Ha valamikor, akkor Húsvét alkalmával sok családban állnak neki kalácsot sütni. A Marmorstein pékség hagyományos kalácsreceptje után megnéztünk, hogy más nemzetek, például a portugálok hogyan készítik el a saját verziójukat. A 100 fok egyik bloggere, Selectfood mesélt, kinti tapasztalatai alapján.
"Mint általában mindent, így ezt a kalácsot is többféle módon készítik el a portugálok. A főbb hozzávalók mindenhol megegyeznek, csak a mennyiség eltérő: valaki több vajat, illetve cukrot használ például. Különbözhet az ízesítés is: őrölt fahéj, vagy őrölt ánizs, esetleg mindkettő, illetve reszelt citrom-, vagy narancshéj kerül a tésztába. Sokan 1-2 evőkanálk brandyt is tesznek hozzá.
A díszítést általában a száraz vöröshagymahéjjal együtt megfőzött tojások adják, változó darabszámmal,szeletelt mandulával."
"Egy nagy kalácsba 3-5 db főtt tojást tesznek, amennyiben több, kisebb méretű kalács készül, egy főtt tojás kerül a tetejükre, ezeket 2-2 csík sodort tésztával „le is ragasztják”. A kerek forma azonban mindig, mindenhol megegyezik."
Ami a hagyományokat illeti, a portugáloknál régi keresztény szokás, hogy Húsvétkor a keresztgyermekek egy csokor virágot vagy olajfaágat adnak a keresztszüleiknek, viszonzásul pedig kapnak egy kalácsot, egy FOLAR-t, ami a szeretet és az összetartozás jelképe is egyben.
Hozzávalók:
- 1 kg búzaliszt (BL 50-es, 1050-es bioliszt, vagy fehér tönkölyliszt: utóbbitól puhább lesz a tészta)
- 40 g friss élesztő
- 1 csipet só
- 100 g nádcukor (lehet fehércukor is, annak, aki a hagyományosabb, édesebb ízt kedveli, vagy csak nem szereti a nádcukor ízét)
- 100 g sótlan teavaj
- 5,5 dl sovány tej
- 2 db tojás
- főtt tojás ízlés szerinti mennyiségben
- tojásfehérje a kenéshez
- őrölt fahéj és 1 citrom reszelt héja
(Kerülhet még bele: ánizspor, citromhéjreszelék, brandy, illetve szeletelt mandula a tetejére.)
Elkészítés:
- Egy dl meleg tejbe keverek egy teáskanál cukrot, belemorzsolom az élesztőt, (ez legfeljebb kézmeleg hőmérsékletet jelent, vagyis 33-35 fokot, majd hagyom, hogy megkeljen.
- Közben a többi tejet a vajjal és a sóval megmelegítem. (Épp csak addig, amíg a vaj elovad. Figyelem: nem szabad forróra hevíteni!)
- A lisztet elkeverem a cukorral és a fahéjjal, reszelt citromhéjjal, hozzáadom a felfuttatott élesztőt, a meleg vajas tejet, a 2 db tojást és puha tésztát gyúrok belőle. Ha nagyon ragad, akkor meghintem még egy kevés liszttel.
- Egy órán keresztül, konyharuhával letakarva, meleg helyen kelesztem. (Ha már nincs fűtés a lakásban, és nem lehet például radiátor mellé tenni, akkor egy szekrénybe is nyugodtan betehetem, legfeljebb tovább kell várnom, hogy megkeljen.)
- Ismét átgyúrom.
- Duplájára kelesztem, de minimum fél órára félreteszem.
- Megfőzöm a tojásokat, hideg vízbe teszem őket, hogy hamarabb kihűljenek. Megpucolom őket.
- 180 fokra előmelegítem a sütőt.
- A tésztát még egyszer átgyúrom, egy kivajazott-kilisztezett kapcsos formába teszem, és félig belenyomkodom a főtt tojásokat. Tojásfehérjével lekenem a tetejét, és még 10 percig pihentetem.
- A sütőbe teszem, és az alsó rácson, légkeveréses fokozaton körülbelül 30 perc alatt megsütöm. Tűpróba szükséges!