
Hozzávalók (4 adaghoz):
2 db érett avokádó
1 lime
10 dkg + 2 evőkanál cukor (használhatunk nyírfacukrot vagy barnacukrot is)
16 dkg tejföl
1 dl tejszín
10 dkg málna
fehércsokoládé forgács a tálaláshoz
Elkészítés:
Hámozzuk meg és magozzuk ki az avokádót. Kockázzuk fel és tegyük turmixgépbe. Facsarjuk bele a lime levét, adjuk hozzá a 10 dkg cukrot, a tejfölt és a tejszínt. Turmixoljuk össze, és adagoljuk tálkákba. A málnát melegítsük fel a maradék cukorral, várjuk meg, hogy egy kicsit levet engedjen, a cukor pedig feloldódjon. Nyomkodjuk össze egy villával és ha kihűlt, tálaljuk az avokádókrémhez. A csokoládéforgácshoz olvasszunk meg 5 dkg fehércsokoládét, kenjük ki vékonyan egy sütőpapírra, tekerjük fel és tegyük hűtőbe fél órára. Tekerjük ki a papírt, és már kész is a forgács.
Áfonyás sajttorta sütés nélkül
Hozzávalók (6 személyre):
5 dkg vaj
12 dkg zabkeksz
25 dkg krémsajt (lehetőleg sótlan Philadelphia)
5 dkg kristálycukor (használhatunk nyírfacukrot vagy barnacukrot is)
25 dkg natúr joghurt
17,5 dl habtejszín
1 citrom héja (ha nem kapunk bio citromot, alaposan mossuk meg a héját!)
1 teáskanál vaníliakivonat
15 dkg áfonya
1 evőkanál cukor
Elkészítése:
Olvasszuk meg a vajat. A kekszet daráljuk le, és keverjük össze az olvasztott, kihűlt vajjal. Nyomkodjuk 6 befőttesüveg vagy pohár aljára. Keverjük ki a krémsajtot a cukorral és a joghurttal. A tejszínből verjünk habot és forgassuk a krémsajtos keverékbe. Reszeljük bele a citrom héját és adjuk hozzá a vaníliát. Osszuk el a krémet az üvegekben. Az áfonyát tegyük fel főni a cukorral, és ha már egy kis levet engedett, kanalazzunk belőle a poharakba.
Cukrász ABC sorozatunk korábbi részeit, receptjeit itt találjátok. (Szó volt már pitekészítésről, cukrászati alapismeretekről, tortakészítésről.)
Ha pedig még hidegebb édességgre vágytok ebben a nagy melegben, olvassátok el fagylalt mindentudónkat - tele házi fagyireceptekkel!
És hogy melyek azok az ételek és italok melyek valóban képesek csökkenteni hőségérzetünket és hidratálni szervezetünket?: Maki hűsítő étel- és italtippjeit itt olvashatjátok.
Szerzőnk, Márk Szonja, cukrász, a Makifood Főzőiskola tanára. Következő óráján (október 26-án) megismerkedhettek a gluténmentes gabonákkal, gluténmentes sütéssel és gluténmentes desszerteket készíthettek. (Információk és jelentkezés a Makifood Főzőiskola oldalán.)
Hozzászólásaitokat várjuk a 100fok facebook oldalán.
A 100fok blog szakmai mentora a Makifood Főzőiskola.