AJÁNLÓ
 
10:15
2014. 04. 18.
Mindig ugyanaz a menü? Unalmasnak tűnik a sonka-tojás-torma kombináció, és szeretnél valami...
A bejegyzés folyatódik
 
10:15
2014. 04. 18.
Ha valamikor, akkor Húsvét alkalmával sok családban állnak neki kalácsot sütni. A Marmorstein...
A bejegyzés folyatódik
 
10:15
2014. 04. 18.
Ismerős helyzet: a hűtőben még ott vannak a húsvéti lakoma maradékai, de már senkinek sincs...
A bejegyzés folyatódik
 
10:15
2014. 04. 18.
Túlvásároltuk magunkat húsvétra, már mindenkit megvendégeltünk, és már rá sem bírunk nézni...
A bejegyzés folyatódik
 
10:15
2014. 04. 18.
Egy kis gasztronómiai utazást teszünk Olaszország Abruzzo tartományába, ahol az emberek húsvétkor...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Nem kell, hogy a húsvétról a kőkeményre főtt, fullasztó főtt tojások jussanak eszünkbe. Rengeteg izgalmas módja létezik a tojás elkészítésének (pl: közel-keleti shakshuka, olasz frittata, stb.). Most megmutatunk nektek pár egyszerű és gyors tojásételt, melyeket bátran kombinálhattok szezonális alapanyagokkal, és izgalmasabbá tehetitek vele a húsvéti reggelit.

A tojás egyrészről megköt, lazít, emulgeál, dúsít, másrészt komplett fehérjebomba, illetve rengeteg vitamin megtalálható benne - mindezt 75 kalóriáért cserébe. És ráadásul még a húsvét is elképzelhetetlen nélküle: korábban csakis pirosra festve, egy ideje már minden színben, jelképezi az újjászületést. Ha megvagyunk a tojásfestéssel, akkor lehet nekiállni a húsvéti reggelinek. Az ünnepnapi reggelik egyébként is benne vannak a TOP10-es "mit jó otthon csinálni" listában.

A húsvéti reggelik a magyar háztartások nagy százalékában tartalmaznak sonkát, tormát, újhagymát és tojást. Ezzel máris elérkeztünk ennek a cikknek az apropójához: merthogy a tojás nemcsak főtt lehet, hanem például posírozott (a.k.a. buggyantott), omletté vagy frittatává alakított. Közös bennük, hogy végtelenül egyszerűen elkészíthetőek, remekül illenek a sonkához és nem nagyon igényelnek különösebb konyhai előéletet, cserébe villanthatunk vele a családnak/barátainknak. (Azért ez a céklával festett tojás is elég jól néz ki!

Ha pedig tojásételekről beszélünk, először is a legfontosabb a jó minőségű tojás.
Hogyan és hol juthattok biztosan jó minőségű, tanyasi tojáshoz? És hogy ez miért sokkal jobb (nekünk is) mint például a ketreces tartásból származó tojás? És mit jelentenek a tojáson olvasható kódok? 
Erről részletesen itt írtunk már.
De a lényeg: ha jó tojásételt szeretnétek készíteni, vegyetek jó tojást! 

Posírozás/buggyantás

A posírozott tojás elkészítéséhez szükségünk lesz egy fazék gyöngyözve forró vízre (tehát éppen forrjon, ne lobogjon) egy akkora fazékban, amiben legalább 10 cm magas a vízszint. Az edényünk méretét a posíroni szándékozott tojások számának függvényében válasszuk meg - egyszerre több tojás is készülhet.

A vízhez adhatunk literenként egy kávéskanál ecetet, ez segíti a fehérje szilárdulását, de nem elengedhetetlenül szükséges a tökéletes végeredményhez. (Ha használjuk, ne felejtsük el, hogy az ecet íze kissé érződni fog a tojáson - éttermi konyhákon épp ezért az ecetes vizes edényből a tojás egy sós vizes edénybe kerül, ami eltüntei a tojásból az ecet ízét.)

A tojásokat egyenként üssük fel és óvatosan csúsztassuk a főzővízbe - kb. 20 másodpercünk van arra, hogy egy szűrőkanállal formára igazítsuk a fehérjét (de ez is ízlés kérdése: hagyhatjuk nyugodtan rusztikusan szétterülősre is).

Maga a posírozási folyamat 3-5 perc: a tökéletes eredménynél a fehérje szilárd, a sárgája csak épp elkezd szilárdulni. Amikor kész, szűrőkanállal emeljük ki, hagyjuk lecsepegni a vizet, majd egy szelet kenyérre téve tálaljuk.

Omlett

Az omlett francia tojásétel: lazán felvert tojásból (személyenként 2-3 tojást számojunk) és tojásonként egy kávéskanál vízből áll.

Az elkészítéshez verjük fel a tojásokat a vízzel, sóval, borssal.15 g vajat olvasszunk fel egy 20-25 cm átmérőjű serpenyőben (a klasszikus omlett legfeljebb fél centi vastag), amikor serceg, öntsük bele a tojást, rázogatva egyengessük el: akkor van kész, ha az omlett alja megszilárdul, de a teteje még lágy.

Ha nem üres omlettet készítünk, ennél a pontnál halmozzuk rá az omlettünk felére a tölteléket: sajtot, párolt vagy nyers zöldséget (stb.) és egy villa segítségével hajtsuk félbe az omlettet. (A képen látható omlettet mi borsóval, rukkolával, krémsajttal töltöttük.)

Csúsztassuk rá egy tányérra és forrón tálaljuk.

Frittata

A frittata az olaszok válasza az omlettre: ez egy vastagabb tojáslepény, megpakolva mindenféle jóval (zöldség, hús, sajt, stb.), sütőben megsütve. Általában korong alakúra sütik, és tortamód szeletelik, mi viszont most egy feltekert változatot mutatunk be.

Spenótos-sajtos frittata

Hozzávalók:
1 csésze (2.5 dl) reszelt chedar (a parmezán, pecorino es a mozarella is kimondottan jól működik a frittatában)
1/2 csésze tej (1.25 dl)
3 csapott ek liszt
1/2 tk mustár
2-3 marék spenótlevél
4 tojás
só, bors

Egy 25x25 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A tojást sóval habosra kavarjuk - cél, hogy sok levegő kerüljön bele.
A tejet és a lisztet elkeverjük, hozzáadjuk a mustárt.
A tojást és a tejes keveréket összevegyítjük, beleöntjük az előkészített tepsibe.
A spenótot nagyjából feldaraboljuk és a rászórjuk a tojásra.

175 fokon sütjük 10-12 percet, amíg a szélek szilárdulni kezdenek.

Egyenletesen elosztjuk rajta a reszelt sajtot, még 3-4 percre visszatoljuk a sütőbe (hogy a sajt megolvadjon).
A sütőből kivéve elkezdjük feltekerni, mennél szorosabban - ha jó a sütőpapír, könnyen le fogjuk tudni hámozni a tojásról tekerés közben.

Frittata szinte bármivel készülhet. A képen látható tekercset gombával és sajttal töltöttük, korábban pedig hoztunk már nektek egy zöldborsós frittata receptet is. A tölteléket a szezonális alapanyagoknak megfelelően variálhatjuk.

Szobahőmérsékleten, felszeletelve tálaljuk - nemcsak a húsvéti reggelihez tökéletes, hanem piknikezéshez is: hidegen legalább olyan finom, mint langyosan.  

További receptjeink húsvétra:
A Marmorstein Pékség kalácsa
Édes kalácsok - fahéjas és mazsolás-mogyoróvajas töltelékkel
Dobozban sült húsvéti kalács
Saját készítésű gasztro-ajándékok húsvétra (kekszek, bonbonok, trüffelek)
Céklával festett főtt tojás 

+1 ingyenesen letölthető/nyomtatható meglepetés dekoráció húsvétra a cikk szerzőjétől, Papp Écitől.

A cikk szerzője Papp Éci (Ezt ettem blog).

Figyeljétek facebook oldalunkat az újabb húsvéti receptekért! (Mert még húsvét hétfő reggelre is tartogatunk egy meglepetést...)

A 100fok szakmai mentora a Makifood Főzőiskola.


 

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog